Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Антъни Блинкън: България е изключителен партньор за САЩ и за Европа

Снимка: Пресцентър на МС

"България е изключителен партньор за САЩ, за Европа. Виждаме, че това се проявява всеки ден по най-различни начини". Това е заявил държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, с когото се срещнаха днес в Мюнхен премиерът акад. Николай Денков и вицепремиерът и външен министър Мария Габриел, съобщават от правителствения пресцентър.

На срещата са присъствали също министрите на финансите и отбраната Асен Василев и Тодор Тагарев.

В хода на разговора, продължил по-дълго от предвиденото, е бил поставен акцент върху сътрудничеството на България и САЩ в сферите на отбраната и ядрената енергетика. Отбелязан е процесът на модернизация на българските въоръжени сили с оглед на закупената нова техника - машините "Страйкър" и изтребителите F16 Block 70.

"България е изключителен партньор за САЩ и за Европа, виждаме как това се проявява всеки ден, по най-различни начини. Ние работим заедно, за да развием нашето сътрудничество в  модернизацията на  гражданската ядрена енергетика. Разбира се, работим и по модернизацията на армията, включително за бйоните машини "Страйкър" и самолетите Ф-16, и най-значимото - продължаваме да задълбочаваме интеграция между България, Европейския съюз и НАТО. Искам да благодаря за цялото ви лидерство, за изключителната помощ, която България оказва на Украйна и продължава да оказва всеки ден  - лидерство за сигурност, за стабилност, както по отношение на Украйна, така и в по широк план – на целия Черноморски регион", отбеляза държавният секретар на САЩ пред българската делегация.

Премиерът Денков също е потвърдил, че България е ключова страна в усилията за защита на Черноморския регион, Източния фланг на НАТО и че  настоящите проблеми могат да бъдат използвани като възможности за развитие на региона и за позиционирането на България и на НАТО по начин, който ще осигури стабилност.

Министър-председателят специално благодари за подкрепата на САЩ, когато Русия спря газовите доставки за България. 

"Бяхте там, за да ни помогнете и можем да разчитаме един на друг и в бъдеще", е добавил премиерът  Денков. 

Акцент от българска страна в разговорът е бил поставен върху развитието на коридора "Юг – Север" - от гръцките пристанища, през България към Румъния, Украйна, Молдова.

Коридорът е важен както за икономическото, така и за отбранителното развитие на региона, е заявил пред Блинкън българският премиер.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израелските войски продължават масирания обстрел по селища в Ивицата Газа

Ден след бомбардировката на училището в бежанския лагер Нусейрат, израелските войски продължиха масирания обстрел по суша, въздух и вода по околните селища в Ивицата Газа, съобщава Франс прес. Броят на жертвите от палестинска страна - точно 8 месеца след кървавото нападение на "Хамас" над Израел - вече надхвърля 36 700. Израелските военни съобщиха днес,..

публикувано на 07.06.24 в 18:51
Дани Милев

Дани Милев: В България няма правила за шоубизнес

В България няма правила за шоубизнес. Това каза пред БНР музикантът Дани Милев, гост в бизнес рубриката на предаването "РадиоТочка". "Всеки бизнес има правила, които да се спазват. За да може шоубизнесът да се нарече бизнес, трябва да се спазват някакви правила. Лошото е, че в България няма правила за шоубизнес. ... Тук този вид шоубизнес,..

публикувано на 07.06.24 в 18:36

ООН: Броят на жертвите сред мирното население в Украйна е нараснал чувствително през май

Броят на жертвите сред мирното население в Украйна е нараснал чувствително през миналия месец, констатира върховният комисар на ООН по правата на човека. Окупационните власти в източната част на страната обвиниха украинската армия, че е разрушила с ракетен удар вход на жилищен блок в град Луганск. Министърът на здравеопазването на т.нар...

публикувано на 07.06.24 в 18:26

Украйна ще получи нова военна помощ от Франция и САЩ

Украйна ще получи нова военна помощ от Франция и САЩ, включително френски бойни самолети. Това беше обещано на украинския президент Володимир Зеленски на срещите в Париж след тържествата за 80-годишнината от десанта в Нормандия. "Съединените щати ще бъдат винаги с вас", заяви президентът на САЩ Джо Байдън в разговора си с украинския си колега..

публикувано на 07.06.24 в 18:20

Административният съд в Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански

Административният съд в Благоевград касира изборите за общински съветници в Сандански. Административното дело срещу решението на Общинската избирателна комисия в Сандански с обявените резултати от вота за общински съветници беше образувано още в началото на годината по жалби на пет партии и кандидати за местната законодателна власт...

публикувано на 07.06.24 в 18:13

Крепостта "Царевец" във Велико Търново отново се върна в Средновековието

Крепостта "Царевец" във Велико Търново отново се върна в Средновековието с пресъздаването на приказките и легендите от славните времена на Второто българско царство. До неделя, включително, в старопрестолния ни град се провежда деветото издание на фестивала "Средновековен Търновград". Включват се близо 200 участници от 9 държави. Зад..

публикувано на 07.06.24 в 17:56
Васил Василев

Васил Василев: В България всичко, свързано с успех, е свързано и със скандал

Всичко, което в България е свързано с успех, е свързано и със скандал. Това каза пред БНР Васил Василев, директор на Народния театър "Иван Вазов", гост в предаването "РадиоТочка". "Когато едно нещо избуи и то е над всички останали, всички, които са долу в ниското, започват да крещят то да се сниши. Това е народопсихология", уточни той. Василев..

публикувано на 07.06.24 в 17:52