Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има не само зима, но и пролет на фермерското недоволство, прогнозира той

Васил Грудев: Българското земеделие е кораб без кормчия в бурни води

Земеделието се намира в перфектната буря. Браншът е изнервен, защото вижда, че някой ще плати цената, изтъкна бившият министър и директор на Фонд "Земеделие"

| Интервю
Васил Грудев
Снимка: Юлияна Корнажева

"Зимата на фермерското недоволство маркира събитията през последните няколко месеца. Ще имаме и пролет, наситена със земеделски протести и недоволства. Земеделието се намира в перфектната буря. Кризата в европейското земеделие е повсеместна. Земеделието плати цената за потушаване на всички други кризи, които се случиха през последните 3-4 години."

Това мнение изрази пред БНР Васил Грудев, бивш директор на Фонд "Земеделие", както и бивш заместник-министър и министър на земеделието.

Българското земеделие през последните година и половина се люшка като кораб без кормчия, няма никаква посока за развитие, освен краткосрочно погасяване на кризи, смята той.

В европейски мащаб подобно движение на политиката за земеделието у нас е катастрофално, допълни Грудев.

"Нашата лодка се движи в бурни води, без посока и без капитан. (…) Хората от бранша осъзнават много добре, че икономическата ситуация е такава, че няма как да оцелеят в рамките на следващите две години, ако този кораб продължи да се люшка по този начин."

Земеделският бранш е изнервен, защото вижда, че кризата няма да си тръгне и някой ще плати цената, изразена в много фалити, коментира в предаването "Преди всички" Васил Грудев. По думите му, дори сигурният и стабилен гръбнак на земеделието ни – зърнопроизводството, се намира в сериозна криза.

"Флагманът на българското земеделие никога не е висял на държавата с молби за субсидии."

Не може да казваме, че украинските стоки са универсалното зло, заяви Грудев. Дори да затворим границата за украинското зърно, това няма да промени ситуацията с пазарите и цените, обясни той.

"Освен че не е панацея, не е никакво лекарство. Мигар ще спечелим един търг за пшеница в Египет, ако се състезаваме с Украйна и не сме пуснали украинска стока в България? Няма никаква връзка. Пазарът е такъв, какъвто е."

Грудев уточни, че общата селскостопанска политика в следващия програмен период трябва да бъде направена със съзнанието, че Украйна ще участва в нея и предупреди, че тази политика "ще претърпи абсолютен и пълен крах", ако продължи да се донадгражда реформата, въвела директните плащания на площ.

"Просто защото дизайнът няма да отговаря на реалностите. Запазвайки същия финансов инструментариум, тя вече ще удари много от старите европейски страни с намаление на парите, които те биха получили. И то много сериозно намаление."

Васил Грудев акцентира върху "морковчето, което се предлага от ЕК – инвестиция в инфраструктура", което означава "да може много бързо да изнесем нашето производство, когато имаме прозорец – пристанища, Дунав, жп и пътна инфраструктура". Той даде пример с румънците, които инвестират в чисто ново пристанище в Черно море, докато у нас се бездейства. "Никой в Министерството на земеделието не работи по подобна тема", отправи критики бившият земеделски министър.

Постигнахме много интересен парадокс – да се разединим повече, като се обединяваме, каза още Васил Грудев относно новите обединения в земеделието и споровете за представителност на отделните организации. Според него големият въпрос е дали обединението трябва да бъде наложено отгоре надолу или да се създаде отдолу нагоре.

В момента, в който се спуснат правила за представителност, от настоящите не повече от 5% ще могат да отговорят на тях, което политически ще генерира 95% напрежение, подчерта той.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джулиан Асандж напуска съда в Сайпан, 26 юни 2024 г.

Джулиан Асандж напусна съда като свободен човек

Основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж се призна за виновен пред американски съд за получаване и публикуване на американски военни тайни, след като сключи сделка с прокуратурата, която му гарантира свободата. Делото срещу Джулиан Асандж беше гледано в Сайпан - столицата на малката островна американска територия Северни Мариански острови,..

публикувано на 26.06.24 в 07:35
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50