Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Субсидиите - слонът в стаята за европейското и българското земеделие

| Интервю
Снимка: Калина Грънчарова

Европейските регулации и начинът за разпределяне на субсидиите са слонът в стаята за европейското и за българското земеделие.

Около тази констатация се обединиха в интервю за БНР евродепутатът от ПЕС Петър Витанов и депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев.

Според Петър Витанов, евродепутат и бивш член на БСП, "европейският земеделец се чувства ощетен от ниската цена на своята продукция, от нелоялната конкуренция от трети страни и от ниската печалба".

Той изтъкна, че има сериозен дисбаланс в разпределението на средствата за различните по тип селскостопански дейности:

"Преимуществено парите отиват в зърнени култури, за сметка на овощарство и животновъдство. Ако искаме промяна на структурата на българското земеделие, трябва да променим начина, по който то функционира. България трябва да бъде много по-активна във вземането на решения на европейско равнище, за да не бъдем субект на тези решения".

Петър Витанов

В предаването "12+3" Владислав Панев, който е и съпредседател на "Зелено движение", се съгласи, че начинът на разпределение на субсидиите облагодетелства зърнения сектор, което "съдейства за обезлюдяването на селата и насочването на цялото земеделие към зърнения сектор".

"Миналата година имаше перфектната буря, тъй като цените на торовете скочиха заради цените на на природния газ, от войната, а цените на земеделската продукция - пшеница и други такива култури - падна в сравнение с 2022-ра година. Това притисна земеделците в ъгъла и голяма част от тях реализираха загуби и са недоволни в момента", коментира той.

Панев изказа надежда при ротацията да не бъде сменен земеделският министър Кирил Вътев, тъй като "той е предприемач от бранша и разбира къде се коренят проблемите в сектора":

"Доста ценно време е пропуснато, поне 15 години, и в земеделието, и в енергетиката. Има структурни проблеми в тези отрасли и трябва да започне тяхното решаване".

Според него животновъдите искат оставката на министър Вътев заради разкритията за виртуални животни в много ферми:

"Когато имаме огромни субсидии към сектор, ищахът за измами е доста по-сериозен, отколкото към нормално пазарно поведение".

По думите на Владислав Панев изходът от ситуацията е насочване на повече пари към превръщането на България отново в основен производител и износител на плодове и зеленчуци, мляко, месо, яйца:

"Това са наши традиционни отрасли, които сме загубили през последните години заради начина на разпределяне на европейските субсидии. Трябва да имаме цели и да финансираме не на калпак и на декар, а според постигането на тези цели".

Владислав Панев

Интервюто на Даниела Големинова с Петър Витанов и Владислав Панев в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Литва гласуват за президент

Литовците гласуват на президентски избори след кампания, доминирана от въпросите на отбраната, тъй като Вилнюс се стреми да укрепи сигурността си спрямо съседна Русия, предаде АФП. Балтийската република с население от 2,8 млн. души, която граничи със силно милитаризирания руски ексклав Калининград, се опасява, че може да бъде следващата жертва..

публикувано на 12.05.24 в 08:59

Международен ден на сестринството: Недостиг на близо 17 000 медсестри у нас

Държавата да определи минимален брой медицински сестри във всяка лечебна структура, така че да се гарантира качествена грижа за пациентите. Същото изискване да се прилага за акушерки, рехабилитатори, лаборанти и други специалисти. Затова настояват от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи във връзка с днешния Международен ден..

публикувано на 12.05.24 в 08:21

Златоград посреща гости на традиционния празник на чевермето

За 13-а поредна година Златоград посрещна гости от цялата страна и съседна Гърция на традиционния празник на чевермето. Между 10 и15 хиляди души на ден събира празника в най-южния град на Смолянска област. Днес е последният ден от тридневния празник. По установена традиция кметът на Златоград Мирослав Янчев, облечен в носия и с гайдата..

публикувано на 12.05.24 в 08:15

Над 26 300 заявления за гласуване в чужбина

Над 26 300 са потвърдените досега заявления за гласуване в чужбина за изборите за народни представители, подадени чрез електронната система на Централната избирателна комисия. Заявления се приемат до 24 часа българско време на 14 май. Те служат за образуване на секции зад граница при подадени не по-малко от 40 заявления за конкретно място...

публикувано на 12.05.24 в 08:13
Основните кандидати на регионалните избори в Каталуния - Карлос Каризоса, Лая Естрада, Пере Арагонес, Салвадор Иля, Игнасио Карига, Йесика Албиак и Алехандро Фернандес.

Регионални избори в Каталуния

В Каталуния гласуват на регионални избори. Те са тест, както за подкрепата за движението за независимост, така и за испанския премиер Педро Санчес, който управлява с подкрепата на националистически формации. Според прогнозите Социалистическата партия на Каталуния ще спечели най-много гласове, но съставянето на правителство ще зависи от..

публикувано на 12.05.24 в 08:07
Гордана Силяновска

Гордана Силяновска - първата жена президент на РСМ, полага клетва

Новоизбраният президент на Република Северна Македония Гордана Силяновска - Давкова ще положи днес клетва пред парламента на страната, с което официално ще встъпи в длъжност Гордана Силяновска - Давкова ще е шестият президент на страната и първата жена, избрана на този пост. Тя спечели вота за държавен глава с 561 хиляди гласа срещу опонента си..

публикувано на 12.05.24 в 07:53

Томина неделя е, последният ден от Светлата седмица

Днес е Томина неделя - с нея за православните християни завършва Светлата седмица. В първата неделя след Великден православната църква почита паметта на апостол Тома - един от 12-те Христови ученици, наричан Тома Неверни, тъй като се съмнявал във Възкресението. Апостол Тома е наричан неверни, защото когато мълвата за изчезналото от пещерата..

публикувано на 12.05.24 в 07:30