Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оцеляла от Холокоста призова ЕП да помогне за завръщането на заложниците, взети от "Хамас"

Ирене Шашар (вляво) с председателката на ЕП Роберта Мецола
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Оцелялата от Холокоста Ирене Шашар призова Европейския парламент да помогне за завръщането на заложниците, взети от "Хамас" обратно в Израел. Тя говори на тържествена церемония по повод Международния ден за възпоменание на Холокоста.

"За съжаление, докато стоя тук, пред вас, оставих страната си изправена пред събуждането на насилието, убийствата, изнасилванията и терора" - така оцелялата от Варшавското гето Шашар се обърна към евродепутатите:

"Надявах се и вярвах, че съм платила цената. Но моите внуци трябва да се борят, за да защитят правото си на живот в еврейска страна. След повече от 100 дни все още 136 отвлечени заложници са живи или мъртви в ръцете на терористите.

Приятели, моля за вашата солидарност и подкрепа, за да видим тези заложници обратно при семействата им. Цялата страна копнее да ги види обратно живи". 

"Имам мечта", каза Шашар:

"В моята мечта всички мои деца живеят в мирен Близък изток, свободен от омраза, особено към нас, евреите. Призовавам ви като членове на Европейския парламент, да помогнете мечтата ми да се сбъдне". 

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

278 избирателни секции в Кюстендилско

Ще са гласува в 278 секции в Кюстендилския регион, като в комисиите ще бъдат ангажирани  2222 души, обявиха от Районната избирателна кочмисия. Броят на СИК-те се запазва и е почти един и същ на честите вотове последните години.  Възможни са малки промени в броя на секционните комисии до деня на вота, на това няма да затрудни организацията и..

публикувано на 27.04.24 в 19:41
Германският финансов министър Кристиан Линднер.

Германия: Ще продължим да подкрепяме Украйна, но е необходимо огромно увеличение на разходите

Германия ще продължи да оказва подкрепа на Украйна като защита срещу амбициите на руския президент Владимир Путин, но е необходимо огромно увеличение на разходите, каза днес министърът на финансите на ФРГ Кристиан Линднер на партийна конференция в Берлин, цитиран от ДПА. „Подкрепяме Украйна, защото тя е първата ни отбранителна линия срещу..

публикувано на 27.04.24 в 19:31

Русия изпрати още военни в Очеретине

Русия изпрати още военни части в Очеретине в Източна Украйна, за да подсили офанзивата си в района, но украинската армия контролира по-голямата част от селото и очаква доставките на американски оръжия да обърнат ситуацията в полза на Киев, заявиха днес украинските въоръжени сили, цитирани от Ройтерс и БТА.  След като през февруари руските сили..

публикувано на 27.04.24 в 19:29
Историческа възстановка в Панагюрище, илюстративна снимка

Стотици видяха в Панагюрище възстановка по повод годишнината от Априлското въстание

Стотици българи от страната посетиха Панагюрище, за да наблюдават историческата възстановка "Мъжество и саможертва", изпълнена от Националното дружество "Традиция", по повод 148-мата годишнина от Априлското въстание. Тази година историческият спектакъл, който пресъздава драматичните събития от Април 1876-та,  премина под мотото "10 дни Панагюрска..

публикувано на 27.04.24 в 19:22

Има задържани запалянковци за носене на забранени предмети на мача Левски - ЦСКА

Самоделни пиратки са открити при проверката на полицаите на Националния стадион "Васил Левски" преди мача между ЦСКА и Левски днес следобед, съобщиха за БТА от пресцентъра на МВР. Пиратките могат да  се задействат дистанционно. На място е изпратен сапьорски екип на Специализирания отряд за борба с тероризма, който ги е обезвредил. От МВР съобщиха още,..

публикувано на 27.04.24 в 19:06

Катастрофа между мотоциклет и бус на пътя Русе - Велико Търново

Катастрофа между мотоциклет и микробус затруднява движението по пътя Русе - Велико Търново при село Куцина.  По първоначална информация мотоциклетът се е движел зад микробуса и поради неспазване на дистанция се е блъснал в задната му част.  Мотористът е откаран в Спешна помощ.  На мястото на инцидента се извършва оглед.   Започнато е досъдебно..

публикувано на 27.04.24 в 19:05

В Широка лъка спазиха стародавната традиция Лазаруване

Момиченца, облечени в народни носии от читалище "Екзарх Стефан" в родопското село Широка лъка, за поредна година спазиха стародавната традиция Лазаруване.  От рано сутринта момиченцата, пременени в носии, с кошници в ръце пълни с върбови клонки и стръкчета здравец тръгнаха с песни из калдъръмените уличики в Широка лъка, за да посетят всеки дом..

публикувано на 27.04.24 в 17:36