Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В монтанската болница ще има площадка за медицински хеликоптери

Болницата в Монтана
Снимка: Любомир Андреев

В Монтана ще има площадка за кацане на хеликоптери за транспортиране на тежко болни. Тя ще бъде изградена в двора на областната болница "Д-р Стамен Илиев".   

Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" - Монтана ще има хеликоптерна площадка за "въздушни линейки". Здравното министерство е отпуснало 160 хиляди лева", поясни изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Тони Тодоров при посещението на премиера Николай Денков:  

"Договорът е за една година. След празниците започваме проектиране и цялата процедура по изграждане на площадката". 

"Бившата авиобаза в село Габровница е една от шестте бази в страната за хеликоптерите", уточни министър-председателят Денков.  

"Те са подбрани по начин, който позволява във всяка точка на страната в рамките на 30 минути да дойдат хеликоптери от две различни бази. От там вече болните трябва да се разпределят към най-близката болница, която трябва да осигури тяхното лечение". 

Първият хеликоптер, използван за спешна медицинска помощ по въздух, се очаква да пристигне в България този месец. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Източиха 400 литра дизелово гориво от резервоара на полски тир, спрял край Монтана

Отново започнаха кражбите на нафта от спрели за почивка тираджии край Монтана, свидетелства кореспондентът на БНР в региона. Вчера неизвестни са източили 400 литра дизелово гориво от резервоара на полски тир. Последната кражба бе в началото на април. Служители на Районното управление в Монтана работят по установяването на извършител на кражба на..

публикувано на 08.05.24 в 13:45
Яд Вашем, Залата на паметта с имена и снимки на убити

Спомен за тези, които са спасявали евреи през Втората световна война

Американският президент Джо Байдън говори вчера за "надигащия се бич на антисемитизма" в Мемориалния музей на Холокоста. Това става в момент, когато страната е залята от студентски протести срещу правителствената подкрепа за Израел в конфликта в Ивицата Газа - нестихващи протести, които разделят студентството не само в Америка, но вече и в..

публикувано на 08.05.24 в 13:44
Президентът Румен Радев (вляво) и държавният глава на 
Азербайджан Илхам Алиев (вдясно) подписват документи в Баку, 7 май 2024 г.

Директна авиолиния ще свързва София и Баку от средата на годината

От средата на тази година ще бъде открита директна авиолиния между София и Баку. Такова споразумение беше подписано по време на визитата на президента Румен Радев в Азербайджан. Той беше посрещнат от колегата си Илхам Алиев, като двамата подписаха и декларация за укрепване на стратегическото партньорство. Радев и Алиев подписаха декларация за..

публикувано на 08.05.24 в 13:14

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа

Над 10 пъти са се увеличили случаите на коклюш в Европа за две години, отчита Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията. През 2023 година и до април тази година страните от Европейския съюз и европейското икономическо пространство са съобщили за близо 60 000 случая на коклюш. Това е повече от десетократно увеличение в..

публикувано на 08.05.24 в 13:12
Тодора Радева

Да видим София през литературата

Шестият сезон на "Литературни маршрути" започва с 6 нови градски разходки през май. Началото е утре с европейска литературна разходка. Инициатор е Тодора Радева – основател на Фондация "Прочети София". Пред БНР тя разказа: "Във всички маршрути, които правим, когато говорим за нашите писатели, интелектуалци и представяме не само тяхната..

публикувано на 08.05.24 в 13:01
Сандански

Делото за избор на общински съветници в Сандански зацикли

Върховният административен съд (ВАС) отмени решение на Административен съд - Благоевград, с което се потвърждава избора на общински съветници в Сандански и върна делото за ново разглеждане от нов състав. Делото е образувано пред ВАС по две касационни жалби, с които се оспорват истинността на протоколите на Общинска избирателна комисия -..

публикувано на 08.05.24 в 12:48
 Якоб ван Бейлен

Якоб ван Бейлен обича България и иска да защитава интересите й в ЕП

Якоб ван Бейлен е гражданин на Нидерландия и е трети в листата за изборите за ЕП на "Зелено движение". Той е бивш общински съветник във Велико Търново от групата на "Демократична България". Якоб ван Бейлен има много интереси, включително възстановяването на чипровски килими. "Професионалният ми опит е в електронното и дигитално..

публикувано на 08.05.24 в 12:42