Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валутните резерви на Украйна надхвърлят 40 млрд. долара в началото на 2024 г.

Централна банка на Украйна
Снимка: centralbanking.com

Международните валутни резерви на Украйна надхвърлят 40 милиарда долара към 1-ви януари, сочат данните на централната банка. През 2023-та те се увеличават с рекордните 42 процента.

През декември резервите се увеличават с 4,4%, което се дължи на факта, че постъпленията от чуждестранна помощ надхвърлят разходите по погасяване на дълга, става ясно от публикацията на Централната банка на Украйна.

Международната помощ, което получи Киев през миналата година, е рекордна и в размер на 42,7 млрд. долара. Много голям дял има финансовата подкрепа на Европейския съюз - 19,7 млрд. долара, както доверителния фонд на Световната банка - над 16 млрд. долара.

През август международните резерви на Украйна достигнаха над 42 млрд. долара, но после започнаха да се стопяват заради по слабата подкрепа от съюзниците.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Кюстендилско осигуряват транспорт за избиратели от отдалечени от секциите селища

общината в Трекляно осигурява и за предстоящите на 9 юни избори три автомобила, за да возят до секциите избиратели от отдалечените села и махали. Това съобщиха от администрацията.  Постоянното население в 19-те села на общината е намаляло до малко над 300 жители.  Ще се гласува в 9 секции, някои гласоподаватели са отдалечени на километри от..

публикувано на 03.06.24 в 16:38
Снимката е илюстративна.

Мъж, убил баща си, е скочил пред товарен влак

38-годишен мъж от Симеоновград е убил 60-годишния си баща и после е скочил пред товарен влак. Сигналът е получен вчера от 45-годишния машинист на товарния влак. Той съобщил, че е блъснал човек при километър 258 по линията от Симеоновград за Харманли. Тестовете за алкохол и наркотици на машиниста са отрицателни. По-късно е получен сигнал от..

публикувано на 03.06.24 в 16:37
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти

Ще видим реплика на настоящия парламент, но с разместени квоти .  Прогнозата направи пред БНР политологът Любомир Стефанов, преподавател в НБУ, но допусна и изненада с една или две партии, които да прескочат изборния праг заради "някаква мобилизация, която е убягнала на социолозите". " Фотофиниш за второ-четвърто място. Не по-малко важно ще е обаче..

публикувано на 03.06.24 в 16:36

Ученици са разкрити като автори на палеж в Горна Оряховица

Четирима ученици са автори на палежа на изоставените сгради на закрития Социален учебно-професионален център в Горна Оряховица. Пожарът няма нищо общо с предстоящата продажба на сградата, заяви Мариян Лонгинов, началник на полицейското управление в Горна Оряховица. През миналата седмица закритият СУПЦ в Горна Оряховица на два пъти беше запален...

публикувано на 03.06.24 в 16:31
Служебният министър-председател Димитър Главчев граничния пункт

Премиерът: Засега няма решение президентът да представлява България на срещата на НАТО

Надявам се редовно правителство да определи представителят на България на Срещата на върха на НАТО във Вашингтон. Това каза в Малко Търново служебният премиер Димитър Главчев. Той и 4-ме министри от кабинета обсъдиха с новия турски посланик Мехмет Уянък бъдещото разширение и модернизирани на трите български пункта по границата ни с южната ни..

публикувано на 03.06.24 в 16:26

Полицията не разреши протест в благоевградското село Изгрев

Полицията в Благоевград не разреши на хората от село Изгрев да блокират движението по основния булевард, който разделя града от населеното място. Това породи напрежение между представителите на реда и местното население, което се вдигна на протест срещу незаконното сметище. Протестът беше разрешен от Общината и съгласуван с..

публикувано на 03.06.24 в 16:14
Президентът Румен Радев дава брифинг преди участието  в церемонията по награждаване на финалистите  на конкурса по програмиране CodeIT - 3 юни 2024 г.

Президентът за Срещата на върха на НАТО: Екзистенциална, с решение за войната и мира

Президентът Румен Радев определи като "неуместно" българското правителство да проявява колебание и непоследователност по темата за позицията на страната ни в ООН за геноцида в Сребреница .  Позицията на България трябва да бъде ясна и последователна, да утвърждава демократични ценности и принципи в региона, подчерта държавният глава. Общото..

публикувано на 03.06.24 в 16:09