Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ректорът на УНСС: Бройките за държавна поръчка и начинът на прием остават същите

| Интервю
Снимка: Силвия Великова

Управителният съвет на Съвета на ректорите се събира днес, за да обсъди предложението на правителството да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти (държавна поръчка) в държавните висши училища. За целта ще бъдат инициирани промени в Закона за висшето образование, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Ще излезем с общо становище по темата, каза пред БНР ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Той допълни, че на срещата ще бъдат обсъдени и други проблеми, свързани с начина на финансиране на университетите и исканията към новия бюджет. Има по-голям потенциал за разговори с управляващите, смята той. 
Идеята за отпадане на таксите за студентите, учещи държавна поръчка, ректорът коментира:

"Почти всички ректори бяха на срещата в Министерския съвет, когато беше анонсирана идеята за отпадането на таксите. Всъщност те не отпадат, а се компенсират от държавния бюджет. Тази мярка е насочена повече към студентите, не толкова към университетите, с цел да се улесни достъпа до висше образование за социално слаби категории и хора, които нямат такива възможности за доходи". 

Мярката обхваща всички около 180 хил. студенти, които учат държавна поръчка, подчерта проф. Димитров. По думите му платеното обучение остава

"Няма голяма промяна за университетите. Дали те ще получат тези пари от студентите или от бюджета, горе-долу нещата са едни и същи", обясни той. 

Правителството явно разполага с такъв ресурс, има консенсус в управляващото мнозинство за подобен ход, отбеляза ректорът на УНСС в интервю за предаването "Преди всички". И добави:

"Ако тръгнем да търсим алтернативно използване на тези средства - те са около 120-150 млн. за компенсация, може би ще отидем в друга посока. По-добре е да търсим цялостно решение на въпроси, свързани с финансирането на висшето образование. Днес с това ще се занимава и Управителният съвет. Тези въпроси стоят, сега е моментът те да бъдат поставени. Към края на годината вече ще е късно, защото проектобюджетът е готов и трудно се правят промени в методиката и начина на планиране. Моето виждане е да търсим цялостно решение на тези проблеми, а това е една от мерките, която би могла да стимулира и достъпа на младите хора до висше образование, но обвързано с качеството на висшето образование".

Според него със сигурност има и друга алтернативна употреба на тези средства, но това е правителствена политика: 

"Нашето искане беше да се разглеждат комплексно нещата. Идеята е да се търсят допълнителни средства, а не да противопоставяме алтернативното използване на тези пари". 

По думите му бройките за държавна поръчка остават същите. В този смисъл си остава и същият начина на прием.

Матурата е по-универсален изпит, който предполага едно и също качество на кандидатите, коментира проф. Димитров. Според него ако всеки университет си прави свои изпити и оценки, системата съвсем може да бъде изкривена. Някои университети и специалности, където има по-голям наплив от кандидат-студенти, правят допълнителни изпити към матурата, което улеснява селекция, обясни той. По думите му обаче проблемът е, че преди са кандидатствали около 100 хил. души, а сега - 40 хил., а капацитетът на университетите е почти същият. 

За УНСС ректорът подчерта, че имат повече кандидат-студенти отколкото могат да приемат. Студентите, които искат да учат при нас, трябва да са спокойни, че имат добро развитие и почти 100% реализация, изтъкна той.

Интервюто на Спас Крайнин с проф. д-р Димитър Димитров в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Южният парк в София

Ботаническата градина на БАН – с вход свободен за празниците, в Южния парк започва почистване на водоемите

За празниците Ботаническата градина на Българската академия на науките ще бъде с вход свободен. Тя ще е отворена за посетителите днес и утре от 10 до 16 часа. Събитието има и тема  - "Кухненската градинка. От 11:30 часа ще има демонстрации на икебана, съобщават от академията. А в Южния парк ще се проведе първа фаза от почистването на..

публикувано на 27.04.24 в 08:12

На Лазаровден: Тържество пред новостроящия се храм в "Люлин"

Днес, на Лазаровден, ще се състои предвеликденско тържество пред новостроящия се православен храм "Свети Патриарх Евтимий Търновски" в столичния квартал " Люлин". Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е! В програмата са включени галерия на открито, засаждане на дървета с послание от всяко училище в района и..

публикувано на 27.04.24 в 08:07

Най-голямото чудо в земния живот на Христос... Лазаровден е!

Православната църква отбелязва Лазарова събота. В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на..

публикувано на 27.04.24 в 07:57

Историческа възстановка припомня събитията около Априлското въстание

В Панагюрище ще се състои историческата възстановка "Мъжество и саможертва", която пресъздава събитията от избухването до потушаването на Априлското въстание през 1876 година.  Традиционно, спектакълът се представя на 1 май, когато са официалните тържества, посветени на  Априлската епопея. Тази година Националното дружество "Традиция"..

публикувано на 27.04.24 в 07:46

Енергийният министър е в Турция, предоговаря споразумението с "Боташ"

Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов е на посещение в Турция , за да се срещне с турския министър на енергетиката и природните ресурси Алпарслан Байрактар.  Радев: Договорът с "Боташ" е част от диверсификацията на България Срещата е по инициатива на българския министър и е във връзка с решението на Народното събрание за..

публикувано на 27.04.24 в 07:37
Д-р Снежана Йосифова

Д-р Снежана Йосифова: Голям процент от болните с поленова алергия имат кръстосана алергия

Цветница е хубав пролетен празник. Пролетните цветя, цъфтящите дървета и зелената трева обаче създават дискомфорт на пациентите със сенна хрема . Как по-лесно да преминат този период на пролетни алергени пациентите разказваме в "Минути за здраве" по "Хоризонт". " Алергичният ринит  е заболяване, което се причинява от алергично възпаление на..

публикувано на 27.04.24 в 07:30

Нова вълна руски ракетни атаки в Украйна

Украйна съобщи за нова вълна руски ракетни атаки през изминалата нощ, след като американският министър на отбраната Лойд Остин обяви поръчки за оръжие за Киев към американската военна индустрия в размер на 6 милиарда долара. Няколко групи крилати ракети са били регисктрирани в източните и южните области на Украйна. Друга ракетна атака е..

публикувано на 27.04.24 в 07:30