Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обединеното кралство и Франция се договориха за по-тясно сътрудничество за справяне с нелегалната миграция

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Обединеното кралство и Франция се договориха за по-тясно сътрудничество за справяне с нелегалната миграция.

Външните министри на двете страни Джеймс Клевърли и Жералд Дарманен подписаха в Париж планове за ускоряване на разполагането на оборудване за въздушно наблюдение, така че полицията да може бързо да забележи и спре преминаването на малки лодки в Ламанша. Те се споразумяха също за нови мерки за прекъсване на доставките на материали за лодките чрез споделяне на разузнавателна информация. 

Двамата обсъдиха свикване на среща на т.нар. "Група от Кале", която включва министри от Обединеното кралство, Франция, Белгия, Германия и Нидерландия, за обсъждане на по-нататъшни действия и сътрудничество за по-бързо справяне с нелегалната миграция. Според Министерството на вътрешните работи повече от половината от 500-те служители, които Обединеното кралство обеща да финансира във Франция, за да помогнат за спирането на малките лодки, вече са разположени, а британските офицери за връзка вече са постоянно базирани в Кале и Лил. 

Персоналът е част от сделка за 480 милиона паунда, подписана от Риши Сунак с Еманюел Макрон, като парите ще бъдат изразходвани между 2023 и 2026 година. Междувременно британски медии публикуваха нови данни на националната статистика, според които нетната миграция ще увеличи населението на Обединеното кралство на 70 милиона до 2026 година, което е с 11 години по-рано от очакваното.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата

Руските сили се опитаха да пробият границата с Украйна с диверсионни групи. Същевременно беше засилен обстрелът на град Вовчанск, в североизточната област Харков, съобщи губернаторът Олег Синегубов. В приложението Телеграм той отбеляза, че опитите за пробив са били отблъснати и украинските сили "уверено държат позициите си и не са загубили нито..

публикувано на 10.05.24 в 12:36
Катерина Кокинова

С чадър в ръка: Животът понякога е внезапно кратък!

Флашмоб "Животът е кратък - носи си чадър" ще се състои тази вечер в градинката пред църквата "Св. Седмочисленици". "В 18.55 часа ще започне събитието и ще продължи около 5 минути. Това ще бъде флашмоб – това е едно внезапно скупчване на хора. С този отживял формат, който вече е на 21 години, отбелязваме почитта си, обичта си към внезапно..

публикувано на 10.05.24 в 12:33

Общественият съвет иска в МЗ да има хора, които да отговарят за Детската болница

В Министерството на здравеопазването се обсъжда изграждането на Национална детска болница. В срещата участват министър Галя Кондева и членове на Обществения съвет за реализация на проекта. Срещата става дни след като правителството одобри построяването на голяма частна педиатрична болница в София, но след обществен и политически натиск отмени..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

Изписаха от "Пирогов" 2-годишното дете, простреляно с въздушна пушка във Враца

2-годишното дете, което беше простреляно с въздушна пушка във Враца, е изписано от "Пирогов". Това съобщиха от лечебното заведение.  В края на миналия месец то беше изведено от реанимация.  Детето беше транспортирано с хеликоптер от Враца на 13 април. То беше оперирано по спешност от екипа на проф. Николай Габровски веднага след като..

публикувано на 10.05.24 в 12:30

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 000 деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
„Скрит герой“

Танци и музика в Пловдив: Започва One Dance

В Пловдив днес започва 16-ото издание на Международния фестивал за танц и пърформанс One Dance. Той ще продължи до 2 юни. "Това, което се случва с фестивала, е, че той не просто представя спектакли, а вече много активно участва в създаването на спектакли, които ние копродуцираме с едни от най-големите институции в Европа. Това, което ние..

публикувано на 10.05.24 в 12:09

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи..

публикувано на 10.05.24 в 12:02