Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път премиер ще бъде лидер на националистическата партия

Край на блокажа в Северна Ирландия - юнионистите отново в правителството

Дънкан Мороу: Обединена Ирландия може да се окаже икономически доста скъпа за Юга

| Интервю
Мишел О'Нийл от Шин Фейн, Ема Литъл-Пенгели от Демократичната юнионистка партия и британският премиер Риши Сунак в Белфаст, 5 февруари 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Северна Ирландия за първи път премиер ще бъде лидер на националистическата партия. Това стана след като в провинцията бе подновена подялбата на властта между републиканците от "Шин Фейн" и Демократичната юнионистка партия. В продължение на две години юнионистите бойкотираха участие в правителството, защото не одобряваха търговските споразумения след Брекзит. Според тях те откъсват провинцията от Обединеното кралство.

След сделка между юнионистите и централните британски власти за някои допълнителни облекчения в т.нар. "Рамка от Уиндзор", уреждаща търговията между останалата част на Обединеното кралсво и Северна Ирландия, юнионистите склониха да се върнат в управлението. По-рано, през 2022 година обаче "Шин Фейн" спечели парламентарните избори и нейният лидер Мишел О'Нийл получи право да бъде първи министър. Според историческото мирно споразумение от Разпети петък през 1998 година, за да бъдат съхранени мирът и стабилността в Северна Ирландия, винаги трябва да има споразумение между републиканците и юнионистите. 

Колко значимо е връщането към подялбата на властта в Северна Ирландия коментира за БНР професорът по политология Дънкан Мороу от Ълстърския университет в Белфаст.

"Това е много важен момент по две причини. Едната е, че за последните седем години в Северна Ирландия почти не сме имали нормално правителство. Подновяването на работата на правителството обаче означава също затварянето на една глава, свързана с всички трудности, които бяха породени от Брекзит, които направиха много трудни отношенията между Великобритания и Ирландия и това рефлектира върху Северна Ирландия. Надявам се, че навлизаме в нова фаза."

Сделката между британското правителство и Демократичната юнионистка партия позволи завръщането към подялбата на властта, но доколко наистина има съществени промени в така наречената "Рамка от Уиндзор"? Достатъчно ли бе това да накара юнионистите да променят досегашната си позиция?

"Ако трябва да бъдем честни, това, което се случи, е че мнозинството в Демократичната юнионистка партия прие, че е постигнат максимумът в преговорите. "Рамката от Уиндзор" беше ревизия на оригиналния Протокол за Северна Ирландия, но те се опитаха да ревизират и нея. Това, което юнионистите получиха от британското правителство, е по-скоро словесни гаранции, които засилват усещането, че те са част от Обединеното кралство. Бяха направени и някои малки промени в прилагането на тази рамка, но съществени промени няма нито в договора, нито в споразумението от Разпети петък. Така че по-скоро ръководството на Демократичната юнионитска партия реши, че е време да се върне в правителството, защото няма какво повече да постигне. Това решение се приема противоречиво в партията, но въпреки всичко важното е, че отново имаме правителство."

Британският премиер Риши Сунак пристигна още на следващия ден в Белфаст, където по принцип много не обича да ходи. Много политически наблюдатели погледнаха на това като на опит да получи овации.

"Да, мисля, че това беше целта му. Той искаше да дойде и да каже, че си е свършил работата, че "Рамката от Уиндзор" е променена и че юнионистите се връщат в управлението. Не съм сигурен, че му се получи много добре, защото в същото време гръмна новината, че кралят е болен от рак и събитията в Белфаст потънаха в информационния поток. Освен това мисля, че много от хората, свързани с юнионизма, смятат, че не е постигната кой знае каква сделка. Въпреки всичко Сунак трябва да бъде поздравен за едно нещо - до голяма степен той успя да изглади различията в Консервативната партия по отношение на Северна Ирландия и предполагам, че дойде тук, за да каже, че възстановяването на управлението в провинцията е негово постижение."

