Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тейлър Пиърс: Засега няма опасност от спирала "заплати - цени", но рискът влияе за намаляването на лихвите на ЕЦБ

| Интервю
Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт на Майн, Германия.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейската централна банка няма да намали водещите лихви преди лятото, прогнозира в интервю за "Събота 150" Тейлър Пиърс, икономистка в Официалния форум на парични и финансови институции (OMFIF).
В четвъртък във Франкфурт се проведе първото за годината заседание на Управителния съвет по паричната политика на банката, след което председателката Кристин Лагард призна, че икономиката на еврозоната стагнира и че множество рискове заплашват очаквания растеж по-късно през годината.
Високите лихви обаче задушават икономическата активност и правят дълговите равнища непосилно високи за много страни-членки.
 Готова ли е еврозоната да се справи при инфлация все още далеч от целевите стойности и при скърцащ германски "мотор"? Има ли смисъл да се говори за поне леко сваляне на лихвите за глътка въздух или е твърде прибързано?

Така започва разговорът на Марта Младенова с Тейлър Пиърс:

Решението на Европейската централна банка да запази нивото от 4 процента на депозитната лихва е взето на база на наличните данни. Инфлацията се покачи леко през декември, което се дължи на енергийните цени, след като в някои от страните от еврозоната помощите бяха прекратени. Като цяло обаче виждаме, че основните компоненти от потребителската кошница продължават да поевтиняват. Трябва да признаем, че европейската икономика върви към възстановяване, но се ползва от подобренията при доставките, предприети в Съединените щати.
В Европа е преждевременно да говорим за намаление на лихвените проценти. Личното ми мнение е, че няма да видим подобен ход до лятото или поне не преди това, но решенията ще бъдат взети въз основа на данните. Няколко ще са ключовите фактори, които ще повлияят на решението на ЕЦБ кога да прибегне към намаляване на лихвите. Два от тях са геополитическите рискове и заплатите.
При геополитическите рискове - ефектът от войната срещу Украйна, цените на енергоносителите и останалите суровини, вече донякъде е преодолян. В същото време имаме военните действия в Близкия Изток, които се отразяват на корабоплаването. Виждаме пренасочване на трафика по море и закъснения на доставките. Трябва обаче да подчертаем, че това не са прекъсванията, каквито имаше по време на пандемията. Сега доставките се осъществяват, но на по-висока цена.
Вторият фактор, който чухме в речта на Кристин Лагард, е нивото на заплатите. Със сигурност трябва да следим внимателно покачването на възнагражденията. От данните виждаме, че пазарът на труда и по-високото заплащане се стабилизираха. Заплатите продължават да се покачват, но има намаление при печалбите. Засега няма опасност от спирала "заплати - цени", но рискът от нея влияе върху решението кога ще започне намаляването на лихвените проценти. Ако обаче се стигне до подобен сценарий, това ще отдалечи моментът за спад на лихвите.

Къде обаче е тънката линия между високите лихвени проценти с цел овладяване на инфлацията, която намалява, но е далеч от целевата си стойност от средносрочно 2 процента и рецесията. Германия си призна, че е "уморена" и "има нужда от чаша кафе".

Както споменахте, германската икономика се свива с 0,3 процента през 2023 спрямо година по-рано. Линията наистина е много фина. Въпросът е доколко липсата на икономически растеж е следствие от паричната политика. Германската икономика печелеше от модела на производство и износа на стоки. Има и много други фактори - застаряващото население, липсата на достатъчна работна ръка. Това е сериозен проблем за индустрията. Има го и въпросът с електрическите автомобили и конкуренцията с китайските производители.
Добре, Германия има нужда от чаша кафе, а останалите държави? Дългът и високите лихви са сериозен проблем, за който всички говорят, но сякаш си казват "започвам диета от понеделник"? Този понеделник обаче или никога не идва, или диетата приключва във вторник?

Да, това очевидно е голям проблем. Постигна се съгласие за фискална реформа. От гледна точка на ЕЦБ основният мандат е ценовата стабилност. Мисля, че е важно да отбележим, че Програмата за закупуване на активи в условията на извънредна ситуация, причинена от пандемия (РЕРР) беше успешна в това да запази дълговите равнища устойчиви. Разбира се, трябва да видим новата законодателна рамка по отношение на фискалните правила и как вървят преговорите. Като цяло държавите вървят в правилна посока по отношение на намаляване на дълга, но през следващите месеци ще видим как се прилагат новите правила и доколко водят до устойчивост на дълговото равнище.

Докато не дойде следващата криза, което е новото нормално, за съжаление?

