Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гроздан Караджов за скандала "Чаталджа": Приходите от винетки т. г. ще са над 920 млн. лв., 7% взима посредникът

| Интервю
Гроздан Караджов
Снимка: БГНЕС

Над 64,4 млн. лева ще получат посредниците за винетки и тол такси и сред тях е и "Интелигентни трафик системи", чиято собственичка купи скандалния имот на "Чаталджа" 3. Това показват изчисленията на очакваните приходи от 920 млн. лева и 7% от тях отиват за посредника, обясни бившият министър на регионалното развитие и благоустройството в кабинета "Кирил Петков" - Гроздан Караджов, в интервю пред БНР. 

Той коментира "Апартаментгейт 2", в който се замесват имената на Даниел Лорер от ПП и неговия съпартиец и финансов министър Асен Василев. 

За България това е вторият "апартаментен скандал" в последните 5 години, след 2019 г., когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отстрани дясната си ръка Цветан Цветанов, който имаше афинитет към изгодните имотни сделки. 

"Чаталджа 3" има връзка с фирмата "Интелигентни трафик системи", заяви Караджов и припомни, че се е опитал да сложи ред в бизнеса с винетките, когато е бил министър на регионалното развитие.

"Имаше много съпротивителни сили. Аз с твърда ръка въведох коренно различни тарифи за всички, които ползват пътната мрежа и сложих ударението върху товарните пътни превози, които най-много разрушават. Преди беше 1/3 за тях и се обърна, като в Европа 2/3 се плаща от товарния трафик и намалихме с 10% цената на винетките. Двамата министри след мен направиха тежки отстъпления – около 50% от т. нар-нови тарифи", припомни Караджов. 

"7% отиват в джоба на посредника и доскоро тя беше единствена фирма, нейната собственичка е купувачът на сградата на "Чаталджа" 3. Партньори по сделката индиректно - Асен Василев, а Лорер като частно лице.

Според мен фактите говорят за лобизъм и то в най-груб вид, а като гарнитура и злоупотреба със служебно положение. МФ внася поправка в закона, а фирмите посредници са две. Едната държи 90% от пазара. И МФ внася поправка, подписва изведнъж министърът, преди да започне да се прилага законът – ЗОП. И тази фирма ще загуби десетки милиони. Ако не се пипат тарифите, а останат, тази година приходите ще са над 920 млн. лева от тол такси и винетки, и 7% са за посредника", каза регионалният министър в кабинета "Петков". 

Караджов обясни цялата схема и определи като "случайно" съвпадение, че процедурата съвпада с покупката на имота: 

"Само една-единствена страна - въпросната фирма, възразява пред МФ и те казват, "а добре ние се отказваме". Следващата "случайност": Става два дни преди да се задвижи покупката на "Чаталджа" 3. Как тази фирма е разбрала, че се продава сградата? Сделката идва в ключов момент, нито е обявено, че сградата се продава, нито как въпросната госпожа с винетките е разбрала, че се продава тази къща. Точно предстои запор, защото сградата е част от бившата фирма на Асен Василев. Изведнъж се явява като купувач тази фирма с винетките, преди сградата да си я вземе истинският кредитодател на фирмата на Асен Василев", каза Гроздан Караджов в предаването "Нещо повече".

"ПП-ДБ реанимираха за комисионната за винетките от 7 на 3%. Това е обсъждано в предишното НС, предложението е било на ДБ и е отхвърлено. За мен това е пиар акция. За да смените тарифата от 7 на 3%, не е необходимо да променяте закона, казвам ви го като бивш министър", категоричен е Караджов. 

Подробности по темата чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ловеч празнува Цветница в стария кв. "Вароша"

В Ловеч на Цветница по стара традиция се събират хиляди жители и гости на града, а площадите в центъра и стария квартал "Вароша" са изпълнени с шатри на майстори занаятчии и цветари. По традиция беше пресъздаден и ритуала "По вода", а за кумичка на празника беше избрана 18-годишната Надежда Стефанова.

публикувано на 28.04.24 в 14:13

Климатът е сред най-важните теми за младите хора в предстоящите европейски избори

Младите избиратели, на възраст между 16 и 23 години, които ще имат ключова роля в изборите за Европейски парламент в началото на юни, смятат, че климатичните промени са сред най-важните проблеми, на които бъдещите евродепутати трябва да търсят решение.  "Климатичните промени са непосредствена заплаха и ако мисля да имам деца в близкото бъдеще,..

публикувано на 28.04.24 в 14:05

"Новини с добавена стойност" с Г-н Балев: Мазни борби. Мазньо дири мазнинката

В днешната научна лекция тук ще разгледаме едно явление от българския политически живот и както винаги, анализът ни е толкова дълбок, че 5 минути не можем да изплуваме на повърхността за глътка въздух. С нашите научни лопати ние копаем сведения от библейските страници през феноменологията на Хегел чак до банкянските извори на мъдростта...

публикувано на 28.04.24 в 13:58

„Запалете свещичка, дарете живот“ - девет души дариха кръв във В. Търново

Девет кръводарители се отзоваха и дариха на Цветница в неделното училище към храма „Свети Николай“ във Велико Търново. Акцията по кръводаряване е част от националната кампания „Запалете свещичка, дарете живот“. Сътрудничеството между храма и Центъра по трансфузионна хематология е отдавна и заедно помагаме, поясниха свещеноиконом Славчо..

публикувано на 28.04.24 в 13:58
Бойко Ноев

Бойко Ноев: Русия осъществява директно терористични операции на българска територия

Русия осъществява директно терористични операции на българска територия. Това заяви пред БНР Бойко Ноев, бивш министър на отбраната и дипломат. "Доказано е дори в някои разследвания на българската прокуратура, които не завършват вече много години . В България това е тема, която не е популярна. За съжаление, тя не е популярна и за българския..

публикувано на 28.04.24 в 13:18

След изборите Борисов няма да преговаря за ново управление с Петков, Василев и Денков

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че след изборите няма да преговаря за ново управление с Кирил Петков, Асен Василев и Николай Денков, но би приел за бъдещи партньори част от партиите в коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България". Политическите си коментари Борисов направи в местността Рупите край Петрич, където се намира гора,..

публикувано на 28.04.24 в 13:12

Гърция с ПВО проект на стойност 2 млрд. евро

Гърция се превъоръжава с нови технологии по защита на въздушното пространство, съобщи министърът на отбраната Никос Дендиас. Опозиционните партии с изключение на депутатите-комунисти подкрепят плановете на правителството за отбрана. Гърция ще направи "непробиваемо" въздушното пространство на страната, заяви министърът на отбраната..

публикувано на 28.04.24 в 13:03