Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски войски са навлезли в Авдеевка до Донецк

Президентът на Украйна Володомир Зеленски на фронтовата линия край Авдеевка - 18 април 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руски войски са нахлули в укрепения град Авдеевка в околностите на Донецк, потвърдиха очевидци и представител на местната администрация пред Би Би Си.

В града се водят улични боеве. Под непрестанен обстрел доброволци се опитват да евакуират оцелелите жители.

Във Вашингтон държавният секретар Антъни Блинкън предупреди Конгреса, че ако не одобри в скоро време финансов пакет за Киев ще заложи на карта всички успехи, постигнати срещу руската агресия през последните две години.

А в Брюксел посланиците на страните от Евросъюза се договориха да заделят печалбите от замразените руски активи за възстановяването на Украйна.

Малобройни подразделения руска пехота са проникнали в Авдеевка и са овладели няколко улици в южната част на града - за първи път, откакто войната започна преди две години, отбелязва Би Би Си. В 30-хилядното градче са останали едва около хиляда местни жители. Много от тях са загинали или са в неизвестност.

Днес Русия подложи ред други селища в Украйна на нова вълна от ракети и дронове-камикадзе. Мишени са били както военни обекти, така и гражданска инфраструктура, най-вече близко до източния и южния фронт, но също така и в централните Киевска и Днепропетровска област. Украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали само 15 от общо 35 дрона. Сред поразените обекти е и подстанция на електропреносната мрежа.
   
Замразените активи на руската държава в Европа възлизат на около 200 милиарда евро. Конфискацията им би довела до сътресения на финансовите пазари, затова европейците планират само да ги обложат. Според предложение на Белгия, където се намира по-голямата част от тези активи, с извънреден данък от тях могат да бъдат извличани до 3 милиарда евро годишно в полза за Киев. Еврокомисията обаче е тази, която трябва да предложи конкретния легален начин, по който тези средства могат да бъдат придвижени за възстановяване на опустошената страна.

Общо 330 ракети и 600 дрона-камикадзе е изпратила Русия по Украйна този месец. При днешните атаки е била поразена гражданска инфраструктура в Киевска, Харковска и Днепропетровска област.

Президентът Володимир Зеленски се готви да отстрани от поста главнокомандващия генерал Валерий Залужни, твърди кореспондентът на "Файненшъл Таймс", без да назовава източниците си. От офиса на президента отрекоха вчера подобни слухове.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Главчев

Димитър Главчев: Сигналът за частната детска болница ще бъде изпратен утре до ДАНС и прокуратурата

Сигналът по случая с частната детска болница "Мама и аз" ще бъде изпратен до ДАНС и прокуратурата утре – в първия работен ден след празниците, обяви служебният премиер Димитър Главчев. Той заяви, че в момента, когато неговото правителство е взело решението за разрешаване на изграждане на лечебното заведение, всичко е било законно...

публикувано на 06.05.24 в 12:29

Водосвет на бойните знамена в Деня на храбростта

С водосвет на бойните знамена на Българската армия и знамената светини в София започнаха честванията по случай Гергьовден - Деня на храбростта. Президентът Румен Радев, служебният премиер Димитър Главчев, министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-председателят на парламента Росица Кирова, депутати, дипломати и военни се включиха в..

публикувано на 06.05.24 в 12:25

Русия планира учение с използване на тактическо ядрено оръжие

Русия ще проведе в близко бъдеще военно учение, което ще включва отработване на употребата тактически ядрени оръжия, предадоха АФП и Ройтерс, като цитират руското министерството на отбраната. Министерството уточни, че учението е наредено от президента Владимир Путин. То ще провери готовността на нестратегическите ядрени сили за изпълнение на..

публикувано на 06.05.24 в 11:53
Протестна акция по повод визитата на Си Цзинпин във Франция.

Си Цзинпин разговаря в Париж с Макрон и Фон дер Лайен

Китайският президент Си Цзинпин е от снощи на официално държавно посещение във Франция в рамките на европейска обиколка, в който ще посети и Сърбия, и Унгария. Днес той ще разговаря с френския президент Еманюел Макрон. Тържествена церемония за афиширане на френско-китайското приятелство и тежки дипломатически разговори - това предстои днес в..

публикувано на 06.05.24 в 11:45

Вход свободен и много изненади в Националния военноисторически музей в София

Националният военноисторически музей в София отбелязва Гергьовден с вход свободен. Посетителите ще могат да се насладят на постоянната хронологична и на външната експозиция, обясни пред БНР Деяна Костова, зам.-директор на музея.  Свободен е достъпът и до временните изложби. "В момента те са три. Една от тях е "Белезите на войната"...

публикувано на 06.05.24 в 11:43
Снимката е илюстративна, архив.

Гърция: Тежки травми след инциденти с пиратки

Неспазване на забраната за използване на пиратки доведе до тежки травми в Гърция. Въпреки нареждането на полицията да не се използват пиратки на много места в Гърция продължава тази традиция, която винаги води до тежки инциденти. В област Атика пострадалите са петима души. Има инциденти също и на остров Крит, където пиратка избухна в..

публикувано на 06.05.24 в 11:36

Как полигонът "Ново село" промени икономиката на района?

От 1962 година съществува полигонът "Ново село". От близо 20 години на него правят учения американски и български военни, а в последните години и батальонната бойна група на НАТО, която е дислоцирана у нас.  Колкото хора, толкова и мнения за това как за 20 години е била променена икономиката на района, след като от 2001 година полигонът..

публикувано на 06.05.24 в 11:35