Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници в Добрич увеличиха заплатите си

Вече ще получават над 1700 лева

Добрич
Снимка: Мая Щърбанова

В първото си заседание за 2024 година общинските съветници на Добрич приеха правилника си за дейността на Общинския съвет през настоящия мандат. Част от него предвиждаше и повишаване на техните възнаграждения. Съветници поискаха въпросът за заплатите им да се гласува отделно, но мнозинството настоя докладната да бъде подложена на гласуване в нейната цялост. Така с 23 гласа "за", 14 "против" и 1 "въздържал се" съветниците на Добрич повишиха заплатите си чувствително и вече ще получават над 1700 лв. Какви са аргументи "за" и "против" повишението на възнагражденията?

Общинските съветници на Добрич трябва да бъдат благодарни, че начинът на формиране на заплатите им се базира на числата за населението на общината на ГРАО, а не на НСИ. Според данните на ГРАО населението на Добрич е от 100 118 човека, което им дава правото да формират възнагражденията си според ЗМСМА на базата на заплатата на председателя на Общинския съвет. 

Ако се вземаха данните на НСИ, според които към 31 декември 2022 г. в общината живеят 71 957, то заплатите им щяха да се формират на базата на средната брутна заплата в общинската администрация, която е далече от тази на председателя на Общинския съвет. В предходния мандат общинските съветници получаваха 40% от заплатата на председателя си. Сега те увеличиха този процент на 55, но е увеличена и базата, върху която се вземат тези проценти.

Предложението за това увеличение във временната комисия дава общинският съветник от ПП-ДБ Велислав Даскалов, позовавайки се на инфлационните процеси в страната през последните четири години.

"Все още не сме свършили работа за 5 стотинки, но вече искаме да си вдигаме заплатите". Цитатът е на общинския съветник от Местната коалиция ДБГ Герман Германов, който не скри възмущението си още в залата. Според него не е морално, независимо че е напълно законно, подобно увеличение, защото то е много над официално декларираните 15%

Срещу увеличението на заплатите си гласуваха и общинските съветници от "Възраждане". Техният председател Георги Джендов беше категоричен, че това решение е неприемливо, тъй като възнагражденията им реално се повишават не с 15, а с 80%.

Не на това мнение е общинският съветник Иво Пенчев от групата на ГЕРБ-СДС, гласувала в защита на увеличението, което той нарече "нелош компромис"

Репортаж на Мая Щърбанова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Володимир Зеленски

Зеленски: Ситуацията в Харковска област е под контрол, западната помощ за Украйна е твърде бавна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви, че ситуацията в Харковска област, където Русия отвори нов фронт преди десетина дни, е под контрол. В интервю за агенция Ройтерс обаче Зеленски призова за пореден път за смяна на цялостния подход в процеса на деклариране и предоставяне на военна помощ за страната му от Запада. Той каза, че..

публикувано на 20.05.24 в 20:27

Още по случая с починалото 5-годишно дете от с. Стоб

5-годишно дете от село Стоб, община Кочериново, е починало на път за болницата в Благоевград, заради което започва проверка в лечебното заведение и в Спешния център в град Рила. 5-годишно дете почина на път за болницата в Благоевград Петгодишното момченце е било прието през нощта в Спешното приемно отделение на Областната болница в Благоевград...

публикувано на 20.05.24 в 20:11

БНБ разпореди на банките набор от показатели за наблюдение на ипотечните кредитни стандарти

Управителният съвет на Българската народна банка разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Това се съобщава на уебсайта на централната банка , след като на..

публикувано на 20.05.24 в 19:58

Поредна вечер на протест в центъра на София

За поредна вечер жители на центъра на София протестираха срещу новата организация на движението по бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша", и ул. "Фритьоф Нансен". Движението се осъществяваше в едната лента по бул. "П. Евтимий". До 20.00 часа беше затворено движението кръстовището на бул. "Патриарх Евтимий" с ул. "Граф Игнатиев". Протест на..

публикувано на 20.05.24 в 19:39

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в ЕС

България запазва едно от най-високите нива на енергийна бедност в Европейския съюз и въпреки това изостава с въвеждането на защитен механизъм за енергийно бедните домакинства.  Това сочи доклад Института за икономически изследвания на БАН за миналата година. Ниските доходи и високите разходи за енергия поставят в България на дъното -  сред..

публикувано на 20.05.24 в 19:36

ГДБОП арестува служители на телекомуникационна компания за фалшиви договори и присвояване

Трима мъже представители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на ГДБОП в София и Ихтиман. Те са изготвяли фалшиви договори и са присвоили голям брой мобилни устройства. Трима служители на телекомуникационна компания са арестувани при операция на Главна Дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в София и..

публикувано на 20.05.24 в 19:27
Държавен фонд

Фонд "Земеделие” преведе над 186 млн лв. на земеделските производители

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 186 млн  лв. на земеделските производители – съобщават от Фонда. Сумата е доплащане по интервенцията „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ от тазгодишната кампания . С това общата сума на получената по тази интервенция субсидия е почти 737 млн лв.  Доплащането е получено днес  от 47 780..

публикувано на 20.05.24 в 19:05