Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Адв. Кашъмов: Делата-шамари продължават да будят страх, което води до опасност от автоцензура

| Интервю
Александър Кашъмов
Снимка: БГНЕС

Българската застрахователна компания "Лев инс" получи награда за корпоративно дело-шамар. Тя беше дадена от Коалицията срещу SLAPP делата в Европа. Антинаградата беше обявена на специална церемония в Страсбург. Става дума за делото, което застрахователната компания заведе срещу Mediapool за безпрецедентните 1 млн. лв. На първа инстанция делото завърши в полза на журналистиката. Към "Лев инс" имаше и призиви да не продължава повече този спор.

Предстои да видим дали компанията ще се вслуша и какво решение ще вземе – вероятно следващите дни ще разберем, каза пред БНР адв. Александър Кашъмов – изпълнителен директор на Програма "Достъп до информация".

Според него в случая категорично може да се говори за дело-шамар, макар в решението на съда да не се употребява този термин.

"В крайна сметка се създава съдебна практика и тя е положителна по отношение на свободата на словото", отбеляза той и припомни какво е дело-шамар:

"Това са дела, които са предназначени да обезкуражат общественото участие и свободата на словото. Действителната цел не е някой да получи обезщетение или някакъв вид удовлетворение за това, че незаконно е бил атакуван публично, а обратното – да обезкуражи определен вид говорене, критика или опит на журналисти, медии, неправителствени организации и граждански активисти да участват в обществения живот. В случая става въпрос за цитиране на министъра на финансите тогава от служебното правителство. Това е отразено в публична стенограма. Това прави казусът още по-абсурден".

Според адв. Кашъмов тези дела продължават да будят страх. Това означава опасност от автоцензура, която в едно демократично общество е изключително опасна и контрапродуктивна, предупреди той в интервю за предаването "Преди всички".

"Отдавам и известна надежда на работната група в Министерството на правосъдието. До седмица - най-много две тя трябва да изработи конкретни текстове за изменения в Гражданско-процесуалния кодекс, точно за да се предвиди една по-бърза писта за решаване на тези дела и ранна възможност за прекратяване".

Адв. Кашъмов коментира и казуса с Наталия Станчева. При него АЕЦ "Козлодуй" се отказа от огромния иск, който беше предявил към нея, за уронване на престижа, заради информация, която тя е получила по достъп до информация. Станчева е обикновен гражданин, тя е работила дълги години като медицинска сестра в "незаконно функциониращо лечебно заведение" към ядрената централа, разказа той. По думите му тя е била уволнена незаконно и тогава е започнала да рови около това. Затова беше наказателната акция срещу нея, уточни Кашъмов.

"Добрата страна на историята е, че в крайна сметка АЕЦ-ът си получава заслуженото заради това, че е тръгнал да съди гражданка. От друга страна нещата изглежда си остават същите, което е изключително проблематично за това как функционират институциите в България. Това поражда сериозни въпроси за силите на държавата да се справи с такива казуси".

"Всички тези мастодонти муха ги ухапала, докато обикновеният гражданин, журналист, медия търпи запор на сметки за дълъг период от време. Това трябва да се промени, да не бъде възможно", категоричен бе адв. Кашъмов.

Интервюто на Силвия Великова с адв. Александър Кашъмов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50
Отец Никанор

Архимандрит Никанор: Трябва ни патриарх, който да поведе стадото нито на изток, нито на запад, а нагоре

Тревожна е тенденцията за радикализация на избора на български патриарх . Това заяви в интервю за БНР архимандрит Никанор, игумен на Църногорския манастир, преди Светият синод да излъчи тримата кандидати за поста. Светият Синод избира трима претенденти за нов Български патриарх Според него става дума за " вплитането в една по-голяма..

публикувано на 20.06.24 в 10:49
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: 50-ото НС да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да демонстрира устойчивост

Може би 50-ото Народно събрание ще трябва да препотвърди позицията ни в ЕС и НАТО, за да се демонстрира стабилност и устойчивост на страната . Това каза пред БНР Ивайло Иванов, експерт по национална сигурност и представител на Съюз "Атлантик". " Това ще бъде и добър сигнал към нашите съюзници в рамките на ЕС и НАТО от гледна точка на излъчването..

публикувано на 18.06.24 в 17:08

Най-търсени служители - продавачи, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт

Продавачи, персонал, работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт са сред най-търсените от бизнеса професии, сочат най-новите данни на Агенцията по заетостта към месец май. Регистрираната безработица в страната е 5,4 на сто, което е с малко над 0,2 на сто по-малко в сравнение с април. Регистрираните в бюрата..

публикувано на 18.06.24 в 13:37

Медицинският хеликоптер в действие - как и на кого помага?

В нормалните страни по стандарт хеликоптерът трябва да излети до петата минута , обясни пред БНР инж. Мариян Боновски, експерт по медицинско спасяване по въздух. Той е единственият българин, член на Световната хеликоптерна асоциация. Ние нямаме дори зародиш на системата ХЕМС , подчерта експертът. По думите му, "всичко е пиар"...

публикувано на 17.06.24 в 10:41
проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова: Има срив на политическите партии. Нелегитимни са

" В момента сме в процеса на падане и тези, които падат, които са водили, се намират в безперспективност. Тези, които наблюдават -  обществото, са объркани, защото никой не им е дал енергия за ентусиазъм и перспектива. В такава картина нямаш изход ." Този прочит на следизборната ситуация направи пред БНР политическият психолог проф...

публикувано на 17.06.24 в 07:46