Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златни накити и медальон на император Каракала откриха в с. Нова Върбовка

Находки в нивите на село Нова Върбовка в община Стражица
Снимка: Здравка Маслянкова

Златни накити и медальон на император Каракала от първата половина на трети век след Христа откриха великотърновските археолози. До откритието се стига случайно при есенната оран през октомври миналата година в една от нивите на село Нова Върбовка в община Стражица.

Като всяко хубаво е ценно нещо и тези археологически открития в нивите на стражишкото село Нова Върбовка станали случайно, разказа в "Закуска на тревата" директорът на регионалния историческия музей във Велико Търново Иван Църов:

„Открито е наистина при селскостопанска обработка на терена. Плугът на трактора закача гробницата. Трактористът вижда костите и първоначално се мисли, че е криминално погребение и се информира полицията. Виждат, че е твърде старо, вземат археолога Недко Еленски, отиват и вече става ясно, че това са римски гробове“.  

И така в условията на кални реки, през черните пътища археолозите започват да копаят в нивата, правят навеси и така спасяват римската гробница, за да не бъде унищожена от снежното бедствие в края на ноември. Работата продължава през целия декември. Открити са две зидани гробници, датирани през първата половина на трети век след Христа, каза археологът Калин Чакъров:

„За щастие се оказа, че не са отваряни нито през Античността, нито по-късно. Тези са се запазили по една или друга причина. Това е тъжна семейна история, тъй като в по-ранния гроб е погребано дете на 2-3-годишна възраст. В гроба, който го пресича частично, са погребани мъж на 50-60 години и жена на 45-49 години, не са правени все още ДНК анализи, а само антропологичен анализ и може да се каже, че  става дума за семеен некропол“.

Калин Чакъров

Археолозите откриват при спасителните разкопки в некропола от преди 18 века детски златни обеци, детска огърлица от стъклени сини и жълти маниста, още златни накити, сребърни и бронзови монети от епохата, стъклени съдове за сълзите на платените оплаквачки, така наречените лакримарии, изцяло запазена голяма керамична амфора. Гробните съоръжения и находките говорят за знатния произход на семейството, още повече че е открит и голям медальон на император Каракала, допълни още за БНР Калин Чакъров:

„Интересното е от една страна е добрата запазеност, а от друга страна, че е отсечена в град Пергам, Мала Азия. На опъковата страна има изобразена прекрасна сцена от посещението на императора през 214 година в град Пергам, където той търси изцеление от прочутия бог Асклепий, богът на медицината. Медальонът е доста рядък и интересен и вече е част от фонда на Регионален исторически музей Велико Търново“.

Медальонът е бронзов, а надписите са на старогръцки. Това не е монета за ежедневно обръщение, въпреки че има платежна стойност, а е нещо като днешните юбилейни монети, поясни директорът на музея археологът Иван Църов. Медальонът на римския император Каракала и връзката му с античния римски град Никополис ад Иструм водят и до хипотези, коментира Църов:

„Както вече разбрахме, това е богато семейство земевладелци. Вероятно наблизо е тяхното имение, тяхната вила рустика. Дали те са част от муниципалната аристокрация, т.е. от тези, които живеят в Никополис ад Иструм, само можем да гадаем това нещо, но е твърде вероятно“.

Находки в нивите на село Нова Върбовка в община Стражица

За съжаление, великотърновските археолози не планират да продължат разкопките в нивата на Нова Върбовка, където може да е чифликът на погребаното семейство или да има и други некрополи.

Разкритите находки ще останат в музея във Велико Търново. Няма как да бъдат предадени на Община Стражица, както искат, коментира Иван Църов и разказва за случайно направените открития от великотърновските археолози през годините:

„Например погребението от село Големаните в Килифаревия балкан от 1991 година, изключително богато тракийско погребение. Античният керамичен център в Павликени също беше открит по случайност в един януарски ден от иманяри, които копали с багер. Много са случайните открития през 153-годишната история на историческия музей, но през последната година това е голямото откритие, което е направено  по този случаен начин“.

Експонатите от нивата в село Нова Върбовка все още се обработват, но техни снимки ще бъдат показани на фотоизложба пред Факултета по изобразителни изкуства във Велико Търново за 14 февруари, празникът на археолога.


Още по темата в звуковия файл.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

След LUNAR нека бъде светлина и в Нощта на музеите

Десетки разнообразни културни и научни институции се включват в Европейската нощ на музеите (галерии на открито и закрито, национални и градски музеи, научни и културни институти, архиви, къщи-музеи на големи български писатели и поети, съвременни пространства за изкуство и култура). Над 60 обекта се включват в инициативата "Нощ на..

публикувано на 18.05.24 в 11:53
НАСА сонда Осирис астероид Бену

Между научното и комерсиалното използване на ценни материали на астероидите

Чаена лъжичка черен прах зарадва в края на миналата година учените. Причината е, че тя може да разкрие повече подробности за произхода на Земята. Но може да бъде и първата крачка към използването на метеоритите за добив на ценни метали и вещества. Бизнесът оказа се поне в САЩ, вече има идеи и събира капитали. Преди осем месеца на..

публикувано на 18.05.24 в 07:05
Емблематичният за града Рачо Ковача в карнавална премяна

Време е за традиционния габровски карнавал

Днес е денят на Габрово, а утре - традиционният карнавал . Веселият празник е символ на града на хумора. За мащабното събитие габровци се готвят цяла година, а карнавалният екип държи под око политиците , чийто кукли задължително дефилират пред погледите на зрителите. Сюжетите тази година са събрани под мотото "Правете карнавал, а не..

публикувано на 17.05.24 в 07:12

Поляците - добронамерени, но не знаят много за България. Как се привличат туристи?

Три български общини - Дългопол, Провадия, Долни чифлик, ще бъдат рекламирани на полския пазар по проект за подпомагане на черноморските общини. Проектът се нарича "Открий миналото, преживей настоящето". През лятото на миналата година у нас са почивали полски туристи от всички възрастови групи , като най-много са били семействата с деца. От..

публикувано на 16.05.24 в 07:04

Географски рекорди и невероятни факти за планетата на Фестивала на науката

ХІV Софийски фестивал на науката е към своя край, но в последния му ден можете да се удивите на каква възхитителна планета живеем с презентацията на гл. ас. д-р Калоян Цветков от СУ "Св. Климент Охридски" . Калоян се включва във фестивала за първи път, инак е изпечен географ, пътешественик и преподавател. В "Изотопия" той разкри в аванс..

публикувано на 12.05.24 в 14:53

Николай Петков представя българския път към Еверест

; Кения (5199 м), по премиерен „Български път“ по южната стена на Батиан, от 7-а категория (UIAA), 18 – 20 декември 1991 г., заедно с Иван Масларов; Уаскаран (6768 м), Кордилера Бланка, Анди, през 1996 г., заедно с Кирил Тафраджийски и Господин Господинов; Транго Тауър (6257 м), или Безименната кула в Каракорум по Словенския маршрут през 1998 г.,..

публикувано на 12.05.24 в 06:00

Музеите в Израел отвориха безплатно врати за посетителите

45 години хиляди музеи по света вземат участие в инициативата „нощ или ден на музеите“. Винаги е през май и „хранителите на световната култура„ отварят безплатно врати за милиони посетители, които обичат да скитат из галериите им или за пръв път прекрачват прага им. В края на изминалата седмица бе „Денят на музеите в Израел“ (тази година е..

обновено на 12.05.24 в 04:59