Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световен икономически форум: Предстои "несигурна" година за световната икономика

Геополитическите сблъсъци, затегнатите финансови условия и разрушителното въздействие на изкуствения интелект изправят световната икономика пред година на слаби перспективи за растеж и несигурност, сочи изследване сред водещи икономисти, публикувано в рамките на Световния икономически форум.

Провеждано всяка година преди годишната среща на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос, проучването сред повече от 60 водещи икономисти, които са избрани в световен мащаб от частния и публичния сектор, се опитва да очертае приоритетите за политиците и бизнес лидерите.

Около 56% от анкетираните очакват общите глобални икономически условия да се влошат тази година, като се прогнозира висока степен на регионални различия. Докато мнозинството икономисти виждат умерен или по-силен растеж в Китай и Съединените щати, има широк консенсус, че Европа ще постигне само слаб до или много слаб растеж. Перспективите за Южна Азия и Източна Азия и Тихия океан са по-положителни, като много голямо мнозинство от анкетираните очаква поне умерен растеж през 2024 г.

В същото време близо 7 от 10 от участниците в проучването посочват, че темпото на раздробяване на блокове ще се ускори заради  геополитическото напрежение и конкуренция, което все повече ще води до разминаването между страните от Глобалния север и Глобалния юг.

Очаквания за икономическия растеж в отделните географски региони през 2024 г.



Състоянието на икономиките и фискалната позиция на много държави са притеснителни и за икономистите, анкетирани в изследването на Световния икономически форум. 87% от тях са убедени, че световната икономика ще остане нестабилна.

Визирайки коментарите на водещите централни банки в света, които предполагат, че лихвените проценти са достигнали своя връх, цели 70% от анкетираните очакват финансовите условия да се разхлабят, тъй като инфлацията намалява  и настоящото напрежение на пазарите на труда отслабва.

В същото време се смята, че изкуственият интелект оказва неравномерно влияние върху световната икономика. Докато 94% очакват изкуственият интелект значително да повиши производителността в икономиките с високи доходи през следващите пет години, едва 53% от анкетираните прогнозират същото за икономиките с ниски доходи.

Световният икономически форум публикува отделно проучване за "качеството" на растежа в 107 икономики, като се заключава, че повечето държави нарастват по начини, които не са нито екологично устойчиви, нито социално приобщаващи.

"Подновяването на глобалния растеж ще бъде от съществено значение за справяне с ключови предизвикателства, но растежът сам по себе си не е достатъчен", каза Саадиа Захиди, управляващ директор на Световния икономически форум.

В тази връзка Световният икономически форум обяви, че започва кампания за определяне на нов подход към растежа и подпомагане на политиците да го балансират със социални, екологични и други приоритети.

В навечерието на събитието в швейцарския град Давос управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предупреди за риска от "бюджетно буксуване" в много страни, в които тази година ще има избори.

2024-а трябва да е "годината, в която прилагаме научените уроци през последните години" и винаги да сме готови да се изправим срещу неочакваното", коментира в интервю за Франс прес Кристалина Георгиева в навечерието на форума в Давос.

Управляващият директор на МВФ определя паричната политика през изминалата година като добра, но изразява притеснение за състоянието на държавните финанси и високото ниво на задлъжнялост. Освен това, в годината, когато в над 80 държави ще има един или друг вид вот, най-вероятно ще се стигне до по-големи разходи. Именно това е в противовес на необходимостта от по-разумна фискална политика, смята Георгиева.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Николай Крушарски

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция

Новата организация на движението в центъра на София не е съгласувана с Пътна полиция, заяви комисар Николай Крушарски - началник на Пътната полиция към СДВР: Одитори ще проверяват новата организация на движението в София Дадоха на съд новата организация на движението в центъра на София Административният съд образува дело за новата..

публикувано на 13.05.24 в 19:39
Служебният премиер Димитър Главчев и служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов (вдясно) дадоха брифинг в МС -  13 май 2024 г.

Пенсиите се вдигат с 11%, потвърди на специален брифинг служебният премиер

Пенсиите ще се увеличат от първи юли с 11 процента, това обяви служебният премиер Димитър Главчев на специален брифинг тази вечер. Той призова пенсионерите да са спокойни: "Да внесем успокоение сред хората, които имат право да получат пенсии, че ще ги получат в размер на увеличение 11%, а не по правилото по чл. 100  от Кодекса за социално осигуряване...

публикувано на 13.05.24 в 19:02
Петко Николов

Министърът на икономиката направи промени в Съвета на директорите на ДКК

Министърът на икономиката Петко Николов смени трима членове на Съвета на директорите на Държавната консолидационна компания (ДКК). Станимир Цветков, Катерина Петрова и Марияна Игнатова заменят Елена Болтаджиева, Теодора Стоянова и Десислава Чалъмова, като последната е подала заявление за напускане, съобщават от пресцентъра на министерството...

публикувано на 13.05.24 в 18:53

Русия е обстрелвала над 30 населени места в Харковска област на Украйна

Русия е обстрелвала днес с артилерия и миномети и по въздух над 30 населени места в украинската североизточна област Харков, написа областният управител Олег Синегубов в социалните мрежи. В петък руските сили предприеха изненадваща сухопътна офанзива в района.  Украинската армия призна, че Русия е постигнала "тактически успех" при..

публикувано на 13.05.24 в 18:47
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган (вдясно) и гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис (вляво) позират за снимка по време на срещата си в президентския дворец в Анкара, 13 май 2024 г.

Ердоган заяви, че няма нерешими проблеми между Турция и Гърция

Президентът на Турция Реджеп Ердоган заяви, че няма нерешими проблеми между страната му и Гърция, предаде Ройтерс. Мицотакис обсъжда с Ердоган мигрантския наплив и сближаването на двете страни По думите на държавния глава на югоизточната ни съседка една стъпка напред към намирането на решение за разделения остров Кипър би засилило регионалния..

публикувано на 13.05.24 в 18:38
Премиерът Бенямин Нетаняху говори на церемония, отбелязваща Деня на паметта за загиналите войници на Израел и жертвите на атаки във военното гробище на планината Херцел, Йерусалим, 13 май 2024 г.

Нетаняху: Победата ще гарантира съществуването ни, войната за независимост още не е свършила

За интензивни сражения се съобщава днес и в южната, и в северната част на ивицата Газа между израелската армия и палестинската групировка "Хамас". Около 360 000 палестинци са напуснали източния град Рафах в Ивицата Газа В Рафах - на южната граница на тази територия, престрелките се водят само в източната част. Не спират обаче и бомбардировките..

публикувано на 13.05.24 в 18:21

Двама американци и един руснак са задържани на протестите в Грузия

Двама граждани на САЩ и един руснак са сред задържаните в Грузия по време на протестите срещу т. нар. руски законопроект, който предизвика многохилядни протести в страната през последните седмици.  Над 150 демонстранти са арестувани в Армения по време на протести срещу решението на правителството да отстъпи територии на съседен Азербайджан...

публикувано на 13.05.24 в 18:19