Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести срещу намаляването на земеделските субсидии в Германия

Протест в Щутгарт, 6 януари 2024 г.
Снимка: БТА

Днес фермерите в цяла Германия ще проведат стачки срещу намаляването на субсидиите от федералното правителство, съобщава в. "Тагесшпигел".

Общо около 300 фермери с трактори са се регистрирали за участие в протестите. По-големи акции ще се проведат в Мюнхен, Хамбург, Висбаден, Магдебург, Майнц и Бремен.

В Берлин първите фермери пристигнаха пред Бранденбургската врата още в неделя вечерта.

Полицията в германската столица поиска от земеделските производители да премахнат тракторите, които блокират пътищата на всеки 30 минути. Фермерите обаче се обърнаха към съда, който застана на тяхна страна и задължи тракторите да пропускат само полицейски автомобили и коли на бърза помощ.

Асоциацията на фермерите планира седмица на протести, която ще завърши с демонстрация в Берлин на 15 януари.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кристина Джурджова, магистър фармацевт, управител на аптека в Монтана.

Фармацевти ще внесат в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите с НЗОК

Аптеки в Монтана се включиха в националния протест на фармацевтите. От 14:00 до 16:00 часа днес не се изпълняваха рецепти по Здравна каса (НЗОК). Протест на собственици на аптеки и фармацевти в цялата страна Протестът на аптеките днес: Защо фармацевтите недоволстват? "Не сме доволни, тъй като готвените промени в наредби на Касата и..

публикувано на 03.07.24 в 19:55

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините

Кабинетът предлага промени в бюджета, свързани с инвестиционната програма за общините. С него броят на проектите се увеличава с 271 проекта, т.е. стават 2 529 броя. С направените предложения за промени прогнозният бюджет на проектите за 2024 г. се увеличава с 50,8 млн. лв., а общата прогнозна стойност на проектите за периода 1 януари 2024 - 31 декември..

публикувано на 03.07.24 в 19:52
Заседание на служебното правителство, ръководено от Димитър Главчев.

Служебното правителство назначи седем нови областни управители

Седем нови областни управители са назначени от служебния кабинет, става ясно от съобщение на правителствената пресслужба. Те ще ръководят областите Враца, Монтана, Разград, Смолян, Стара Загора, Шумен и Ямбол, като със същото решение са освободени досега заемащите длъжността. Област Враца За областен управител на област Враца е назначен Николай..

публикувано на 03.07.24 в 19:19

"Хизбула" е изстреляла над 100 снаряда срещу Израел

Ливанската групировка "Хизбула" е изстреляла над 100 реактивни снаряда по цели в Северен Израел в късния следобед, съобщава "Ройтерс". Няма данни за жертви. Атаката дойде след гибелта на командир от "Хизбула" при израелски удар край южния ливански град Тир.

публикувано на 03.07.24 в 19:07
Президентите на Китай Си Цзинпин и на Русия Владимир Путин

Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин в Астана

В рамките на форума на Шанхайската организация за сътрудничество в Астана Владимир Путин разговаря около час с китайския лидер Си Цзинпин. Путин заяви, че "руско-китайските отношения на всеобхватно партньорство и стратегическо взаимодействие преживяват най-добрия период в своята история и изтъкна, че те са изградени на принципите на равенство, взаимна..

публикувано на 03.07.24 в 18:43

ПГ на ДПС се раздели, Джевдет Чакъров е сред гласувалите срещу Желязков

Тлеещото напрежение в ДПС днес доведе до разцепление в парламентарната група. 15 депутати избраха да последват поръката на почетния председател Ахмед Доган и да не подкрепят правителството, сред тях е един от настоящите председатели на Движението - Джевдет Чакъров. Останалите 30 се съобразиха с волята на другия председател – Делян Пеевски,..

публикувано на 03.07.24 в 18:33

Продължава масовото изселване от Хан Юнис

Продължава масовото бягство от палестинския град Хан Юнис. Много семейства са принудени да спят на пътя, тъй като не могат да намерят подслон, съобщава "Ройтерс". Разположеният в централната част на Ивицата Газа град Деир ал Балах вече е пренаселен със стотици хиляди бежанци вследствие от поредното засилване на бойните действия между..

публикувано на 03.07.24 в 18:28