Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха на първо четене новия закон за БНБ

Снимка: БГНЕС

Мнозинството в парламента прие на първо четене новия закон за Българската народна банка, който ще позволи влизането на България в еврозоната. 

С приетите на първо четене промени се урежда статута на еврото като парична единица, определя се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, пускането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети. 

В закона се предвижда изрично в какви видове активи и инструменти могат да се инвестират резервите на Българската народна банка.

Срещу закона остро възразиха от "Възраждане". Депутатът Цончо Ганев.

"Ние трябва да запазим напълно нейната независимост, а не да стане пощенска кутия на Европейската централна банка, защото влезем ли в тази хипотеза няма да имаме никаква независимост на БНБ".

С приетите на първо четене текстове се преодоляват правните несъответствия, отчетени в докладите на Европейската централна банка и Европейската комисия по отношение на правната уредба на паричната политика, събирането на статистически данни, управлението на международните валутни резерви, платежните системи, емитирането на банкноти, изборът на независими одитори, финансовото отчитане, политиката по определяне на валутния курс, международното сътрудничество и други. 

Изцяло новият закон за БНБ трябва да замени сега действащия при влизането на България в еврозоната. 

Депутатите гласуваха 5-дневен срок за внасяне на предложения между двете четения. 

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джон Суини

Шотландският парламент одобри Джон Суини за първи министър

Джон Суини, който по-рано бе избран за нов лидер на Шотландската национална партия, днес бе одобрен в парламента и като първи министър на Шотландия.  Това става след оставката на Хамза Юсаф миналата седмица.  Юсаф изпрати писмо до британския крал Чарлз Трети, с което официално подаде оставката си като първи министър на Шотландия. В писмото..

публикувано на 07.05.24 в 19:30

ЕСП: 14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014/2022 г. за всички области

14 млрд. евро са неправомерните разходи в ЕС за периода 2014—2022 г. за всички области, сочи огласен доклад на Европейската сметна палата . Голям проблем е и събирането на тези средства, тъй като отнема много време, се казва в документа. Одиторите на ЕС отбелязват, че обикновено са необходими от 14 до 23 месеца от приключването на..

публикувано на 07.05.24 в 19:29

Новородените вече могат да бъдат имунизирани срещу коклюш с две седмици по-рано

Личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в днешния брой на Държавен вестник. Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши..

публикувано на 07.05.24 в 19:12

Десетки хора протестират заради промяната на движението в района на НДК

Десетки хора се събраха на протест тази вечер в центъра на София. Недоволните протестират на кръстовището на булевардите "Фритьоф Нансен" и "Патриарх Евтимий". Причината е промяната в паркирането и движението в района въведена от Столична община. Един от недоволните е Антон, който живее в района и има бизнес на метри от мястото на..

публикувано на 07.05.24 в 19:11
Димитър Главчев

Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз"

Служебният премиер Димитър Главчев възложи на ДАНС проверка и изпрати сигнал до прокуратурата по казуса с болницата "Мама и Аз" за предприемане на действия по компетентност. До двете институции премиерът изпраща наличните в Министерския съвет документи по казуса. Приложен е и доклад от министъра на здравеопазването, изготвен по искане на..

публикувано на 07.05.24 в 19:00

Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София.

Бившият главен прокурор Иван Гешев ще води листата на коалиция "Граждански блок" в 25 МИР София. На пресконференция днес той покани лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който също е начело в този район, на предизборен дебат. Гешев каза още, че една от идеите на неговата формация е да бъде създадено Министерство на демографията.

публикувано на 07.05.24 в 18:52

Служители в администрацията на област София протестираха за по-високи заплати пред МС

Служители в администрацията на област София протестираха пред Министерския съвет за по-високи заплати. Пред „Хоризонт“ една от служителките и председател на стачния комитет Латинка Симова обяви, че от днес са в ефективна стачка с искания за увеличение на възнагражденията: "Ние сме в ефективна стачка от днес до постигане на нашите искания. Ще..

публикувано на 07.05.24 в 18:38