Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес се открива най-голямата джамия в Северен Кипър

Новата джамия в Северен Кипър
Снимка: Организатори на откриването на джамията

Най-голямата джамия в Северен Кипър отваря днес за посетители. В официалната церемония за откриването й ще участват вицепрезидентът на Турция Джевдет Йълмаз и представители на други мюсюлмански страни.

Новата джамия е разположена на територията на Близкоизточния университет в северните покрайнини на Никозия и носи името на неговия основател и собственик д-р Суат Гюнсел, определян като най-богатия човек в Северен Кипър.

Тя заема площ от 30 000 кв. метра и в нея едновременно могат да се молят 10 000 души. Сградата е забележителна с 6-те минарета и 62 купола. Четири от минаретата се издигат на 76 метра, а главният купол достига 37 метра. Всички те са най-високите на острова.

Изграждането на джамията отне 10 години, а откриването ѝ е съпроводено със съдебно дело срещу семейство Гюнсел заради спор за част от земята, върху която е построена.

71-годишният кипърски турчин Суат Гюнсел притежава активен бизнес в образованието, здравеопазването, производството на автомобили, поземленото развитие и други. Според граждански организации и синдикати на кипърските турци през последните години в северната част на острова са построени повече джамии отколкото училища.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Фамагуста, призрачният квартал Вароша

Часове в палатки в редица училища в Северен Кипър от понеделник

От понеделник редица училища в Северен Кипър ще провеждат часовете в палатки, защото сградите им се смятат за опасни при евентуално земетресение. Извънредната ситуация предизвика остри реакции в петък от опозиционни партии и учителски синдикати, тъй..

публикувано на 11.03.23 в 07:57
Фуат Октай

Турция започва подготовката за полагане на подводен кабел за доставка на електроенергия до Северен Кипър

Турция започва подготовката за прокарването на подводен кабел за доставка на електроенергия до Северен Кипър, обяви турският вицепрезидент Фуат Октай. Проектът е част от новия пакет мерки на Анкара за икономическо сътрудничество и подкрепа на..

публикувано на 19.01.23 в 07:41

Анкара дава 7 млрд. турски лири за проекти в Северен Кипър

7 млрд. турски лири ще преведе Анкара на кипърските турци до края на тази година. Сумата бе обявена от турския вицепрезидент Фуат Октай по време на посещението му в северната част на острова в сряда. На обща церемония той откри и представи редица..

публикувано на 10.11.22 в 04:36
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът ще присъства на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024"

Президентът и главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще присъства днес на съвместните бойни стрелби "Шабла 2024". Учението се провежда на зенитния полигон на Военновъздушните сили "Шабла". Стрелбите са част от учение на НАТО и се провежда..

публикувано на 12.06.24 в 07:21

ЦИК обявява окончателните резултати от евроизборите

Централната избирателна комисия трябва да обяви окончателните резултати от гласуването в евроизборите и разпределението на мандатите.  Комисията даде срок до 14 ч. кандидатите за членове на Европейския парламент, които са и кандидати за народни..

публикувано на 12.06.24 в 07:17

Неконтролируем остава големият пожар в област Пафос, Кипър

Неконтролируем остава големият пожар в Кипър, който избухна в ранния следобед във вторник в област Пафос, и битката ще продължи през цялата нощ. Продължават и екстремните горещини на острова, като за днес Метеорологичната служба обяви жълт код за..

публикувано на 12.06.24 в 02:05
Жордан Бардела

"Национален сбор" и "Републиканците" ще се стремят към мнозинство в новото Национално събрание на Франция

Ръководителят на крайнодесния "Национален сбор" Жордан Бардела потвърди намерението си да сключи пакт с консервативната партия "Републиканците" преди парламентарните избори във Франция на 30 юни, съобщава Франс прес. Чрез пакта двете формации ще се стремят..

публикувано на 11.06.24 в 22:59

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, но с допълнения

"Хамас" приема плана за прекратяване на войната в Ивицата Газа, одобрен снощи от Съвета за сигурност на ООН, но с допълнения, съобщават агенциите Франс прес и Ройтерс. Във формално изявление пред посредниците от Катар и Египет, "Хамас" и друга екстремистка..

публикувано на 11.06.24 в 22:55
Карл Нехамер

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември

Австрийците ще гласуват за национален парламент на 29 септември, съобщи канцлерът Карл Нехамер, цитиран от Франс прес. Датата ще бъде утвърдена на утрешното заседание на правителството. Фаворит от сега е крайнодясната Партия на свободата. Тя спечели вота..

публикувано на 11.06.24 в 22:26

Неизвестности в разпределението на мандатите в 10 МИР в Кюстендил

Големи са неизвестностите по разпределението на 4-те мандата в 10 МИР в Кюстендил, коментират в местните партийни щабове. Спорен е четвъртият мандат - дали ще бъде взет от ГЕРБ като втори мандат от района, или от сензационно представилата сe като..

публикувано на 11.06.24 в 22:10