Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тончо Краевски: Проблемът с Тексас ще тлее дълго, докато не се реши политически във Вашингтон

Тончо Краевски
Снимка: Ани Петрова

Ще има продължителен замразен конфликт между федералното правителство и Тексас, ще тлее, докато не се разреши политически във Вашингтон. На 5 ноември ще има изглед на решаването в една или друга посока, но е дълъг процес.

Това прогнозира пред БНР политологът Тончо Краевски, който коментира ситуацията в САЩ и мигрантската криза на границата на Тексас - Мексико.

"Това, което републиканците и Тръмп и всички подобни на тях популисти в западния свят, не успяха да разберат през 2016 г., е, че победата и взимането на властта е поредица от много незадоволителни победи, една по една, а не представлява възмездие, справедливост и решение на проблемите в един изборен ден, в който се проявява волята на народа. Не става отведнъж. Либералите са много по-търпеливи. Те се задоволяват с малки победи, постепенно, дълго. Техните избиратели са лоялни дори, когато абсолютно изменят на обещанията, защото виждат, че техните партийни лидери ги водят към властта", коментира политологът в "12+3".

За мигрантския поток от Мексико по време на предизборната кампания Краевски каза: "Най-напред тяхното отношение към мигрантите аз не бих го определил като благосклонно, но тяхното отношение е отношение на експлоататори. Тъй като единствената полза от притока на толкова много нелегални чужденци едновременно, посредством изборни измами те успяват да ги впрегнат като  ресурс на изборите -  трафикират, бих казал това е демократичен трафик на хора и гласове".

И обясни: САЩ са около 80 млн. души второ или първо поколение мигранти, легални – може би 1/3 от населението на САЩ са нелегални. И това за една страна построена върху демократичен протестантски морал и етика, върху идеята за неутрален закон и никакви етнически и религиозни фракции срещу държавата не са позволени.

Според него "това става много голям проблем, защото цялата тази идеология, върху която е построена Америка е обърната с хастара нагоре".

"Има идеология на окуражаване да съхраняваш и изразяваш своята коренна идентичност. Специално по отношение на етническите групи, това е начин една слаба власт, която не разполага с легитимност в излишък, да упражнява контрол върху едно хетерогенно общество, което не е добро смазано и успява да го язди, и управлява като окуражава етнически нарцисизъм на една общност и го насочва към другите. Това е т. нар. познато "управление в хаос" - конкуренция между различни групи и всички се състезават като малки деца за подкрепа и отхранване от майката-демократична държава. И по този начин успяваш да си отгоре на този хаотичен процес. Важното е ти да се задържиш отгоре и да властваш. Това е неумолимата логика на вкарване на чужденци", обясни политологът. И допълни че между 6 и 8 млн. души са влезли през Мексико в Тексас от началото на мандата на Байдън.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празникът Вход Господен в Йерусалим поставя началото на Страстната седмица

Честит празник Вход Господен в Йерусалим, популярен като Цветница или Връбница! Наричаме го така, защото Господ Иисус Христос влязъл за последен път в Йерусалим, но бил посрещнат триумфално, като цар. Хората Го приветствали с палмови клони, постилали палмови клони и дрехите си по пътя пред Него.: „ А повечето от народа постилаше дрехите си по..

публикувано на 28.04.24 в 22:00

Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия"

В началото на новата кандидатстудентска кампания студентите и преподавателите от факултет "Обществено здраве" на Русенския университет показаха пред обществеността и бъдещите си колеги предимствата на кинезитерапията. Една от най-атрактивните и търсени специалности на Русенския университет е "Кинезитерапия". Специалистите, които завършват, имат..

публикувано на 28.04.24 в 08:02

Генералният директор на БНР Милен Митев получи отличие от медийната компания "К и П Адвъртайзинг"

Генералният директор на БНР Милен Митев получи награда от медийната компания "К и П Адвъртайзинг", която представи списанието "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". "Нашата медия издава две списания - "Дестинация България" и "София и Софийска област - бизнес, култура, туризъм". В първото издание се стараем в туризма да покажем всичко..

публикувано на 28.04.24 в 06:54

"Културни войни" с Владислав Апостолов: Как районен кмет опита да заглуши Орбан и Фараж в Брюксел

Удивителен сюжет за политически племена, културни пропасти и несвобода на словото се разгърна в Брюксел преди броени дни. Бях там, когато разбрах, че районен кмет с името Емир Кир е изпратил полиция, за да спре против всякакви правила и закони една напълно легитимна и доста престижна годишна конференция на национални консерватори, включваща..

публикувано на 27.04.24 в 13:55

Грузия между ЕС и Русия. На дневен ред е закон за чуждестранното влияние

Близо четири пети от грузинците се стремят към евроинтеграция на страната им. Управлява ги обаче партия, която уж следва тази воля на народа, но с действията си, и то последователни, тласка Грузия към Русия. Партията "Грузинска мечта" прокара миналата седмица на първо четене в парламента закон, задължаващ всички организации, повече от 20 процента..

публикувано на 27.04.24 в 11:48

"Синя България" посочи идеите, формациите и лицата, които обединява

Икономистът Никола Янков е едно от лицата, които решиха да се включат в екипа на "Синя България". "Тя е единствената дясна формация в политическото състезание в момента. Стои зад идеите  да се предефинира ролята на държавата в икономиката , като това е основният разказ за борбата с корупцията, която не се случва...

публикувано на 25.04.24 в 14:52
Снимката е илюстративна

Защо сухото мляко става все по-търсено от българските млекопреработватели?

Трябва да се замислим какво става със свежото мляко , което се произвежда от фермерите, категоричен е и Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация. Тази година масово се отказва изкупуване на козе мляко , потвърди той. За три години вносът на сухо и кондензирано мляко от Украйна е нараснал..

публикувано на 24.04.24 в 09:19