Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искаме подпомагането от 2022 г. и 2023 г. - това са 178 млн. лв., настоя той

Симеон Караколев: Обмисляхме следващата седмица евентуално да направим протестите в София

"Нямаме политически искания. Нашите искания са финансови и законодателни"

| Интервю
Симеон Караколев
Снимка: БТА

"Имаме конкретни предложения в детайли от страна на правителството, които днес трябва да бъдат обсъдени с всичките ни структури. За нас е важно да изпълним това, с което сме започнали протеста". 

Това заяви пред БНР Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация и член на ръководството на Българската аграрна камара.

"Вчера не сме се съгласявали с нито едно от предложенията на правителството. За някои от тях сме изразили условно - "Да, това би могло да се случи" или "Не би могло да се случи" - но нищо не е решено, докато не е решено".
Всички чувствителни сектори в селското стопанство, с изключение на зърнопроизводството, искаме да получим нивата на подпомагане от 2022 г. и 2023 г.- това са 178 млн. лв., настоя Караколев в предаването "Преди всички". Той отбеляза, че при зърнопроизводителите ситуацията е различна, защото при тях има ясна дефиниция. 

Администрацията има достатъчно време, за да прегледа къде има буфери и запаси и откъде може да преструктурира средства, смята той. Според него не трябва да се подкрепя фирма, която има голяма печалба, а подходът трябва да е диференциран. 

Протестите на земеделците продължават и днес. През уикенда не сме планирали протести, няма да затрудняваме пътуванията през почивните дни, каза Симеон Караколев. По думите му на протеста няма ескалация и никакви търкания с органите на реда:

"Нашите протести са мирни, те не са политически. Не искаме да клатим кабинета, да пада правителство и т.н., имаме чисто браншови искания. Част от законите, които държим да се случат, стоят на трупчета от години"

Обмисляхме следващата седмица евентуално да направим протестите в София, обяви Караколев. 

А утре ще има поредна среща, но дали тя ще е последна не е ясно: 

"Със самото сядане на масата на преговорите ние ясно заявихме, че Българска аграрна камара няма политически искания. Нашите искания са финансови, законодателни, обхващат експертността в случващото се в сектор "Селско стопанство". Винаги ще има недоволни - това са 200 организации. Затова искаме закон. Има играчи, които вече трябва да излязат и да се пенсионират. Те не искат да го правят и създават дискомфорт". 

Караколев подчерта, че в момента на протеста са около 13 организации от Българската аграрна камара и още 1-2, които са извън камарата, но са с регионален аспект. По думите му именно Българската аграрна камара е структурата, която организира протестите и отстоява интересите на селското стопанство. 
Причината за разговорите с премиера Денков ги направихме на 2 етапа, защото има много организации, обясни той. По думите му няма разцепване на бранша. 

В България има 200 браншови организации и всеки настоява за своето, коментира Караколев. Той е категоричен, че трябва да има Закон за браншовите организации, който да сложи ред. По думите му той е един от 7-те от законодателния пакет, който се обсъжда и при достигане на споразумение ще бъде коментиран с лидерите на сглобката.

Интервюто на Силвия Великова със Симеон Караколев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Служебният кабинет стартира процедура за разширяване на ГКПП "Малко Търново"

Служебното правителство започва процедурата по разширяването на граничния контролно-пропускателен пункт "Малко Търново". До няколко дни предстои агенция "Митници" да изготви техническа спецификация на проекта и процедурата да бъде задвижена приоритетно по ресорните институции. Решението е взето на среща при премиера Димитър Главчев с..

публикувано на 09.05.24 в 12:49

Васил Терзиев защити изграждането на велоалея в центъра на София

Кметът на София Васил Терзиев защити решението за новата организация на движение в центъра на София. Няколко дни в района на бул. „Фритьоф Нансен“ и бул. „Патриарх Евтимий“ има протести заради изграждане на велоалея. Живеещите са недоволни от премахването на част от паркоместата. Заради решението  Европейския център за транспортни политики..

публикувано на 09.05.24 в 12:44
Доц. Екатерина Дамянова

Доц. Екатерина Дамянова за чудесата Библейски

Тази нощ е посветена на на светите места в Йерусалим, за чудесата, за които се говори в Библията и за библейската археология и откритията от последните години.  Гост в "Нощен Хоризонт" по темата е доц. Екатерина Дамянова, преподавател по Библейска археология и история в Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Екатерина Дамянова е изследовател..

публикувано на 09.05.24 в 12:24
Гражданската инициатива „Даная за живот” внася в Министерския съвет исканията за 6 конкретни спешни реформи в детското здравеопазване.

"Даная за живот" внесе в МС близо 12 000 подписа с искане за реформи в детското здравеопазване

Година след смъртта на 15-годишната Даная Кулева в болница "Пирогов" нейната майка Ани Стоянова и съмишленици поискаха от държавата спешни реформи в детското здравеопазване. Те внесоха близо 12 000 подписа в подкрепа на исканията в Министерския съвет. Сред тях са - изграждане на електронна система за насочване на родители към подходящи за..

публикувано на 09.05.24 в 12:15
Димитър Главчев

Главчев отказва отстъпки пред РСМ, призова за изпълняване на изискванията за ЕС

Повече отстъпки няма накъде да правим, каза служебният премиер и външен министър Димитър Главчев пред журналисти относно изборните резултати в Република Северна Македония и европейския път на развитие на страната.  Главчев призова да се изчака да стане ясно какъв ще бъде съставът на новото правителство в Скопие. Радев: Нека кампанията за..

публикувано на 09.05.24 в 12:10

Плевен се възстановява след снощната буря

Плевен постепенно се възстановява след снощната буря с обилен дъжд и градушка, която нанесе материални щети. Мобилизирани са всички институции, за да се нормализира ситуацията в града. Силна градушка връхлетя Плевен (галерия) Спешно заседание свика кметът д-р Валентин Христов на всички фирми, които отговарят за почистването на града. В..

публикувано на 09.05.24 в 11:57

Перничанин е задържан за домашно насилие над съпругата му

56-годишен перничанин е задържан и привлечен като обвиняем за домашно насилие над съпругата му. Сигналът е подал 18-годишният им син. Жената е освидетелствана и е установено, че има пукната носна костица и множество кръвонасядания в областта на главата и шията. В резултат на проведените процесуално-следствени действия под ръководството..

публикувано на 09.05.24 в 11:51