Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Константин Тренчев: В политиката се справях с акъл, а не от сърце

| Репортаж
Константин Тренчев
Снимка: Ани Петрова

Преди 35 години на днешната дата е създадена КТ "Подкрепа" по идея на доктор Константин Тренчев и съмишленици. Първоначално като сдружение за защита на основните трудови и социални права на интелектуалците.

Синдикалистите решиха да отбележат рождения ден на организацията днес с форум, посветен на българската енергетика. Сред акцентите в обсъжданията са темите за алтернативите за заетост във водородните проекти и рисковете заради липсата на работна сила. 

Специален гост е д-р Тренчев, който до 2015 година беше начело на Конфедерацията, след което стана неин почетен президент, какъвто е и до днес.

"Ние сме единствената организация, която оцеля от времето на тоталитаризма. Задавал съм си въпросът на какво се дължи това, а и много са ме питали. Аз си мисля, че това не можеше да стане без някаква подкрепа от висшата власт, която е над всички. А и друго - ние се основахе върху принципи, на които не сме изменили и до ден днешен", каза Тренчев.  

Той подчерта, че винаги е бил в науката, а в политиката се е справял много добре, о се справях с акъл, а не от сърце"

Репортаж на Мария Костова в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Национална олимпиада по астрономия

В Плевен се проведе Националната олимпиада по астрономия

В три поредни дни в Плевен се проведе XXVII - та Национална олимпиада по астрономия. Учениците с най-високи резултати ще представят България на международни състезания. Класираните на първите места в трите възрастови групи получиха награди и от Община Плевен. В престижната надпревара се включиха 96 ученици от VII до XII клас и 28..

публикувано на 10.05.24 в 15:15
В Харков, 30 април 2024 г.

Русия с атака в Харковска област

Русия предприе сухопътна атака с бронирана техника в украинската Харковска област. През границата бяха задействани диверсионни групи. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата Руските сили са напреднали с един километър в района на град Волчанск в Харковска област, съобщи източник от украинската армия, цитиран от..

публикувано на 10.05.24 в 15:13

Връчиха наградите "Учител на годината"

За 27-а поредна година Синдикатът на българските учители проведе Националния конкурс "Учител на годината". В заключителния етап на тазгодишното издание бяха номинирани 70 учители и директори. От тях бяха излъчени победителите в 10 направления - предучилищно възпитание и подготовка, начално, хуманитарно, природо-математическо образование,..

публикувано на 10.05.24 в 15:09
Национално съвещание на МВР беше проведено в сградата на ГД

Сигналите за евентуални нарушения, свързани с изборите, към момента са 4

Започна предизборната кампания за насрочените на 9 юни избори за депутати в 50-ото Народно събрание, както и за български представители в следващия Европейски парламент. Кампанията ще продължи до 7 юни. Официален старт на предизборната кампания за вота 2 в 1 Четири са сигналите за евентуални нарушения, свързани с изборите, до момента, съобщи..

публикувано на 10.05.24 в 14:45
Проф. д-р Иван Литвиненко

Няма непреодолими проблеми с терена, върху който ще се строи Националната детска болница

Държавата започва да подготвя педиатри за бъдещата Национална детска болница чрез проект за насърчаване на специализации в области с недостиг на специалисти. Това е обяснила здравният министър Галя Кондева по време на срещата си с представители на Обществения съвет за изграждане на държавното лечебно заведение. Проектът е започнал и ще продължи до..

публикувано на 10.05.24 в 14:25
Емил Йотовски

Емил Йотовски: Ние сме малка пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни елити

Ние сме малката пионка на геополитическата дъска, която разиграват чрез продажните ни политически елити. Това заяви пред БНР Емил Йотовски, журналист, сценарист, писател и лекар. Той представи най-новота си книга - "Технология на унищожението".  Премиерата й ще бъде в понеделник – 13 март, от 18.30 часа в  Гранд хотел София.  "Книгата..

публикувано на 10.05.24 в 14:03
Израелски танк  и екипажът му край границата с Газа в Южен Израел.

Израелски танкове превзеха основната пътна артерия, която разделя Рафах

Израелски танкове превзеха и контролират основно шосе в Рафах в Ивицата Газа, предаде Ройтерс . В града често отекват експлозии и се чува стрелба. Водят се сражения между израелските сили и бойци на "Хамас" и "Ислямски джихад".  Израелските сили изглежда са проникнали от източните покрайнини до началото на застроената част на Рафах. Военното..

публикувано на 10.05.24 в 13:49