Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Габриел е на посещение в Мароко

Мария Габриел
Снимка: БГНЕС

Днес и утре заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел е на работна визита в Кралство Мароко. 

Посещението е по покана на Насер Бурита, министър на външните работи, африканското сътрудничество и мароканците, живеещи в чужбина, съобщават от пресцентъра на МВнР.

Визитата има за цел задълбочаване на сътрудничеството между двете държави.

В делегацията е и министърът на културата Кръстю Кръстев.

В Рабат Мария Габриел ще открие Информационен център на българското висше образование като конкретна стъпка за задълбочаване на образователните и културни връзки между двете страни. Центърът ще предоставя предварителна информация относно възможностите за обучение във висшите училища в България.



По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Пулицър" за АП и "Ройтерс" за разкрития за американски съдии и империята на Илон Мъск

Агенциите "Асошиейтед прес" и "Ройтерс" спечелиха журналистически награди "Пулицър" на церемония, състояла се тази вечер в Ню Йорк. Сред лауреатите са "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", предава БТА. Отличава се най-доброто в журналистиката в 15 категории. В най-престижната категория - тази за журналистика в полза на обществеността..

публикувано на 07.05.24 в 07:56
Лидерът на

Продължават преговорите в Кайро за мир в Газа

Очаква се днес да продължат преговорите в Кайро между Израел и "Хамас" -  въпреки информациите, че групировката вече е приела споразумение за прекратяване на огъня, предложено от международните посредници. Това предизвика радостни възгласи сред палестинците в Ивицата Газа. Израел обаче, продължава с бойните действия, насочени към град..

публикувано на 07.05.24 в 07:49

Светли вторник и надежда за просветление, почитат се апостолите и Богородица

Днес е и Светли вторник - вторият ден от Светлата седмица, наричана така, тъй като Възкресението на Исус Христос донася просветление за всички и надежди за вечен живот. По време на Светлата седмица се прославят Светите апостоли и Света Богородица , която почитаме днес. Светлата седмица завърша с Томина неделя, когато се почита Свети..

публикувано на 07.05.24 в 07:48

7 май - Ден на радиото и телевизията

7 май е Ден на радиото и телевизията, който се отбелязва в България и Русия. На този ден през 1895 година руският физик Александър Попов демонстрира пред физическото дружество в Санкт Петербург създаден от него радиоприемник. Попов е смятан за един от бащите на радиото заедно с италианеца Гулиелмо Маркони. След 1945 година 7 май..

публикувано на 07.05.24 в 07:45
Еманюел Макрон и Си Цзинпин по време на визита на френския президент в Китай

Еманюел Макрон и Си Цзинпин и дамите им на разходка в Пиринеите

Френският президент Еманюел Макрон кани китайския си колега Си Цзинпин днес на планинска разходка в Пиренеите, предаде Франс прес. Двете първи дами ще придружат съпрузите си. Си беше посрещнат тържествено в Париж вчера, проведе разговори с Макрон и с председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Еманюел Макрон заяви на общ..

публикувано на 07.05.24 в 07:41

БНР подписва споразумения с партиите, коалициите и инициативните комитети за предизборната кампания

Днес Българското национално радио кани регистрираните за изборите партии, коалиции и инициативни комитети да подпишат споразумение за отразяване на кампанията преди вота за народни представители и за Европейски парламент. Документите ще се подписват от 10 до 17 часа - в сградата на БНР на адрес: град  София, булевард "Драган Цанков" №4...

публикувано на 07.05.24 в 07:38

Хакерски пробив в британското Министерство на отбраната

Би Би Си съобщи за голям хакерски пробив в данните на британското Министерството на отбраната. Скай нюз твърди, че това е дело на Китай. Хакери са получили достъп до данни на обслужващ военен персонал, съобщи Би Би Си. Известно е, че хакерите са се добрали до система та  за заплати, включваща имената и банковите данни както на..

публикувано на 07.05.24 в 07:36