Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заявките от участниците в сглобката бяха, че ще има тежък коректив на предходната политика"

Иван Христанов: Никой не очакваше да има такова възстановяване на схемите

"Проблемът "Капитан Андреево" е бил основната пречка за Шенген"

| Интервю
Иван Христанов
Снимка: БНР

Никой не очакваше при сглобката да има такова възстановяване на схемите

Това каза пред БНР Иван Христанов, бивш заместник-министър на земеделието в кабинета "Петков".

"Заявките от участниците в сглобката бяха, че ще има тежък коректив, който да не позволява да продължава онова криминално, престъпно и безхаберно отношение, от което ни омръзна през последните 15 години", уточни той.


"На границата нямаше граничен контрол. Там ръководеше мафията. Нямаше как да проверя какви са обемите, които минават на наркотици, но оръжие, на мигранти, които минаваха с хладилни камиони и ги откриваха в Австрия и в Англия. Заварихме тотално безхаберие. При първата проверка дори се видя, че митничарите нямат рутината да проверяват камионите с плодове и зеленчуци, каквато им е работата", разказа бившият заместник земеделски министър.

Според него е разбираемо, че "мафията иска да се върне на границата", но е неразбираемо пълното бездействие на служебното правителство на Гълъб Донев и на кабинета "Денков":

"Ясно е, че ще искат да се върнат и да сложат отново ръка на тези парични потоци, с които са се купували и политици. ... Тези пари имат пряко участие и разрушават политическия живот на България. Искам да отправя послание към ГЕРБ и към ПП-ДБ. По време на моето управление като заместник-министър аз открих множество документи, че през цялото време колегите от ЕС, службите, комисиите и ЕП са били наясно колко е тежък проблемът "Капитан Андреево". Той е бил основната пречка за приемане на България в Шенген". 


Иван Христанов подчерта, че законопроектът за ограничаване на възможността на граничния пункт да има друга лаборатория - не на БАБХ, който в 48-ото Народно събрание са подготвяли той и негови колеги, е внесен април 2023 г. и още "отлежава".

Интервюто на Диана Янкулова с Иван Христанов в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Сиела Норма" спечели обществената поръчка за машинния вот на 9 юни

Фирмата "Сиела Норма" е определена от ЦИК за изпълнител по обществената поръчка за машинния вот за изборите на 9-ти юни. Фирмата беше единствената, която подаде документи за участие в процедурата. Заместник- председателят на ЦИК Емил Войнов поясни: ""Сиела Норма" следва да изготвят електронна бюлетина за изборите за членове на..

публикувано на 03.05.24 в 11:15

Фестивал "Театър за ценители": запазена територия само за младите

Отворени сърца за доброто и красивото и вдъхновение, което може да даде само изкуството –  на това се радват младежите, участващи в асеновградската самодейна театрална трупа "Работилница за мечти".  Дори и във ваканционните празнични дни те се подготвят за фестивала "Театър за ценители", в който ще се включат младежки самодейни състави от цялата..

публикувано на 03.05.24 в 11:05

Пред завършване е храмът във Вехтово, който се строи от над 5 години

В шуменското село Вехтово е пред завършване църквата, която се строи повече от 5 години. Необходими са още средства, но местните хора вярват, че тази година храмът ще бъде осветен. През последните няколко месеца има сериозен напредък в строителството на храма "Свети Великомъченик Димитър". Напълно реалистично е да го завършим и осветим..

публикувано на 03.05.24 в 10:59
Димитър Главчев

Премиерът ще сигнализира ДАНС и прокуратурата за случая с болница "Мама и Аз"

Министър-председателят Димитър Главчев ще подаде сигнал в ДАНС и прокуратурата по случая с "Многопрофилна болница за активно лечение "Мама и Аз", за да бъде направена пълна проверка как е дадено разрешение за изграждане на лечебното заведение. НЗОК потвърди, че е дала положителни становища за проекта за частна детска болница Решението..

публикувано на 03.05.24 в 10:53
Храм-паметник
„Свети Александър Невски“

Мерки за сигурност около храм "Св. Александър Невски" на Велика събота

От Националната служба за охрана съобщиха, че на Велика събота се въвеждат мерки за сигурност в района на патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" в столицата. Гражданите ще имат достъп след 21:30 часа, когато започват проверки през пунктове, организирани при северния и при южния вход на храм-паметника. За времето от 21 часа на..

публикувано на 03.05.24 в 10:51

V блок на АЕЦ "Козлодуй" затваря на 5 май за планов годишен ремонт

На 5 май V блок на атомната централа ще бъде спрян за планов годишен ремонт и презареждане с ядрено гориво, съобщиха от централата.  В реактора ще бъдат заредени касети с гориво, произведени от "Уестингхаус", след получено разрешение от Агенцията за ядрено регулиране. Процесът на поетапен преход към новото ядрено гориво ще продължи 4 години...

публикувано на 03.05.24 в 10:49

На местните избори в Англия и Уелс се очертава убедителна победа на лейбъристите

Продължава преброяването на гласовете на местните избори в Англия и Уелс, но вече се очертава убедителна победа на лейбъристите. Лейбъристите освен това спечелиха междинните избори за депутат в Блекпул Юг, което не предвещава нищо добро за управляващите консерватори на предстоящите по-късно през годината общи избори. Лидерът на Лейбъристката..

публикувано на 03.05.24 в 10:25