А не беше ли всичко това чист акт на популизъм от страна на Риши Сунак?

"О, разбира се! Част от неговия проблем беше, че ирландското правителство също искаше да каже, че то е постигнало сделката. Затова в Белфаст пристигна и ирландският премиер. Напрежението между британското и ирландското правителство остава. Не само заради Брекзит, но и заради миналото около Северна Ирландия."

И така стигаме до лидера на "Шин Фейн" в Северна Ирландия Мишел О'Нийл, която сътвори история, като стана първи националист първи министър на провинцията. Само да припомня, че партията на националистите спечели последните парламентарни избори през 2022 година и този пост й се полага напълно законно, колкото и да е символично това, защото тя винаги трябва да има съгласието на нейната заместничка Ема Литъл-Пенгели от Демократичната юнионистка партия, за да има съвместно управление. И все пак, колко значимо е това, че в една провинция, създадена да бъде управлявана от юнионисти, на поста за първи път стъпва националист, и какво можем да очакваме от Мишел О'Нийл?

"Зависи какво точно искате да изтъкнете. Като символ, самият факт, че първият министър на Северна Ирландия е от партия, която основно се свързва с Ирландската републиканска армия, която прекара десетилетия наред в опит да премахне Северна Ирландия като понятие, разбира се, означава голяма промяна. От друга страна, чисто практически погледнато, това не е чак толкова голяма промяна, защото "Шин Фейн" и Демократичната юнионистка партия ще трябва да продължат да работят заедно. Все още не може да се каже, че мнозинството иска Ирландия да се обедини, но предполагам, че като първи министър О'Нийл ще влезе в ролята на лидер на Северна Ирландия и ще се опита да води разговор за обединяването на Ирландия. Всичко това донякъде променя атмосферата, вдъхва повече живот в дебата, но обединена Ирландия може да има само ако мнозинството го желае."

Мери Лу Макдоналд, председателката на "Шин Фейн" на целия остров Ирландия, заяви в интервю за Скай нюз, че до шест години очаква референдум за обединението на Ирландия. Доколко реалистично е това?

"Единственият човек, който може да свика референдум, е британският министър за Северна Ирландия. А преди да го направи, трябва да бъде напълно убеден, че има достатъчно основание за това. Нито Лейбъристката, нито Консервативната партия в момента желаят референдум. Със сигурност Мери Лу Макдоналд има голям интерес да каже, че референдум ще има. Но аз мисля, че това са спекулации. Според мен далеч не е сигурно, че през следващите 10-20 години ще се появи мнозинство, което да подкрепи провеждането на референдум за обединение на Ирландия."

Какви са все пак като цяло са нагласите за обединение в Северна Ирландия и Република Ирландия? Знаем, както и вие казахте, че е необходимо съгласието на хората и от двете страни на границата.

"Първото и най-важното сега е, че повечето хора в Северна Ирландия са доволни от това, че най-после имат правителство. Едва на второ място идва това, че националистите сега виждат възможност да придвижат напред въпроса за обединена Ирландия. На юг сетивата на хората са замъглени от романтични чувства към обединението на острова. Защото една обединена Ирландия може да се окаже икономически доста скъпа за Юга. Република Ирландия в момента е много по-богата от Северна Ирландия. Така че големият въпрос е колко ще бъдат готови да платят на юг за обединението? До сега този въпрос не е повдиган подобаващо, но по време на една бъдеща кампания за референдум хората вероятно ще започнат да се питат дали наистина искат обединена Ирландия."

Като говорим за пари, всъщност, те бяха и в основата на сделката между Уестминстър и Демократичната юнионистка партия. Британското правителство обеща 3,3 милиарда паунда. Изненадващо или не, но големите врагове "Шин Фейн" и ДЮП изглеждат доста обединени по въпроса, че са нужни повече пари, за да функционира по-добре Северна Ирландия. Но иначе дълбоките различия между тях остават. Като се има предвид бурното минало, белязано с насилие, и голямата несигурност днес, каква е вероятността искрата отново да пламне?

