Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Въоръжени хора са се качили на борда на петролен танкер в Оманския залив

Снимка: Ройтерс

"Неупълномощени хора във военни униформи" са се покачили на борда на петролен танкер в Оманския залив тази сутрин, предупредиха от консултантска група, управлявана от британските военни и частна разузнавателна фирма, съобщи Скай нюз.

Частната разузнавателна фирма Ambrey каза, че "шестима военни" са се качили на кораба, който идентифицира като петроления танкер “Свети Никола“. В съобщението се казва, че мъжете са закрили камерите за наблюдение, докато са се качвали. 

Ситуацията остава неясна, но подозренията веднага паднаха върху Иран тъй като същият този танкер бе в центъра на кризата между Иран и Съединените щати, когато бяха конфискувани милион барела ирански суров петрол. 

Тогава, през февруари 2022 година групата "Обединени срещу ядрен Иран" заяви, че подозира, че танкерът превозва петрол от иранския остров Харг. Месеци наред корабът престоя в Южнокитайско море край североизточното крайбрежие на Сингапур, преди внезапно да отплава към брега на Тексас без обяснение. 

Корабът разтовари товара си на друг танкер през август, който освободи петрола си в Хюстън по заповед на американското Министерство на правосъдието. През септември гръцката корабна компания Empire Navigation, с която е свързан кораба "Свети Никола", чието предишно име е "Суец Раджан", се призна за виновна за контрабанда на санкциониран ирански суров петрол и се съгласи да плати глоба от 2,4 милиона долара по случай, свързан с танкера. Последният инцидент става в момент на високо напрежение в Червено море. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Министър Малинов: Първите стъпки в промяната на клаузите в договора "Булгаргаз" - "Боташ" вече са факт

Служебният енергиен министър Владимир Малинов коментира, че първите стъпки в промяната на клаузите по договора между "Булгаргаз" и турската държавна газова компания "Боташ" вече са факт. Той обясни, че част от доставките на синьо гориво за българския пазар през юни са осигурени от "Боташ" със значителни отстъпки от цената, а спестените средства..

публикувано на 06.06.24 в 12:53

Въздушната линейка с втора мисия – ще транспортира пострадала жена от Сандански до София

Въздушната линейка ще транспортира пострадала жена от Сандански в София.  Тя е с опасност а живота след инцидент при паркиране вчера, съобщи БНТ. Близките на пострадалата са поискали въздушна линейка да я транспортира в столично лечебно заведение. Жената ще бъде настанена в "Пирогов". Първа мисия на хеликоптера за спешна медицинска..

публикувано на 06.06.24 в 12:37
В присъствието на премиера Димитър Главчев (вляво) и министъра на енергетиката Владимир Малинов (вдясно) се подписват два договора, с които ще се постави начало на реализацията на концепцията за Вертикален газов коридор, 6 юни 2024 г.

С подписването на два договора започна реализацията на Вертикалния газов коридор

Започна реализацията на Вертикалния газов коридор, който трябва да осигури диверсификация и енергийна сигурност на доставките на природен газ.  Държавният газопреносен оператор „Булгартрансгаз“ подписа двете най-важни обществени поръчки с изпълнителите  - консорциуми между български и американски компании. В МС се подписват договори за..

публикувано на 06.06.24 в 12:16

Израелски удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци

Израелската армия е нанесла въздушен удар по училище, управлявано от агенцията на ООН за палестинските бежанци, където се укривали бойци на ислямисткото движение "Хамас" и на терористичната организация "Ислямски джихад". Според палестинските власти са загинали най-малко 37 души. А израелската армия заяви, че при нападението са неутрализирани..

публикувано на 06.06.24 в 11:54

След сигнали за купуване на гласове: Акция в Монтанско

Два сигнала за купуване на гласове провериха полицаи в област Монтана при специализирана акция. Нарушения не са открити. 13 престъпления са разкрити при специализирана полицейска операция за противодействие на конвенционалната престъпност и на престъпления, свързани с изборното законодателство, проведена вчера на територията на област Монтана...

публикувано на 06.06.24 в 11:45
Люк Леви

Люк Леви: Да престанем с това разделение Изток – Запад!

Европейски диалози. Европейски идентичности и наследства – по тези теми Френският институт организира поредица от дискусии в седмицата след изборите. Европейските диалози ще се проведат в рамките на 3 дни. Идеята е да се видят пътят и хоризонтът след европейските избори , обясни пред БНР директорът на Френския институт Люк Леви...

публикувано на 06.06.24 в 11:03

В Хасково продължава разчистването след вчерашната буря

В Хасково продължава разчистването на падналите дървета и клони след вчерашната буря. 30 са подадените сигнали към "Пожарна безопасност и защита на населението".  Пожарникарите са работили за отводняване на приземни етажи, разчистване на пътища от паднали дървета и клони. Няма пострадали хора. Щетите са само материални. По данни на метеорологичната..

публикувано на 06.06.24 в 10:53