Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още не е късно да се поставят ваксини срещу грип и Ковид

Увеличават се болните от грип, което е очаквано за този период на годината и заедно с грипния вирус в мемнта циркулира и Ковид 19, отбеляза в коментар на здравната ситуация д- р Христиана Бацелова - специалист по епидемиология на инфекциозните болести. 

Грипът не трябва да се подценява, няма "просто грип, подчертя тя и уточни, че той може да доведе до усложнения пре малките деца, хората на 65 години и тези с хронични заболявания. Той е опасен и за бременните жени.

Затова тези рискови групи трябва да се профилактират с ваксинация. Не е късно за ваксиниране, имунна защита се образува за седмица до 13 дни. Ваксината и за грип, и за Ковид мога да се поставят едновременно. За жалост в България ваксинацията не е масова, а Ковид е тук, болните се множат, смъртните случаи също.

Съветът е да не пребягва до самолечение, да се ползват успешните на пазара противовирусни препарати, а при бактериална инфекция и антибиотик, но задължително е лечението да се назначава от лекар. По думите на д-р Бацелова е добре да се тестват пациентите, за да се определи и точно назначение на лекарства. 

Д-р Бацелова опроверга широкото схващане, че студеното време "убива вирусите". Напротив - в студено време се преохлажда носната лигавица, което води до свиване на кръвоносните съдове, имунните клетки не могат да дотигнат до тъканта и там вирусите започват да се размножават много по- лесно. 

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.