Живеем в много несигурни времена. Все по-горещият конфликт в Близкия Изток отново поставя под въпрос цените на суровините. ЕЦБ следи отблизо този процес, което бе подчертано и в речта на Лагард и в становището на банката. Петролните доставки вече са разпределени по различен начин между държавите от картела ОПЕК и Съединените щати, Бразилия и другите играчи на пазара. Това ни дава известна сигурност, но не трябва да отклоняваме поглед от въпроса.
Има и други геополитически фактори, които могат да имат инфлационен или дефлационен ефект, макар и косвено. Всъщност, те по-скоро водят до колебливост и несигурност. Това са изборите в различни краища по света тази година, включително в Съединените щати, Обединеното Кралство и Европейския съюз. В Съединените щати може да си стигне до избор, който допълнително да нагнети отношенията между Вашингтон и Пекин, а от това ще пострада цялата световна търговска система. Ако се стигне до покачване на митата, това ще има пряк ефект върху глобалната икономика.

Със сигурност ЕЦБ следи отблизо този въпрос, но едно изследване през седмицата показа, че част от служителите в централната банка не са доволни от управлението на Кристин Лагард. Какво означава това?

Тя работи в изключително трудни времена и поредица от кризи. Дори в нормална ситуация, Лагард управлява най-сложната парична система в света. Да не забравяме, че поредицата от кризи доведе и до няколко икономически шока. Във времена на кризи лидерите винаги са силно критикувани. Не мисля, че сме изправени пред управленска криза в Европейската централна банка. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилските художници с амбиция за собствена иконописна школа

Деветима кюстендилски художници аранжираха изложба с икони в двора на храма "Св. великомъченик Димитър" и Архирейското наместничество в града - така местните творци имат амбицията да създадат своя иконописна школа, отбеляза преподавателят по изобразително изкуство Евгени Серафимов, чиято е инициативата. Заедно с архирейския наместник на Кюстендил..

публикувано на 05.05.24 в 20:46
 Израелски войник на пост.

Според Axios САЩ са спрели договорена доставка на боеприпаси за израелската армия

Съединените щати са спрели предварително договорена доставка на боеприпаси за израелската армия, съобщава Axios. Изданието не уточнява за какви боеприпаси става дума, освен че са американско производство. Официално потвърждение за решението на американската администрация, което би било прецедент от началото на войната в Газа, няма. Axios се..

публикувано на 05.05.24 в 20:20
Снимката е илюстративна, архив.

Не пропускат камиони над 7,5 т през ГКПП "Дуранкулак"/"Вама веке" до 22 ч.

Трафикът е интензивен нa граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Русе" на границата с Румъния на изход за леки автомобили, както и на пунктовете на границата с Гърция "Маказа" и "Кулата" на вход за леки автомобили. Това информира Главна дирекция "Гранична полиция" на интернет страницата си. Румънските гранични власти няма да пропускат камиони..

публикувано на 05.05.24 в 20:13
Мадона (в центъра) по време на безплатния концерт, който изнесе на плажа Копакабана в Рио де Жанейро, Бразилия, 4 май 2024 г.

Мадона зарадва феновете си в Бразилия с безплатен концерт, дойдоха над 1,5 млн. души

Американската попзвезда Мадона изнесе безплатен концерт на Копакабана, който привлече над милион и половина души. Те изпълниха района около известния плаж в Рио де Жанейро. В продължение на над два часа 65-годишната американска поп икона изпълни едни от най-големите си хитове: Феновете на Мадона бяха впечатлени от безплатното шоу, въпреки че на..

публикувано на 05.05.24 в 19:59
Изглед към Часов Яр, Донецка област, архив, април 2023 г.

Според вашингтонския ISW руските войски не са постигнали видим напредък в Часов Яр

Руските войски не са постигнали видим напредък в опитите да овладеят източния украински град Часов Яр, съобщава вашингтонският Институт за изследване на войната ( ISW) . От института опровергават твърденията в противното на руски блогъри. Според западни военни анализатори Часов Яр е стратегически важен като най-силния опорен пункт преди..

публикувано на 05.05.24 в 19:35
Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс

Директорът на ЦРУ на спешна среща с премиера на Катар заради преговорите Израел - "Хамас"

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс заминава за Доха за спешна среща с премиера на Катар, предаде Ройтерс. Бърнс ще се опита да окаже натиск върху Израел и "Хамас" за продължаване на преговорите, след като стана ясно, че ислямисткото движение не отстъпва от позицията си за прекратяване на военните действия в Ивицата Газа в замяна на освобождаването на..

публикувано на 05.05.24 в 19:25

Великден в Разложко с триетажно мъжко хоро и рисувани с восък яйца

Хиляди вярващи посрещнаха Възкресение Христово в храмовете на Неврокопска епархия, а първият ден на Великден дойде със слънце.  Христос воскресе! Православният свят посрещна Празника на празниците В региона има места, които са самобитни и от векове пазят своята различност във фолклорните традиции, свързани с Великден.  Разложкото село..

публикувано на 05.05.24 в 18:43