"Въпреки голямото политическо напрежение, когато те не можеха да работят заедно, нямаше много насилие. Мисля, че все още има консенсус в Северна Ирландия, връщайки се назад към историята, че насилието не решава проблемите. Нещо като референдум обаче може да създаде предпоставка за голямо напрежение. Все още има организации и места с много оръжие в Северна Ирландия. В момента обаче се надяваме, че в тази нова фаза, в която навлязохме, двете партии ще започнат да работят практично заедно. В противен случай ще се изправим пред поредна криза, доверието в сегашните институции ще се срине и това ще доведе до нов конфликт."

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Национална финансиада за ученици и студенти в Свищов

Стопанската академия "Димитър Ценов" в Свищов обяви началото на второто издание на националната финансиада за ученици и студенти. Състезанието е под надслова „Капиталови пазари 2024“. В продължение на един месец участниците избират и инвестират в акции на водещи световни компании в симулирана борсова среда.. Целта на виртуалната борсова игра е..

публикувано на 27.04.24 в 13:46
Товарен кораб (вдясно) и кораб на групата за помощ

Кораб с помощи отплава от Кипър за Ивицата Газа

С нова пратка хуманитарна помощ корабът "Дженифър" отплава отпристанището на Ларнака в Кипър за Ивицата Газа късно снощи, съобщиправителственият говорител Константинос Летимбиотис. С нея бевъзобновена работата на морския коридор от Кипър до палестинскияанклав, прекратена след израелската атака срещу хуманитарния конвой. Изпратената хуманитарна..

публикувано на 27.04.24 в 13:43

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, има ранени

Десетки торнада връхлетяха централните части на САЩ, като причиниха значителни щети и раниха най-малко трима души.  Американската национална метеорологична служба е регистрирала над 70 торнада в цялата страна, основно около град Омаха в щата Небраска и близо до Айова.  Стихията е разрушила десетки сгради, има прекъснати електропроводи, дерайлирали..

публикувано на 27.04.24 в 13:23

Старт на проверките за нелоялни практики при организираните туристически пътувания

Заради предстоящия туристически сезон започват проверки на организираните пътувания, съобщават от ресорното министерство. Вчера служители на министерството, представители на Комисията за защита на потребителите, на агенция "Автомобилна администрация", данъчните и Икономическата полиция са проверили 8 автобуса, пътуващи за Турция. Двама..

публикувано на 27.04.24 в 13:13

Болницата в Берковица е с нов директор

Болницата в Берковица с нов управител. Общинските съветници одобриха кандидатурата на Атанас Георгиев. 49-годишният икономист спечели обявения конкурс. Георгиев, който е бивш заместник-кмет на Берковица, получи единодушното одобрение на съветниците. Една от първите задачи пред новия болничен шеф е да търси лекари и да се направят..

публикувано на 27.04.24 в 13:05

Очаква се в средата на май да бъде набран 200 млн. лева нов дълг

200 милиона лева нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, става ясно от страницата на БНБ.  На 13 май е обявен аукцион за 6-месечни съкровищни облигации с годишен лихвен процент от 3,25 на сто. Това е втората емисия за годината, която се предлага на вътрешния дългов пазар. В средата на април бяха предложени 3-годишни облигации за..

публикувано на 27.04.24 в 12:59

Започна мащабен проект по почистване на езерата в Южния парк

В Южния парк в столицата започна мащабен проект по почистване на езерата.  Днес ще бъдат изчистени битовите отпадъци и ще започне екологична оценка на състоянието на езерата, след което ще бъдат направени предписания как да продължи почистването, без да бъде увреден дивият живот.  В пролетните месеци това е невъзможно, защото вече са се излюпили..

публикувано на 27.04.24 в 12:39