Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състоянието на патриарх Неофит се подобрява

Това съобщиха Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан

Света литургия и молебен бяха отслужени в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за имения ден на патриарх Неофит - 21 януари 2024 г.
Снимка: БТА

Състоянието на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит се подобрява, той все още е в болница в стабилно състояние, съобщиха пред журналисти Пловдивският митрополит Николай и Старозагорският митрополит Киприан, който е говорител на Светия синод на Българската православна църква - Българска патриаршия (БПЦ-БП).

Стабилно е състоянието на Светейшия патриарх Неофит, все още е в болница, но се молим за неговото здраве, преуспяване и да стане от болничния одър, за да продължи да ръководи кораба на нашата спасителна църква, каза митрополит Киприан, цитиран от БТА.
Снимки: БТА

Българската православна църква почита днес паметта на преподобния Максим Изповедник и на мъченик Неофит. Днес бяха отслужени света литургия и благодарствен молебен за имения ден на патриарх Неофит в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". 

Българската православна църква почита днес паметта на преподобния Максим Изповедник и на мъченик Неофит. На този ден предишният български патриарх Максим честваше своя имен ден заедно с тогавашния Русенски митрополит Неофит, който сега е български патриарх и Софийски митрополит. 

Светата литургия и молебенът днес бяха възглавени от Великотърновския митрополит Григорий.

В края на богослужението той  прочете приветствие от името на Светия синод:

"Денят, в който честваме паметта на преподобния Максим Изповедник и на Христовия мъченик Неофит, заема специално място в празничния календар на светата ни Църква.

Особената важност на този празник у нас се определя от обстоятелството, че десетилетия наред днешният светъл ден се отбелязва от Православната ни църква и като имен ден на българския патриарх: на блаженопочившия наш патриарх Максим, който в монашество беше приел името и небесното застъпничество на великия Изповедник на православната вяра - на преподобния Максим, а след него - на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит.

Така двадесет и първият ден на януари е за всички нас двоен празник: ден за прослава на двама от най-дивните Божи угодници и едновременно с това за молитвени благопожелания към този, който предстои пред Бога за всички нас, измолвайки от Небесата благодат и мир за светата ни Църква и цялото ни отечество...". 

"Нека в този празничен ден да усилим нашата лична и съборна молитва за Негово Светейшество, да отправим към Всеподателя Бога, чрез Неговия дивен угодник, мъченик Неофит, нашите просби и моления за здравето на Светейшия ни патриарх, защото, като християни, добре знаем силата на молитвата и че "... молитвата, произлизаща от вярата, ще изцери болния, и Господ ще го дигне" (Иак. 5:15). И защото, отново като християни, помним апостолския призив да бъдем "радостни в надеждата; в скръбта... търпеливи, в молитвата - постоянни" (Рим. 12:12).

Ето защо нека днес, с едни уста и едно сърце, да се помолим още веднъж за Светейшия наш патриарх Неофит, да въздигнем молитвите си към Небесата и да изпросим от Всемилостивия Бог да го укрепи и да му дарува здраве, и сили, за да продължи архипастирското си служение в светата ни Църква, предстоейки с пред Бога за всички нас", каза митрополит Григорий.

Богослужението продължи повече от три часа и завърши с многолетствие за българския патриарх Неофит, за Светия синод на БПЦ-БП и за всички празнуващи днес православни християни. 

По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Четирима нови областни управители

Правителството назначи  четирима нови областни управители на областите  Благо евград, Видин, Добрич и Плевен, съобщиха от правителствената пресслужба.  За областен управител на Благоевград е назначен Георги Динев. Бил е народен представител 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание.   Динев е бил  също  председател на Общинския съвет – Петрич...

публикувано на 08.05.24 в 18:20
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Номерата на партиите в бюлетината са важни за купения вот

Номерата на участниците в изборите имат по-скоро политико-административно значение и са важни за купения вот, когато трябва да обясниш на определена група избиратели за кой точно номер трябва да гласуват. Това каза в интервю пред БНР доц. Иво Инджов за номерата на партиите за изборите на 9 юни за НС и ЕП. "Следващите четири..

публикувано на 08.05.24 в 18:13

Д-р Велимир Симов: Интересът е насочен да няма конкуренция и пациентът да няма избор

Смятам, че е невероятна идея да има не една, а много детски болници и всички да работят по европейски стандарт, за да лекуваме децата. Това можеше да е обединителна тема, а стана разединителна .  Това каза в интервю пред БНР д-р Велимир Симов, началник на клиниката "Мама и аз" на многопрофилната болница "Сърце и мозък" в Плевен. В..

публикувано на 08.05.24 в 17:30

Проблеми с доставката на газ в Русе

Заради профилактика на газопреносната мрежа и спиране на доставката на природен газ за 24 часа предприятия в Русе са застрашени от сериозни загуби. Това алармираха те и приканват "Булгартрансгаз" да преразгледа решението си.  С писмо, изпратено до партньорите си, от "Булгартрансгаз" съобщават на клиентите си, че на 15 и 16 май спира подаването..

публикувано на 08.05.24 в 17:18

Расте напрежението в университетските кампуси в САЩ, а и в Европа

Полицията започна да разчиства пропалестински палатков лагер в университета "Джордж Вашингтон" в американската столица. Напрежението продължава да расте от няколко седмици насам в университетските кампуси в САЩ, а  и все по-често в Европа. Медии във Вашингтон съобщиха, че някои от пропалестинските протестиращи са пръскани с лютив спрей, когато..

публикувано на 08.05.24 в 17:07
Радостин Василев

Бившият спортен министър Радостин Василев води 3 листи на МЕЧ

Бившият министър на спорта Радостин Василев ще води листата за европейските избори на партия МЕЧ, но ще е начело на още две листи на изборите за национален парламент - в 25 МИР-София и в Пловдив град. Василев обяви, че би се отказал от евродепутатски мандат. Той обясни мотивите за решението си и обяви, че отхвърля партньорство на формацията си с..

публикувано на 08.05.24 в 17:04
Д-р Георги Тахов, служебен министър на земеделието и д-р Галя Кондева - служебен министър на здравеопазването (вляво).

Изплащат "украинската помощ" на земеделските стопани

От утре започва изплащането на помощите за земеделските стопани, които търпят щети заради войната на Русия срещу Украйна, обяви ресорният министър Георги Тахов в началото на правителственото заседание. 51 000 стопани ще получат близо 300 милиона лева, като изплащането започва седмица по-рано от планираното, обясни още Тахов: "Едното направление..

публикувано на 08.05.24 в 16:45