Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Не можем да вървим срещу вятъра"

Маестро Георги Милтядов: Трябва да останат млади хора тук, защото всички бягат!

Младият музикант е свирил с почти всички оркестри в страната

2
Георги Милтядов
Снимка: Моа Данчева

Георги Милтядов е само на 25 години, а вече е изградил солидна кариера в музикалната сфера. Нещо повече, той е много разнороден като композитор, аранжор и изпълнител и съчетава всичко това с дирижирането на големи оркестри.

Жанрово разнообразен, пълен с творческа енергия. За себе си твърди, че е омагьосан от музиката. Свири на пиано от 4 годишен. Може би това, че е роден в Бургас, градът с толкова много таланти донякъде ще обясни неговата светкавична музикална кариера.

Георги Милтядов е автор на над 400 аранжимента за различни музикални състави. Като оперите в Пловдив и Русе, Плевенската и Софийската фирхармонии, Симфониетите в Шумен, Враца и Сливен. Участвал е и в много други музикални проекти.

Младият музикант е свирил е с почти всички оркестри в страната. Работи с певци, музиканти и артисти като Руслан Мъйнов, Маргарита Хранова, Ваня Костова, Стефан Диомов и много други. 

Припознава щастието у публиката като свое. Умее да общува с нея.

Той е един от създателите на квартет "Гео Мар Ча Ло". Издава свой албум „Целувка в нощта“ по текстовете на бургаския поет Пейо Пантелеев. 

През миналата година, по повод 70 години на Плевенската филхармония той дирижира премиерата на Миса Танго от Мартин Палмери. Под неговата диригентска палка Плевенската филхармония започна Национално турне с цигуларя Веско Ешхенази и акордеонистката Вероника Тодорова под заглавието "В света на музиката".

"За да развие таланта си един млад човек, този талант трябва да бъде открит още в най-ранна детска възраст. Аз имах такъв човек и това е Мария Червенкова, която ме откри в ранна възраст. Първите ми записи са благодарение на нея - на 4 годишна възраст бях.

Когато бях вече в Музикалното училище първата ярка музикална изява беше на 17 януари 2014 г. и това беше моят първи концерт с орекстъра на Държавна опера - Пловдив, за който аз тогава правех оркестрации и свирих в него като пианист, каза за "Нощен Хоризонт" Георги Милтядов.

"Обичам оркестъра, голямата оркестрова сцена, обичам не само броя хора, но и техния звук, силата на оркестъра, която те залива или те кара да потъваш в най-тихата динамика...

Ако не обичаш оркестъра, няма как да пишеш за него..., допълни още маестро Милтядов.

Той сподели, че не знае дали е роден под щастлива звезда, но е благодарен за голямата подкрепа и кураж на семейството си.

"Майка ми е разбрала, че това, което правя, го правя най-добре. Независимо, че в 7-8 клас й се е искало да ме направи лекар- фармацев", каза още той.

Младият маестро Георги Милтядов е убеден, че младите хора трябва да остават тук в България:

"Ние младото поколение трябва да работим не само за нашето име, а и за нашата държава.

Аз затова съм останал в България, мисля че това е правилният път. Трябва да останат млади хора, защото всички бягат...Не можем да вървим срещу вятъра, обобщи своята визия за бъдещето музикантът.


Още по темата в звуквия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Изложба

Изложба "Към небето" за българската авиация и самолетостроене

Легендарните години на българската авиация и самолетостроене са представени в изложбените зали "Рафаел Михайлов" във Велико Търново. Историци и авиомоделисти ни връщат в годините, когато бойната ни авиация е наброявала 602 самолета и вертолета и още преди това, когато българските авиатори са писали световната история като например, че първият нощен..

публикувано на 11.05.24 в 10:30

15 години "Дни на музиката в Балабановата къща" в Пловдив

За 15-и пореден път в Пловдив ще се проведе Международният фестивал "Дни на музиката в Балабановата къща", който по традиция има пролетно и есенно издание.  Тази пролет форумът ще събере елитни солисти и ансамбли - началото на 12 май от 18.30 ч. ще постави блестящият цигулар Светлин Русев с програма от солови пиеси, а заедно с него на финала ще свирят..

публикувано на 10.05.24 в 17:48
Национален музей „Борис Христов“

Фестивалът "Борис Христов" чества две важни годишнини

През 2024-тa честваме 110 години от рождението на незабравимия български бас Борис Христов, а фестивалът, който носи неговото име, закръгля своите две десетилетия. Организатор и домакин на събитието е Националният музей "Борис Христов" - софийският дом на големия артист. Именно в това издание, което ознаменува двете кръгли годишнини, форумът..

публикувано на 10.05.24 в 17:01
Яйце от крава, мляко от кокошка - изложба

В Художествена галерия - Добрич откриха изложбата "Яйце от крава, мляко от кокошка"

Трима художници откриха изложба в Художествената галерия в Добрич с оригиналното заглавие "Яйце от крава, мляко от кокошка". Творбите на Желко Терзиев, Калина Димитрова и Красимир Терзиев са в различни направления на визуалното изкуство и експериментират по интересен начин с изразните средства на киното, фотографията, инсталацията,..

публикувано на 10.05.24 в 16:19
Стоян Радев

Стоян Радев: Да обичаш е умение, което се придобива с търпение

Тази вечер – 10.05, от 19 часа в Столичния куклен театър е премиерата на "И ние играем Ромео и Жулиета". Режисьор на спектакъла е Стоян Радев. "Идеята на Камен Асенов, който е актьор в Кукления театър, беше да тръгнем от там, че има вражда между  драматичните и куклените актьори. Това е находчиво хрумване, през което навлизаме в шекспировата..

публикувано на 10.05.24 в 15:48
Димитър Карамфилов и Константин Костов (от ляво на дясно)

"Джаз концерт по Мусоргски" на Константин Костов и Димитър Карамфилов на 12 май

В края на 19 век в изкуството се заражда ново направление - така нареченият реализъм . Постепенно Европа започва да излиза от романтичните украси в произведенията на изкуството и в него път си проправят обективизмът и истинската картина на действителността. Може би това е естествен процес, в който изкуството се развива – през замечтания поглед и..

публикувано на 10.05.24 в 14:52
Тони Дуковски

Тони Дуковски - "Детето на Враца", издаде първата си книга

Любимият фотограф на врачани Тони Дуковски, наричан от местната общественост "Детето на Враца", издаде първата си книга. Заглавието ѝ е популярният врачански израз - "И те така, те". Представянето на книгата събра много хора в градското читалище.  "Аз се изправих срещу нещастието, дадено ми от природата и човешка грешка, за да го..

публикувано на 10.05.24 в 14:30