Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Шин Фейн" прогнозира скорошно обединяване на Ирландия

Мери Лу Макдоналд
Снимка: АФП

Лидерът на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд заяви, че "обединена Ирландия е съвсем близо", след като лидерът на партията на националистите в Северна Ирландия е на път да поеме поста на първи министър на провинцията. 

Това става, след като Демократичната юнионистка партия обяви, че прекратява бойкота на работата на парламента и на правителството от преди близо две години в знак на протест срещу търговските споразумения за Брекзит и е готова да се върне към подялбата на властта. 

Мери Лу Макдоналд заяви, че очакваното възстановяване на подялбата на властта в резултат на сделката между Демократичната юнионистка партия и правителството на Обединеното кралство идва на фона на "историческо завъртане на колелото", което ще обедини остров Ирландия. 

"От историческа гледна точка това е на една ръка разстояние и е много вълнуващо нещо", отбеляза лидерът на "Шин Фейн". 

При едно положително развитие на събитията в Уестминстър днес и утре заместник-лидерът на "Шин Фейн" и лидер на партията в Северна Ирландия Мишел О’Нийл може да стане първи министър на изпълнителната власт на Стормонт до уикенда. 

"Това ще бъде момент от много голямо значение, не просто защото нямахме правителство толкова дълго, но защото ще бъде първият път, когато ще имаме първи министър от "Шин Фейн", първи министър националист", каза Макдоналд. 

По-рано лидерът на юнионистите сър Джефри Доналдсън, сигнализира края на двугодишната безизходица, когато след бурна на среща на 130-членния изпълнителен съвет на партията бе одобрена сделка за съживяване на подялбата на властта. Сделката ще премахне ограниченията върху движението на стоки в Обединеното кралство, каза Доналдсън.

"Това беше нашата основна ключова цел и вярвам, че това, което сме осигурили, представлява истинска промяна", каза Доналдсън и обеща "нулеви проверки, нулева митническа документация за стоки, движещи се в Обединеното кралство".

Юнионистите са за оставането на Северна Ирландия в Обединеното кралство и против обединението с Република Ирландия. Ако законодателството бъде одобрено в Камарата на общините в четвъртък, още в петък може да бъде свикан северноирландският парламент Стормонт, за да избере свой председател, а по-късно да бъде съставено правителство.

Подялбата на властта обаче означава, че при първи министър от "Шин Фейн", заместник-първият министър е от Демократичната юнионистка партия и тъй като това е съвместно управление, винаги е необходимо съгласието и на националистите, и на юнионистите по какъвто и да е въпрос в името на запазването на мира и стабилността, съгласно Споразумението от Разпети петък. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване

Трима мъже представители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на ГДБОП в София и Ихтиман. Те са изготвяли фалшиви договори и са присвоили голям брой мобилни устройства. Трима служители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в София и..

публикувано на 20.05.24 в 19:27
Държавен фонд

Фонд "Земеделие” преведе над 186 млн лв. на земеделските производители

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 186 млн  лв. на земеделските производители – съобщават от Фонда. Сумата е доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от тазгодишната кампания . С това общата сума на получената по тази интервенция субсидия е почти 737 млн лв.  Доплащането е получено днес  от 47 780..

публикувано на 20.05.24 в 19:05

200 години от издаването на Рибния буквар - изложба на открито пред Народния театър "Иван Вазов"

Изложба, посветена на 200 години от издаването на Рибния буквар, беше открита в градската градина пред Народния театър. Експозицията е подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките и е двуезична - плакатите са на български и на английски език.  На 14 табла са представени предисловието и отделните раздели на Рибния..

публикувано на 20.05.24 в 19:02

МОН публикува верните отговори от втората задължителна матура

Министерството на образованието и науката публикува верните отговори от втората задължителна матура по профилиращ предмет и по теория на професията, която се проведе днес и на която се явиха близо 46 хиляди зрелостници. Верните отговори са на сайта на МОН в раздел "Общо образование" . Вариант номер 1 и тема номер 10 на матурите днес..

публикувано на 20.05.24 в 18:45
Емил Кошлуков, Кирил Вълчев и Милен Митев.

БНР, БНТ и БТА със съвместна инициатива "14 века България в Европа"

Трите обществени медии обявиха съвместна инициатива, наречена "14 века България в Европа" - БНТ, БНР и БТА ще създадат Инициативен комитет по повод предстоящата през 2031-ва 1350-годишнина от основаването на Първата българска държава. Инициативата е възможност да се говори за приноса на България в Европа. Според споразумението, което се..

публикувано на 20.05.24 в 18:17

Кметът на Ловеч с предложение за терена на бившата казарма в центъра на града

Кметът на Ловеч Страцимир Петков внесе ново  предложение в местния Общински съвет  бившата казарма в централната част на града да бъде обявена от публична в частна общинска собственост, както и за връщането на имота на държавата,  за да може на по-късен етап да  бъде реализиран проектът за превръщането на имота в парк. Имотът е с площ над 65 декара..

публикувано на 20.05.24 в 17:37
Д-р Благомир Здравков

Д-р Благомир Здравков: Детското здравеопазване е грижа на държавата, не сме срещу частните инвестиции

Детското здравеопазване трябва да е първостепенен ангажимент на държавата.  Това каза пред БНР д-р Благомир Здравков  - член на Обществения съвет за създаване на Национална детска болница,  директор на СБАЛ "Проф. Иван Митев". Той беше категоричен, че позицията на Обществения съвет и на хората, които работят за изграждане на Национална..

публикувано на 20.05.24 в 17:22