Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките фермери продължават с протестите, след като не се споразумяха с правителството

Снимка: Ройтерс

Гръцките фермери продължават с протестите. Не постигнаха споразумение с правителството по основни искания. Не коментират за блокиране на граници.

Протестиращите фермери в Гърция не останаха доволни от мерките, които правителството предлага в тяхна полза.

Лидерът на протестиращите от Лариса Ризос Муридис се обяви категорично за продължаване на блокадите:

"Не са изпълнени повече от исканията ни. Това стана видимо от диалога с премиера. Затова смятаме, че протестите ни трябва да продължат".

Всеки отделен аграрен район ще реши дали ще протестира още и в каква форма. Очаква се утре земеделците да обявят решението си по места.

Опозицията продължава да подкрепя протестите с искане за решаващи съществени мерки в помощ на гръцките земеделци. Не се изключва и вероятността протестите на гръцките фермери да достигнат до Атина.

Комунистическата партия ги подкрепя изцяло.

За сега не се коментира затваряне на граници. Изключение в този час е блокадата на границата със Северна Македония, която продължава от вчера.

Полицията предупреждава, че има риск и тази вечер фермерите да преминат към блокиране на централни пътища.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ИТН на разговор за кабинет с ГЕРБ-СДС

Започват преговорите на ГЕРБ-СДС с партия "Има такъв народ".  На срещата от страна на ИТН участват Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова. И БСП не се отзова на поканата за разговори с ГЕРБ-СДС В очакване на преговори за кабинет по покана на ГЕРБ-СДС. Кои ще се отзоват? ИТН са втората парламентарна формация след ДПС, която..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Честванията на 155-годишнината на БАН започнаха в Браила

Началото на отбелязването на 155-годишнината от създаването на Българската академия на науките бе поставено днес в румънския град Браила от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски и участниците в 19-та световна среща на българските медии, която ще започне утре в Одеса. На честването, което се състоя в двора на българската църква в Браила, присъстваха..

публикувано на 18.06.24 в 13:06

Системата BG Alert не е била задействана преди вчерашния трус

Системата BG Alert не е била задействана преди земетресението в Асеновград снощи, това съобщи за БНР Александър Джартов, директор на "Пожарна безопасност и защита на  населението". Той обясни, че получените снощи съобщения на мобилните телефони са от платформата на Гугъл за известяване: "BG Alert не беше задействана предвид факта, че тя е..

публикувано на 18.06.24 в 12:59
Емил Радев

ЕНП ще предложи забраната за двигатели с вътрешно горене да отпадне

Най-голямата партия в ЕП - ЕНП, ще поиска да отпадне забраната за двигатели с вътрешно горене. Това съобщи евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев пред членове на организацията на партията във Варна. По думите му, ще има промяна в политиките и регулациите, които предвижда Зелената сделка на Европейския съюз.  Радев изтъкна, че трябва да има яснота какво следва,..

публикувано на 18.06.24 в 12:58

Председателят на БТС внесе в НС 7000 подписа за деактуване на две хижи

Председателят на Инициативните комитети на Националните граждански инициативи, свързани с хижа "Македония", Венцислав Венев, който е и председател на Българския туристически съюз (БТС), внесе 7000 подписа в администрациите на Народното събрание и Министерския съвет. Подписите са събрани от туристи от цялата страна в подкрепа на предложенията на..

публикувано на 18.06.24 в 12:50

Разбита е група за трафик на мигранти от София до гранични села във Видинско

От прокуратурата съобщиха, че е разбита група за трафик на мигранти от столицата до гранични села във Видинско. Задържани са двама души, които са направили самопризнания, се казва още в информацията. Те са транспортирали нелегални мигранти от района на София до пограничните села Големаново и Киреево, откъдето са преминавали на..

публикувано на 18.06.24 в 12:50

Петър Одажиев: Поводът за "Fame" не е Ню Йорк, а ученици и студенти, които се занимават с изкуства

Поводът да направя мюзикъла  "Fame" не е Ню Йорк, по-скоро е темата за ученици и студенти, които се занимават с изкуства и ме върнаха във времето, когато в Пловдив училищата по изкуства бяха в местната семинария и имахме прекрасни години, мечтаехме. Това сподели в интервю пред БНР режисьорът на "Fame" Петър Одажиев. Премиерата на..

публикувано на 18.06.24 в 12:34