Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спасителите подновяват ежедневните дежурства на Седемте рилски езера

Снимка: bg.wikipedia.org

Спасителите подновяват ежедневните си дежурства на Седемте езера от този уикенд, казаха за БНР от отряда в Дупница. Очаква се все повече туристи и скиори да се качват по циркуса, където снегът е 70-80 см, до 1 м. 

Самите езера са замръзнали вече повече от месец, а снежната покривка е добра за скиори и за екстремни спускания. Увеличава се броят и на туристите по циркуса. 

Спасителната служба в Дупница подновява дежурствата си, каза Божидар Джокин: 

"Имаше хора. И за Коледа, и за Нова година имахме наши хора горе, бяха в готовност. В смисъл, не са били официално на наряд, но имахме хора, ако се случи нещо, да реагират. От утре започваме вече официалните дежурства, които са си по договор с обезпечение от "Рила Спорт" и от Българския червен кръст. Ако има условия за ски, може би ще продължат целия април. Те ще са ежедневни. През нощта  - не".

Седалковият лифт от хижа "Пионерска" до хижа "Рилски езера" работи всеки ден, освен когато духа силен вятър. 

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Влак помете кола, спряна на релсите в Монтанско

Товарен влак помете лека кола, спряна на ЖП-релсите.  Инцидентът е станал снощи на линията между монтанските села Мърчево и Габровница. Катастрофата е станала снощи, към 21:20 минути, в землището на село Габровница. Товарен влак, управляван от 49-годишен машинист от Враца, е ударил лека кола. Автомобилът е бил спрян на ЖП-релсите, със..

публикувано на 03.05.24 в 11:42

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-ти юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник- председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: ""Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на..

публикувано на 03.05.24 в 11:15

Фестивал "Театър за ценители": запазена територия само за младите

Отворени сърца за доброто и красивото и вдъхновение, което може да даде само изкуството –  на това се радват младежите, участващи в асеновградската самодейна театрална трупа "Работилница за мечти".  Дори и във ваканционните празнични дни те се подготвят за фестивала "Театър за ценители", в който ще се включат младежки самодейни състави от цялата..

публикувано на 03.05.24 в 11:05

Пред завършване е храмът във Вехтово, който се строи от над 5 години

В шуменското село Вехтово е пред завършване църквата, която се строи повече от 5 години. Необходими са още средства, но местните хора вярват, че тази година храмът ще бъде осветен. През последните няколко месеца има сериозен напредък в строителството на храма "Свети Великомъченик Димитър". Напълно реалистично е да го завършим и осветим..

публикувано на 03.05.24 в 10:59
Димитър Главчев

Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"

Министър-председателят Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", за да бъде направена пълна проверка как е дадено разрешение за изграждане на лечебното заведение. НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница Решението..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Храм-паметник
„Свети Александър Невски“

Мерки за сигурност около храм "Св. Александър Невски" на Велика събота

От Националната служба за охрана съобщиха, че на Велика събота се въвеждат мерки за сигурност в района на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата. Гражданите ще имат достъп след 21:30 часа, когато започват проверки през пунктове, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника. За времето от 21 часа на..

публикувано на 03.05.24 в 10:51

V блок на АЕЦ "Козлодуй" затваря на 5 май за планов годишен ремонт

На 5 май V блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата.  В реактора ще бъдат заредени касети с гориво, произведени от "Уестингхаус", след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години...

публикувано на 03.05.24 в 10:49