Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър дава 36 млн. евро за закупуването електрически превозни средства

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на Кипър започва предоставянето на субсидии на обща стойност 36 млн. евро за закупуването на електрически превозни средства. Целта е до 2035 г. всички новорегистрирани автомобили в страната да са електрически. 

Третият план за насърчаване на електрическата мобилност, който ще бъде обявен днес от министъра на транспорта Алексис Вафеадис, ще бъде изпълнен през тази и следващата година. Финансирането му е осигурено по националния План за възстановяване и устойчивост. Целта е да се насърчи закупуването на екологични превозни средства с нулеви или ниски емисии, за да се намали вредното въздействие от транспорта върху околната среда.

Значително се увеличава размерът на предоставяните субсидии в сравнение със завършилите вече два плана, специално за уязвимите групи от населението. Хората с увреждания и многодетните семейства ще могат да получат до 20 000 евро за електромобил вместо 12 000 евро преди.

По данни на статистиката през миналата година в Кипър са регистрирани 1322 електрически превозни средства, което е с 80% повече спрямо 2022 г. Броят им обаче е едва под 3% от всички нови регистрации и е далеч от правителствената цел за развитие на електрическия транспорт.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър - акционер в междусистемната подводна електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция

Намерението на Република Кипър да участва като акционер в междусистемната подводна електрическа връзка между Израел, Кипър и Гърция (през остров Крит) със сума до 100 млн. евро бе официално потвърдено от правителството днес. Тя се подкрепя от ЕС..

публикувано на 07.02.24 в 22:57

Кипър, България и още 6 държави ще развиват културен и екотуризъм

Кипър, България и още 6 страни от Южна Европа ще развиват устойчив туризъм чрез създаването на културни и екомаршрути. Учредителната среща на партньорите във финансирания от ЕС проект се провежда днес и утре в Италия. Новата европейска програма..

публикувано на 07.02.24 в 08:58

ЕК предоставя 2,5 млн. евро за възстановяване на исторически паметници в Кипър

Eвропейската комисия предоставя 2,5 млн. евро финансова помощ за съхраняване и възстановяване на исторически паметници в двете части на разделения Кипър, съобщиха от Брюксел. Средствата са в подкрепа на работата на неправителствения Технически комитет по..

публикувано на 07.02.24 в 05:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 7 хиляди бойци от Кюстендилско са участвали във Втората световна вйна

Около 7 хил. бойци от Кюстендилско са участвали във  втората фаза на Втората световна война - това беше казано при отбелязване на 79-годишнината от победата на нацизма и Деня на Европа в града.  Шествие с участието на представители от..

публикувано на 09.05.24 в 20:25
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски представи рамката за бъдещо коалиционно споразумение в новия парламент на РСМ - 9 май 2024 г.

ОССЕ: Изборите в РСМ бяха помрачени от негативна реторика

Изборите в Република Северна Македония бяха помрачени от негативна реторика с националистически лозунги, както и от недостатъци в законодателството и недостатъчен контрол на финансирането на кампанията, заявиха международните наблюдатели от мисията на..

публикувано на 09.05.24 в 20:14

В Силистра почетоха паметта на загиналите във Втората световна война

В Силистра почетоха паметта на загиналите под българското знаме във Втората Световна война 563-ма бойци от Силистренско. По традиция венци и цветя бяха поднесени пред Стената на славата, където са записани имената сражавалите се в 31-ми Железен..

публикувано на 09.05.24 в 20:12
Израелски военни машини близо до граничната ограда с ивицата Газа, на неразкрито място, 9 май 2024 г.

Израелската делегация и директорът на ЦРУ са напуснали Кайро и преговорите за Газа

Израелската делегация и директорът на ЦРУ Уилям Бърнс са напуснали Кайро, който е домакин на преговорите за прекратяване на огъня в Ивицата Газа и за освобождаване на държаните от радикалната палестинска групировка "Хамас" израелски заложници. Това..

публикувано на 09.05.24 в 20:05

Административният съд образува дело за новата организация на движение в центъра на София

За поредна вечер недоволни граждани излязоха на протест на столичните булеварди "Патриарх Евтимий" и "Фритьоф Нансен" заради несъгласие с новата организация на движение в центъра на София. Протест в центъра на София заради изграждане на велоалея..

публикувано на 09.05.24 в 19:46

Ден на Европа - концерт пред Народния театър

Представителството на Европейската комисия отбелязва Деня на Европа - 9 май - с концерт в градинката на Народния театър. Ето какво каза пред репортер на БНР ръководителката на представителството на Еврокомисията Йорданка Чобанова: "Празнуваме Европа днес,..

публикувано на 09.05.24 в 19:23

Бившият премиер Денков и представители на ПП се срещнаха с българи, живеещи в Белгия

"Опасявам се, че отново можем да изпуснем 5-10 години, ако вземем грешната посока" - това каза бившият премиер Николай Денков в Брюксел малко преди срещата на представители на ПП с българи в Белгия.  "Демокрацията не е даденост, а борба, която трябва..

публикувано на 09.05.24 в 19:08