Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Израелски министри критикуват американско-арабски план за Газа

Израелски бойци на позиция в южната част на страната край границата с Газа.
Снимка: АФП

Двама влиятелни израелски крайнодесни министри разкритикуваха днес информация за американско-арабски план за примирие в Газа, който полага основните за палестинска държава, предаде АФП.

"Вашингтон пост" съобщи, че администрацията на президента Джо Байдън и малка група арабски нации работят по всеобхватен план за дългосрочен мир между Израел и палестинците.

Той включвал ясна времева рамка за създаване на палестинска държава.

"Първоначално примирие, планирано да продължи поне 6 седмици, ще осигури време планът да стане публичен, да набере допълнителна подкрепа и да се предприемат първоначалните стъпки към прилагането му, включително формирането на временно палестинско правителство", пише вестникът.

Надеждите са споразумение, което ще включи освобождаване на заложници, да бъде постигнато преди 10 март, когато започва свещеният за мюсюлманите месец Рамазан.

Но предложението бе разкритикувано от израелския министър на националната сигурност Итамар Бен-Гвир и от финансовия Бецалел Смотрич.

"По никакъв начин не можем да се съгласим с този план, който в действителност казва, че палестинците заслужават награда за ужасяващото клане, което извършиха", написа Смотрич в социалната мрежа Х, имайки предвид кървавата атака на радикалното палестинско движение "Хамас" на 7 октомври м.г., когато в Израел бяха избити около 1200 души.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.