Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трагедията на Гладомора в изложба и филм в Европейския парламент

"Мислех, че най-страшното е войната, но се оказа, че е гладът", казва авторката Йона Тукусер

| Репортаж
Инсталация с изгоряло украинско зърно при ракетен обстрел в сегашната война в Украйна
Снимка: Ангелина Пискова

Майка готви на децата си 6 грахови зърна и една обувка - тази зловеща история е част от изложбата "Глад" на бесарабската българка Йона Тукусер. Изложбата бе открита в Европейския парламент и описва в образи и документи трагедията на преживели Гладомора в три периода от историята на Украйна - 1921-1923 г., 1932-1933 и 1946-1947 година, като прави паралели с днешната война на Русия.

По покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев украинско-българският артист представя резултата от 14-годишен труд - картини, инсталация с част от руски дрон, видеоспомени на преживели ужасите. В продължение на години Тукусер изследва държавни архиви и разговаря с оцелели от Голодомора.

"Името на всяка картина е името на документа, който съм намерила. Изживяла съм всяка история и я пресъздавам в изкуство", отбелязва за работата си тя.

17 картини разказват 17 трагични истории, 6 от които на българи. 

Йона Тукусер

"Рисувам спомена на тези българи в Украйна", казва авторката Йона Тукусер пред БНР и допълва, че картините са рисувани по време на сегашната война в Украйна и боята по тях още не е изсъхнала.

"Мислех, че най-страшното е войната, но се оказа, че по-страшен е гладът. Открих нова истина", споделя художничката.

Една от картините носи името "6 грахови зърна и една обувка за вечеря". Тази история, преживяна от нейната майка, е разказала на Тукусер българката Татяна Стоянова от с. Голица, Одеска област. Тя е имала късмета да оцелее, за разлика от други 100 000 българи, които третият Гладомор е погубил. В резултат във всяко село е имало канибализъм. Над 100 са делата за човекоядство само в Исмаилския регион, за които художничката е открила следи в архивите.

Трагичното минало има своята проекция и в момента. Това се вижда от инсталацията с автентично изгоряло зърно в резултат на руски ракетен обстрел върху склад за жито на пристанище на Дунав миналата година. Изобразена е и историята на 6-годишния Иля, който преди две години губи майка си и се крие в бомбоубежище, но гладът го принуждава да изяде мечето на свой приятел. Тази картина е изпратена на главния прокурор на Международния наказателен съд в Хага като доказателство за престъпление срещу човечеството от страна на Русия.

"Историите ще се повтарят, докато човекът не желае да разбере истината. Истината е толкова жестока. Трябва да сме смели да погледнем истината в очите", смята Йона Тукусер.

Снимки: Ангелина Пискова

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Младежи от Велико Търново дариха над 700 килограма хранителни продукти на 13 семейства

Младежи от Велико Търново събраха и дариха над 700 килограма хранителни продукти на 13 семейства за великденските празници. Инициативата „Купи и дари“ е на младежите от „Ратаракт клуб“ – Велико Търново и се проведе в шест търговски обекта в града. Събрани са 720 килограма хранителни продукти – варива, консерви, олио, захар, брашно и..

публикувано на 04.05.24 в 09:59

Велика събота е!

Велика събота в православната традиция е Денят на очакването, в който скръбта се превръща в радост. Тази сутрин е и последната служба от Великия пост. Празничното пасхално богослужение в столичния катедрален храм "Свети Александър Невски" ще бъде оглавмено от наместник-председателя - врачанския митрополит Григорий. За втори път в най-новата ни история..

обновено на 04.05.24 в 09:20

Проливни дъждове в Бразилия, най-малко 39 жертви

Проливни дъждове в Южна Бразилия. Жертвите са най-малко 39, около 70 души са в неизвестност. Критична е ситуацията в щата Рио Гранди до Сул. Заради срутването на язовирна стена цели градове в долината на река Такуари бяха напълно залети. Семейства с деца очакват спасителните екипи по покривите на сградите. Хиляди хора бяха евакуирани. По данни на..

публикувано на 04.05.24 в 09:16

Наводнения в Тексас

Бури предизвикаха нови бедствия в района около американския град Хюстън, след като части от щата Тексас бяха наводнени тази седмица. Представител на един от окръзите описа положението като кастастрофално и заяви, че няколкостотин сгради там са застрашени от заливане. Над 20 души в окръга са били спасени. Властите в района затвориха училища и магистрали,..

публикувано на 04.05.24 в 09:12
Камиони на Египетския Червен полумесец с хуманитарна помощ влизат от Египет в ивицата Газа през граничния пункт

СЗО предупреди, че операция в Рафах ще доведе до "кървава баня"

Световната здравна организация предупреди, че израелска офанзива в град Рафах ще доведе до "кървава баня". От организацията написаха в интернет, че ако Израел предприеме сухопътна операция, това ще предизвика нова вълна на разселване и "ще ограничи още повече достъпа до храна, вода и здравни услуги и ще доведе до повече човешки жертви".   След..

публикувано на 04.05.24 в 09:07

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден

С различни традиции посрещат по гръцките острови Великден. Туристи от цял свят,сред които и много българи, пристигнаха за днешния празник. Хиляди туристи са на остров Корфу, където по традиция днес оповестяват Възкресение, като хвърлят през прозорците делви, пълни с вода. Северноегейският остров Сирос привлича вниманието с традицията да посрещат..

публикувано на 04.05.24 в 08:54

Българите в Кипър ще посрещнат Великден с пасхална служба на български език

Сънародниците ни в Кипър посрещат Великден с Пасхална служба, изнесена тази нощ на български език от български свещеник. Засилени проверки в цялата страна извършва полицията в днешния ден заради опасността от пожари от великденските традиции в Кипър. Празничната Великденска литургия на български език ще отслужи българският свещеник отец Станислав..

публикувано на 04.05.24 в 08:48