Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Полските превозвачи ще вдигнат поне временно блокадата по границата с Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Полските превозвачи ще вдигнат поне временно блокадите по границата с Украйна след договорка с новото правителство във Варшава. Дълготрайната блокада заради безмитния внос от Украйна влоши отношенията между воюващата страна и най-близкия й съюзник в Европа.

"Франс прес" цитира новият министър на инфраструктурата Дариуш Климчак, според когото превозвачите са се съгласили да прекратят блокадите до 1 март. Това ще освободи напълно сухопътните търговски връзки на Украйна с Европейския съюз, на които Киев разчита изключително много след началото на руското нападение преди почти 2 години. 

Блокадите от полска страна започнаха през ноември, като превозвачите настояваха за връщане на старите митнически правила, които Европа олекоти, за да подпомогне Украйна. През последната година новия режим доведе до няколко протеста на национални бизнеси, включително на български земеделци, според които украинските износители получават нечестно предимство.

Според един от съорганизаторите на полските протести, Рафал Меклер, правителството е поело ангажимент да изпълни исканията им, а ако това не се случи, превозвачите ще се върнат на границата. Това не е капитулации, а стратегическа пауза, пише Меклер в Екс. Конкретен ангажимент са преговори с Европейската комисия за финансово подпомагане на полските превозвачи. 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов направи изявление във връзка увеличението на цената на тока - 22 май 2024 г.

Средно с 2% ще поскъпне токът за страната от 1 юли

Средно с 2 процента ще поскъпне тока за страната от 1 юли, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов на брифинг в сградата на регулатора.  Промяната в цената ще е различна за трите дружества, които оперират на територията на страната. Иванов уточни, че цената на електроенергията, произведена от АЕЦ "Козлодуй", ще остане същата.  По думите му все..

публикувано на 22.05.24 в 16:25
200 нови заглавия, академични издания, получи кюстендилската библиотека. В дискусията при представяне на дарението участва  и областният управител инж. Александър Пандурски (вдясно).

Поредно дарение с академични издания получи библиотеката в Кюстендил

Около 200 нови заглавия, академични издания, като стойността на дарението е за над четири хиляди лева, получи Регионалната библиотека "Емануил Попдимитров" в Кюстендил. Това става за тринадесети път в навечерието на празника 24 май.  Срещата и събеседването с част от авторите на заглавията и този път стана във фоайето на Градската художествена..

публикувано на 22.05.24 в 16:19
Снимката е илюстративна.

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени в Монтанско

Хванаха румънски граждани да продават фалшиви златни пръстени. Жители на Монтана и село Владимирово са били измамени Измамените сами подали сигнали. Вчера 25-годишен жител на Монтана информирал полицията в Лом, че на пътя Лом – Монтана, в района на КПП "Кошовете", си закупил от непознат златен пръстен с тегло от 20 грама за 70 лв. По-късно мъжът..

публикувано на 22.05.24 в 16:03

Русия предвижда промяна на морските си граници в Балтийско море

Руското министерство на отбраната е предложило преразглеждане на границите на руските териториални води в Балтийско море. Проектът за правителствено постановление предизвика остра критика в държавите с излаз на Балтийско море. Според проекта за постановление от вчера Москва обмисля да се коригира границата около руските острови в източната..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Трима задържани за наркоразпространение в София

Трима души са арестувани в София при полицейска операция срещу група за наркоразпространение. В столичния квартал "Орландовци" е разкрита оранжерия за наркотици. Вътре са намерени над 2700 растения в различен стадий на растеж. Директорът на националната полиция главен комисар Атанас Илков сподели: "Лица, които отглеждат наркотични..

публикувано на 22.05.24 в 15:52
Демонстрация в подкрепа на палестинския народ, Италия, 13 октомври 2023 г.

"Хамас" и ООП приветстваха готовността на три европейски страни да признаят Палестина

Палестинското ислямистко движение "Хамас" определи готовността за признаването на палестинска държава от три европейски страни като важен етап, а Организацията за освобождение на Палестина (ООП) го нарече "исторически момент". "Смятаме това за важен етап към създаването на палестинска държава със столица Ерусалим", се казва в изявлението на..

публикувано на 22.05.24 в 15:46

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди ГКПП Дунав мост 2

Буферен паркинг за тежкотоварни автомобили е изграден преди гранично-пропускателния пункт Дунав мост 2, на границата с Румъния при Видин. Той предизвиква недоволство сред някои от шофьорите на ТИР-ве, а други са доволни.  Превозвачи казват, че преминаването през пункта е затруднено.  Времето за преминаване през пункта се е увеличило двойно...

публикувано на 22.05.24 в 15:33