Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блокадата край с. Труд - за два часа, след това протестиращите блокират кръстовища в Пловдив

Снимка: Радио Пловдив, Антония Попова

Земеделските производители започват нова блокада на важни републикански пътища в третия ден на недоволство срещу условията на т. нар. зелена сделка, срещу нерегламентирания внос на земеделска продукция от Украйна и трети страни, както и срещу липсата на държавна подкрепа.

В третия ден на протеста край село Труд, на мястото има повече техника, отколкото в предишните два. Над 200 са фермерите. Те са подкрепени от представители на секторите "овощарство", "зеленчукопроизводство", "животновъдство". Дошли са пчелари и лозари от региона. "Продължаваме протестите, защото, освен всички посочени, точки в декларацията ни, искаме гаранция, че законодателните промени, за които настояваме ще се случат", заявиха протестиращите. 

Протестиращите очакват повече яснота и относно финансовите искания. Сумата, която се коментира в публичното пространство, е крайно недостатъчна, за да реши какъвто и да е проблем в селското стопанство, коментират те. Нямат и яснота и относно предложената справка за разходите.

Протестиращите ще блокират кръстовището край село Труд на пътя Пловдив-Карлово и ще останат около два часа на него. След това ще потеглят в шествие към Пловдив, където се очаква да блокират два булеварда.

Блокадите на пътя Варна-Бургас ,в района на местността "Харамията "и на село Рудник, заради протеста на земеделските производители продължават до 14 часа, а в петък ще се увеличат с един час, съобщи Пламен Николов - земеделски производител от района на община Аврен.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва двудневният празник на тетевенската саламура

В Тетевен започва двудневният празник на тетевенската саламура - традиционна местна рибена чорба, която майстори кулинари от региона са приготвили за гостите на празника. Кулинари от Тетевен и околните села по поречието на планински реки ще представят тетевенска саламура приготвена по местни рецепти. Посетителите ще видят как се..

публикувано на 15.06.24 в 10:33
Джорджа Мелони

Мелони и старите нови силни в Европа

В третата по големина икономика в Европейския съюз - Италия - изходът от евроизборите беше до голяма степен очакван.      Премиерът Джорджа Мелони беше оглавила листата на своята радикално дясна популистка партия "Италиански братя", и спечели с близо 29 процента от гласовете - с три пункта повече от изборите за италианския парламент през 2022..

публикувано на 15.06.24 в 10:31

Изтеглят 60 вида сандвичи и салати от магазините във Великобритания

Производители на храни във Великобритания изтеглят от магазините 60 вида предварително опаковани сандвичи и салати поради възможно заразяване с бактерии. В съобщенията на британските медии се казва, че в продуктите не са открити бактерии E. coli, но тяхната продажба е спряна като предпазна мярка. Предполага се, че това са продукти, съдържащи..

публикувано на 15.06.24 в 10:14
Владимир Шопов

Владимир Шопов: Ключовият играч в предишния ЕП бяха либералите, сега ще е ЕНП

Десните партии сумарно имат мнозинство в Европейския парламент . Центристките проевропейски партии отново получиха мнозинство, което по всяка вероятност ще е достатъчно за избиране на председател на Европейската комисия . Това каза пред БНР политологът Владимир Шопов. Той обърна внимание върху фрагментирането на десницата и посочи, че..

публикувано на 15.06.24 в 09:59

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" за превантивен ремонт

Днес ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Причината за ремонта са констатирани в процеса на експлоатация неизправности, както и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Количеството на пропуска е предмет на постоянен контрол, като към момента стойността му е по-ниска от..

публикувано на 15.06.24 в 09:29

145 години БНБ: Централната банка отваря врати за граждани

Българската народна банка отваря врати за свободно посещение от граждани. От 10 до 17 часа всеки може да посети сградата на Централната банка. Денят на отворените врати през настоящата година ще премине под знака на 145-ата годишнина от основаването на БНБ. Посетителите ще имат възможност да разгледат заседателната зала на Управителния..

публикувано на 15.06.24 в 09:21

В община Георги Дамяново започва фолклорният събор "Свидня"

Община Георги Дамяново е домакин на традиционния фолклорен събор "Свидня", събиращ колективи от цялата страна. За 14-и път в местността Попов мост, на разклона за селата Говежда и Копиловци си дават среща фолклорни състави, танцьори и певци от страната. В него ще участват над 250 изпълнители, съобщи Лорета Ценова от община Георги Дамяново...

публикувано на 15.06.24 в 09:09