Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест с искане за преместване на паметника на американските летци в София

Снимка: Facebook

За 14 часа пред посолството на САЩ в София  граждани планират митинг с искане паметникът на американските летци, загинали по време на Втората световна война, да бъде преместен. Посланието е монументът, дарен от Стародавната и почитаема Масачузетска артилерийска рота да бъде прибран зад оградата на дипломатическото представителство, и да се почита паметта на жертвите на американските бомбардировки в България през миналия век.

"Организаторите - граждани и граждански организации, не приемат в столицата ни да има паметник на хора, изпратени у нас да убиват цивилни граждани и да разрушават града ни:, се казва в съобщението до медиите. 

Пред паметника ще бъдат поднесени черни ябълки, а на посолството ще бъде предадено подписано от присъстващите писмо, в което се настоява в името на добрите отношения между двете страни, паметникът да бъде преместен.

Поводът за този митинг е, че на 10 януари се навършват 80 години от бомбардировките над София от страна на английски и американски бомбардировачи.

В резултат на дневното и нощното нападение на София загиват над 1200 жители, ранените са над 1300. Тежко ударени са над 5300 сгради, а хвърлените бомби над столицата са общо 1784. Според исторически сведения българската противовъздушна отбрана сваля над 100 американски и британски самолета, загиват 159 офицери и сержанти, в плен попадат 330 летци и бордови стрелци. 

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Йоан Запрянов: "Величие" ще бъде държана "на трупчета"

"Величие" ще бъде държана "на трупчета" , заяви пред БНР журналистът от Капитал Йоан Запрянов.   " В момента "Величие" ще бъде оставена да говори радикално , да предлага радикални законопроекти, но когато трябва те да отсъстват от зала, да гласуват по конкретен законопроект или да подкрепят правителство в някой парламент, това ще бъде..

публикувано на 13.06.24 в 13:37
Валерия Велева

Валерия Велева: Борисов снижава егото си и ще има кабинет на ГЕРБ, но като експертен

Правителство ще бъде създадено, защото, ако се стигне до нови избори, ще бъде катастрофа за страната . Това прогнозира пред БНР журналистката Валерия Велева от сайта "Епицентър" и добави, че ГЕРБ ще излъчи експерти за бъдещия кабинет . Борисов: Ще има правителство, няма да съм премиер ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция..

публикувано на 13.06.24 в 13:25

МОСВ даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле

Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина за изграждането на едното платно на АМ "Струма" извън Кресненското дефиле. Това ще даде възможност да започне работата по последния участък на аутобана между Крупник и Кресна. Екоминистерството е преценило, че не е необходима нова оценка за въздействието върху околната..

публикувано на 13.06.24 в 13:09
Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон

Илва Йохансон очаква България и Румъния в Шенген и по суша до края на годината

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон заяви, че очаква България и Румъния да бъдат приети в Шенген и по суша до края на годината. Тя каза това на влизане на заседанието на министрите на вътрешните работи на страните-членки в Люксембург: "Те са членки на Шенген. Ние постигнахме това решение в последните часове на испанското..

публикувано на 13.06.24 в 13:02

Токът поскъпва средно с 1,39%

Новите цени на парното и тока за бита от 1 юли бяха подложени на обществено обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране. Предложението е за поевтиняване на топлофикационната услуга с близо 8,5% за страната. Най-сериозно намаление се очаква в Бургас - с 14%. За София се предвижда по-ниска цена със 7 на сто, а в Пловдив - с..

публикувано на 13.06.24 в 12:46

ПП-ДБ ще са проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС

Коалицията "Продължаваме промяната" – "Демократична България" ще бъде проевропейска и антикорупционна опозиция на управлението на ГЕРБ и ДПС. Това заявиха съпредседателят на формацията Кирил Петков и бившият премиер Николай Денков. "Ние знаем, че част от разочарованието беше, че не комуникирахме добре с вас. Ето, започваме да комуникираме...

публикувано на 13.06.24 в 12:27

Израелски танкове навлязоха по-дълбоко в Рафах

Израелските танкове навлязоха по-дълбоко в западната част на град Рафах. На този фон продължават преговорите за постигане на споразумение за прекратяване на огъня между ислямистката групировка "Хамас" и Израел. Палестинското движение определи като "незначителни" промените, които поиска да бъдат направени в предложението, представено от САЩ...

публикувано на 13.06.24 в 12:25