Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нещата изглеждат отчайващи за консерваторите, отбелязва политическият анализатор на BBC

Великобритания пред избор на по-малкото зло

Роб Уотсън: Лейбъристите печелят главно от това, че торите губят подкрепа

| Интервю
Изглед към сградата на британския парламент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство не прави изключение тази година от очакванията за предстоящи изключително важни общи избори.       От доста време вече проучванията никак не са благосклонни към управляващата Консервативна партия на премиера Риши Сунак, но един от последните по-задълбочени сондажи на общественото мнение на YouGov очертава още по-мрачна картина - съкрушителна загуба на торите, още по-тежка от изборите през 1997 година, когато бяха разгромени от лейбъристите начело с Тони Блеър. Появиха се коментари, че нова такава загуба ще доведе до най-големия срив в подкрепата за Консервативната партия от 1906 година.

Темата коментира пред БНР политическият анализатор на BBC Роб Уотсън.

Има ли наистина място за сравнение на предизборните събития днес с тези през 1997 година?

"Единственият показател, по който са сравними, е мащабът на непопулярността на консерваторите, макар и днес те да са непопулярни по различни причини. Важна е, разбира се, и продължителността на управлението им. Когато загубиха през 1997-а, торите бяха управлявали от 1979 година - гигантски период от време. Сега са на власт от 2010-а. Така че и в двата случая консерваторите, наред с какви ли не други проблеми, се сблъскват и с бремето време в политиката - колкото по-дълго се задържиш на власт, толкова повече затъваш в беди."

Роб УотсънДен след като излезе тази тревожна прогноза за консерваторите, беше публикуван анализ, че всъщност победата няма да бъде толкова лесна за лейбъристите, защото в резултат на приетата нова електорална карта консерваторите ще бъдат доста облагодателствани. Какво означава това?

"Във Великобритания доста често се прекрояват избирателните райони. Имаме 650 района и съответно 650 депутати. Периодично, заради промени в числеността на населението - в Лондон например расте, а в някои градове на север намалява - се прекрояват границите на избирателните райони, за да се запази приблизително същият брой гласоподаватели в отделните райони. И това е справедливо. Специално за този анализ - ако се вгледате внимателно, ще си дадете сметка, че промените на избирателните райони наистина дават предимство на консерваторите. Но то е съвсем скромно в сравнение с това, което анкетите сочат, а именно колко те са омръзнали на хората."

Още не е ясно кога точно ще бъдат проведени изборите. Знае се единствено, че това по закон трябва да стане до края на януари 2025 година. Премиерът Риши Сунак заяви, че те ще бъдат през втората половина на годината, бившият министър на финансите Джордж Озбърн дори фиксира конкретна дата - 14 ноември. Други пък, включително опозицията, смятат, че те трябва да са по-рано - през май. Кога би било най-удобно за торите и съответно за лейбъристите да бъдат проведени изборите?

Снимка: АП/БТА

"Няма еднозначен отговор. Човешко е, според мен, Риши Сунак да говори чак за втората половина на годината. Защото нещата изглеждат толкова отчайващи за консерваторите, че е нормално да си мислят, че ако устискат, може нещо да се промени. Премиерът Сунак може в определен момент да си промени мнението и да реши, че нещата няма да са толкова зле и през май. Но това, което чувам от "Даунинг стрийт" 10 напоследък, дава да се разбере, че торите няма да бързат."

Анкетите отреждат преднина на лейбъристите на Киър Стармър с около 18-19 пункта пред консерваторите. Имам съседка, която е с лейбъристки убеждения, но която не харесва изобщо Киър Стармър, не на последно място, защото няма никаква харизма, по нейните думи. Смятате ли, че това в крайна сметка може да се окаже голям проблем в подкрепата за лейбъристкия лидер?

"Несъмнено. Не само вашата съседка, допитванията до електората по принцип показват, че лейбъристите печелят главно от това, че торите губят подкрепа. И дума не може да става британците да са силно вдъхновени от Киър Стармър и лейбъристите. Това може впоследствие да се окаже проблем. Но към момента хората си казват, че не ги е грижа колко зле са лейбъристите и Стармър, защото няма как да са по-зле от торите.

Киър Стармър  Снимка: ЕПА/БГНЕС

Вярно е, че Киър Сармър тепърва трябва да спечели сърцата на британците - повечето са скептични, че моделът на лейбъристите ще донесе значителни промени. Вярно е също, че хората не виждат харизма у Стармър. Но си мисля, че толкова много неща се случиха през последните 20-ина години във Великобритания, а това важи и за много други западни демокрации, че понастоящем едва ли би се намерил който и да било политик, който да съумее да въодушеви избирателите, както например Тони Блеър навремето."

Г-н Уотсън, споменахте, че Риши Сунак предпочита по-късна дата за изборите чисто тактически, с надежда нещата да се подобрят. В какви сфери основно е насочена тази надежда, какво може да се подобри?

"Неговата надежда е, че хората ще усетят, че икономиката започва да се възстановява. Че инфлацията се забавя и че брутният вътрешен продукт бележи ръст, макар и не голям. Основните послания на избори биват три вида: на прав път сме - гласувайте за нас; изберете познатото зло - то ще е по-малкото; и - време е за промяна! Консерваторите очевидно залагат на втория вид послание - икономиката е стабилна, не я подлагайте на риск, давайки я в ръцете на Лейбъристка партия."

Не можем да пропуснем драмите около законопроекта за депортиране в Руанда на търсещи политическо убежище на Острова, който, въпреки бунта в редиците на торите, все пак беше гласуван в Камарата на общините, но срещу високата цена на публичното достояние за голямо разделение в Консервативната партия. Дали обаче Риши Сунак има досатъчно основание да се притеснява за поста си от дясното крило в партията, което очевидно не харесва нито него, нито неговата политика?

"Няма никакво съмнение, че през последните дни битката по въпроса за мигрантите и Руанда навреди още повече на имиджа му. Но според мен той не бива да се притеснява дали ще оцелее на председателския пост, за да води торите на изборите. Наистина за голяма част от дясното крило на партията Сунак е безнадежден случай и трябва да се махне. Но по принцип повечето консерватори, макар и силно разочаровани и депресирани от перспективите пред тях, ще продължат да подкрепят своя лидер, дори това да донесе много тежка изборна загуба."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според западни военни анализатори Часов Яр е стратегически важен като най-силния опорен пункт преди..

публикувано на 05.05.24 в 19:35
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ на спешна среща с премиера на Катар заради преговорите Израел - "Хамас"

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заминава за Доха за спешна среща с премиера на Катар, предаде Ройтерс. Бърнс ще се опита да окаже натиск върху Израел и "Хамас" за продължаване на преговорите, след като стана ясно, че ислямисткото движение не отстъпва от позицията си за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на..

публикувано на 05.05.24 в 19:25

Великден в Разложко с триетажно мъжко хоро и рисувани с восък яйца

Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово в храмовете на Неврокопска епархия, а първият ден на Великден дойде със слънце.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците В региона има места, които са самобитни и от векове пазят своята различност във фолклорните традиции, свързани с Великден.  Разложкото село..

публикувано на 05.05.24 в 18:43