Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

60% от маршрута на рали „Дакар" ще е непознат за участниците

Рали "Дакар" 2024
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Рали „Дакар” стартира утре с пролога на състезанието, като общата дистанция на офроуд надпреварата е почти 7900 километра, като 4727 от тях са състезателни. Организаторите обявиха, че 60% от маршрута е напълно нов и съответно непознат за участниците.

Най-труден се очаква да етап №6 на 11-12 януари, а форматът му ще се използва за първи в рали-рейдовете. Участниците ще имат на разположение 48 часа, за да преодолеят отсечката в пустинята Руб ел Хали – общата дължина на етапа е 781 километра, от които 572 са състезателни.

Тазгодишната новост е 48-часовия маратон с дължина 584 км. Особеното в него е, че състезателите ще стартират сутринта, ще спрат вечерта и ще продължат похода си на следващия ден.

В този етап участниците ще трябва да спрат в следващия бивак, на който попаднат, след като часовникът удари 16:00 ч. местно време, преди да потеглят в 7:00 ч. сутринта на следващия ден.


Финалната линия ще бъде пресечена след последния 175-километров етап. Той  ще обиколи крайбрежния град на 19 януари.

Общо 778 състезатели, включително пилоти и отбори, ще премерят сили в Дакар 2024. Тук се включват 137 мотоциклета, 153 автомобила във всички категории, 46 камиона, 10 четириколки, 80 класически автомобила и 10 автомобила от специална категория „Dakar Future“.

„Трасето ще бъде тежко. Ще експериментират с един 48-часов специален етап, до където стигнеш за определено време. Ще има няколко бивака. Сам ще се оправяш, без асистенция. Това ще е за издръжливост. Фирмените пилоти ще се справят, а аматьорите, като нас, каквито бяхме, голям зор ще видят и много ще отпаднат. Интересното, в моята любима категория – АТВ са само 10. Намаляват прогресивно. Това е нормално – най- рисково, най-тежко, най-трудно и най-опасно е. Те се преквалифицират към УТВ, по-сигурно е и по-интересно, защото са двама човека. Голям интерес има към Дакар Класик. Ние правихме планове да стартираме с нея, но заради Ковид не успяхме. Там са заявени 80 участника, това са исторически машини, които са карали в Африка. Новият клас в синхрон със съвремието, зелена Европа, зелена вълна…е Мисия 1000. Това са 1000 километра, които трябва да се изминат от автомобили с алтернативно задвижване. Това е идеята, която имат, Дакар да стане само с електрички след 10-15 години. Аз не го виждам как ще стане. Всички залагаха на Ауди елекричка миналата година, а те не се справиха добре. Не виждам в тези тежки условия, как машини само с алтернативни горива ще оцелеят. Ауди ще участват за последен път в това състезание. Основната версия е, че влизат във Формула 1 и ще насочат усилията си в тази посока. Но, смятам, че те не се представиха добре и за да не ги бият много и постоянно за това се отказват“, това сподели специално за БНР Тодор Христов, единствения българин с три участие в рали „Дакар“. Кой според Тодор Христов ще спечели тазгодишното издание на надпреварата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Йордан Александров, Валентина Георгиева, Димитър Димитров и Красимир Дунев (президент на БФ Гимнастика)

България с още два финала на СК по спортна гимнастика във Варна

Българските състезатели се класираха за още два финала на световната купа по спортна гимнастика, която се провежда във Варна. След като вчера Валентина Георгиева намери място сред най-добрите 8 във финала на прескок, днес това направиха Димитър Димитров и Йордан Александров. С много добро изпълнение за отличията в неделя на прескок при..

публикувано на 24.05.24 в 17:21
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън с най-добро време в първата тренировка в Монако

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън даде най-добро време в първата свободна тренировка преди неделното Гран при на Монако. Британският пилот на Мерцедес записа резултат от 1:12.169 минути по улиците на Монте Карло. Втори на нищожните 29 хилядни от секундата остана австралиецът Оскар Пиастри с МакЛарън, а трети и четвърти останаха..

публикувано на 24.05.24 в 16:24

Барселона уволни Шави Ернандес, замества го Ханзи Флик (обновено)

Старши треньорът на Барселона Шави Ернандес е уволнен, съобщиха каталунците. Бившият испански национал е научил съдбата си след среща с клубния президент Жоан Лапорта по-рано днес. На срещата са присъствали и останалите ръководители в клуба. 44-годишният Шави ще води Барселона в неделния мач със Севиля, който ще бъде последен за него. Шави Ернандес..

обновено на 24.05.24 в 16:09
Национален отбор по волейбол за мъже

Волейболистите ни загубиха и от Канада

Представителния отбор на България загуби от състава на Канада с 0:3 (22:25, 28:30, 24:26) във втората си среща от група 1 на Лигата на нациите по волейбол за мъже. Така българските волейболисти допуснаха второ поражение след това от олимпийския шампион Франция на старта на състезанието и остават без спечелен гейм в турнира. В следващия си мач..

публикувано на 24.05.24 в 15:48
Никола Цолов

Никола Цолов тръгва от полпозишън в спринтовото състезание в Монако във Формула 3

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов ще стартира от полпозишън в спринтовото състезание в Монако в събота. Цолов се класира шести в своята квалификационна група "Б" и тъй като полпозишънът за основното състезание отиде при италианеца Габриеле Мини от група "А", 12-ото място в общото подреждане осигури на българина първа позиция за спринта. Мини..

публикувано на 24.05.24 в 14:19

8300 лева глоба за ЦСКА София, спряха правата на Бусато

Дисциплинарната комисия към Българския футболен съюз наложи глоби в размер на общо 11 300 лева на отборите на ЦСКА София и Черно море след мача им от 34-тия кръг в Първа лига. По-голямата част от тази санкция - 8300 лева, е за домакините от ЦСКА-София. Освен това са спрени и правата на вратаря Густаво Бусато, който получи директен червен картон за..

публикувано на 24.05.24 в 14:12
Хиляди празнуваха на Могилката 110 г. на футболния Левски

Хиляди празнуваха на Могилката 110 г. на футболния Левски

Футболният Левски чества днес своята 110-а годишнина, като хиляди хора се събраха на Могилката в градинката до 22-ро училище в центъра на София, където е основан клубът, за да празнуват рождения му ден. Доброволци сред "сините" привърженици са дошли още в 5:30 часа сутринта, за да помогнат с украсата на градинката, за да бъде атмосферата..

публикувано на 24.05.24 в 13:25