Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Тулечки: Данните имат тъмна и светла страна

| Интервю
Никола Тулечки
Снимка: БГНЕС, архив

Данните имат тъмна и светла страна, каза пред БНР Никола Тулечки от неправителствената организация "Данни за добро", който ще участва днес в дискусията "За данните и хората".

"Светлата страна е, че чрез тях осмисляме повече света и можем да взимаме по-адекватно решения. Тъмната страна е, че който контролира данните, може да има нелегитимна власт", обясни той. 

По думите му трябва да се идентифицират рисковете и те да се управляват навреме. Според него регулаторно трябва да се покрият някои дупки, да се адаптира образованието и да се обясни на хората къде има рискове. Това е мащабен процес, а отговорността е върху цялото общество, категоричен бе той.
 
В предаването "Преди всички" Тулечки предупреди, че трябва да сме бдителни за фалшивата информация: 

"Съвсем скоро този изкуствен интелект неизбежно ще падне в ръцете на по-нечистоплътни играчи. Той е напълно способен да се научи къде са предразсъдъците на хората - тогава е доста опасно, защото той не само ще може да произвежда недостоверно съдържание, а това съдържание ще бъде произведено точно за да отговори на нечий предразсъдък и хората ще бъдат предразположени да го консумират. Това е опасно".

Всички ще трябва да се научим да даваме инструкции на човешки език на чат бот, изказа мнението си Никола Тулечки и обясни:

"Неизбежно е. Тази технология е много способна и тя вече навлиза във всички сфери на нашето ежедневие. Рано или късно ще се сблъскаме с такъв тип технология - примерно тя ще замени комуникация на гише, с клиенти, ще замени цъкане на настройки".

Притеснението, че машините ще изместят хората, винаги съпътства технологията, напомни още Тулечки. Той обаче подчерта, че като се погледне в ретроспекция, то не е толкова реално. 

"Това са едни задачи, които според мен за добро ще бъдат заменени от машина и машината просто ще направи хората по-продуктивни и да могат да произвеждат повече с времето".

В случая "Школо" не виждам никакъв проблем, каза още експертът. По думите му в случая е имало опит да се създаде паника и дезинформационна кампания, но комуникацията е била адекватна и е внесла успокоение. 

Интервюто на Силвия Великова с Никола Тулечки в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32