Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Каракачанов отново оглави ВМРО

Красимир Каракачанов
Снимка: БГНЕС

Красимир Каракачанов се връща начело на ВМРО. Той беше избран за председател на организацията с 279 гласа "за" от делегатите на IX извънреден конгрес. Съперникът му за поста - евродепутатът Ангел Джамбазки получи 157 гласа. Джамбазки отказа предложението да е заместник-председател на партията и остава само член на Националния изпълнителен комитет. 

Заместници на Каракачанов са бившите депутати доц. Милен Михов и Красимир Богданов и единственият общински съветник на ВМРО в София - Карлос Контрера. Делегатите отхвърлиха предложението за ограничение до два мандата на лидерския пост.

През последните две години ВМРО се ръководеше от трима съпредседатели – Джамбазки, Александър Сиди и Искрен Веселинов. Според Каракачанов обаче този модел не е сработил:

"Формулата не сработи, защото новото ръкодовство, на практика, не работи. И то в един тежък период - след загуба на избори, след неучастие в следващите. Много хора тръгнаха, като структури, да спасяват поединично. Само с работа, с креативност, с бърза реакция, особено като си загубил избори, хората могат да те забележат".

Каракачанов обеща до две седмици да предложи нова организационна структура и заговори за окрупняване на политическия проект около ВМРО с неправителствени организации и знакови публични личности:

"Ние трябва да се опитаме, като обща платформа, да обединим около нас няколко организации, да обединим личности, които в последните години сме забелязвали, че имат същото мнение и мислене като нас".

Джамбазки настояваше за заемане на ясна политическа линия вдясно върху социална база от предприемачи с 4 водещи теми – демография, ромска престъпност, миграция и доходи, данъчна политика:

"В последните 2 години имаше ревност, прав е Красимир. Имаше мрънкане, имаше "тоя – оня", "да видим тези дали няма да се издънят", "другите да ги видим" - това е резултат от неуспешните ни избори след края на мандата. Въпросът е какво предлага ВМРО? Всяка политическа организация трябва да има своя социална база, на която да говори, на която да отправя послания, която да чува. Според мен тази база трябва да бъдат българските предприемачи, хората, които произвеждат хората, които се занимават с дребен и среден бизнес, които плащат заплати, хората, които плащат данъци. Според мен това трябва да бъдат учителите заради нашата идея и кауза, свързана с образованието".

След избора на Каракачанов част от делегатите напуснаха конгреса. 

Снимка: Мария Филева


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Всенародно поклонение по повод годишнината от Априлското въстание се проведе в местността Оборище

В историческата местност Оборище над Панагюрище се проведе всенародно поклонение по повод 148-вата годишнина от Априлското въстание. На мястото, превърнало се в символ на българския парламентаризъм , бе отслужен молебен за здравето и благоденствието на българския народ. За поредна година паметникът на Априлци, на който са изписани имената на..

публикувано на 02.05.24 в 11:36

По-малко разрешителни за строеж през първото тримесечие на годината

С близо 20 % намаляват разрешителните за строеж през първото тримесечие на годината спрямо предходното, сочат данните на Националния статистически институт.  Броят на планираните за строеж жилища намалява с 37,5 на сто. Спрямо първото тримесечие на предходната година обаче има лек ръст на броя на разрешителните за строеж.  Най-много от тях са в..

публикувано на 02.05.24 в 11:31

Пиян зад волана и с 2 деца в колата си блъсна 4 паркирани коли във Велико Търново

Водач с близо 3 промила алкохол е предизвикал катастрофа с 4 паркирани автомобила във великотърновския квартал "Зона В". В колата, причинила инцидента, са пътували две деца.  На паркираните автомобили са нанесени значителни материални щети, а 24-годишният шофьор от Велико Търново, причинил катастрофата, е с 2,78 промила, според данните на..

публикувано на 02.05.24 в 11:29

Фондация "Заедно в час" с призив за подкрепа на "Училище за пример"

Време е всички в обществото да сме ангажирани с каузата за по-качествено образование , апелират от Фондация "Заедно в час" и отправят покана да подкрепим майската им кампания за набиране на средства за програмата "Училище за пример" . Програмата е двугодишна и е изцяло безплатна за училищата, които участват в нея , напомни пред БНР Лора..

публикувано на 02.05.24 в 11:14

Високи остават цените на агнешкото и на бензина в Гърция

До 19 евро за килограм достигна цената на агнешкото месо в специализираните магазини. От Асоциацията на потребителите съобщават, че тази година хранителните стоки за великденската трапеза са с 20% по-скъпи. Гърците търсят по-евтини стоки, за да покрият разходите си. Хиляди гърци, които живеят в северната част на страната пътуват до..

публикувано на 02.05.24 в 11:12
Валентина Васильонова

Валентина Васильонова: Около 800 хил. българи ежегодно заминават в чужбина като сезонни работници

Около 800 хил. българи ежегодно търсят препитание като сезонни работници в чужбина . Това заяви пред БНР Валентина Васильонова, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ.  "Темата за сезонния труд в ЕС и в частност в селското стопанство е особено важна, а за нас като синдикати - силно проблемна", каза тя и..

публикувано на 02.05.24 в 10:31

Деца от 5 страни ще има на фестивала "Великденско яйце" в Босилеград

За 31-и път в Босилеград от днес до 7 май ще върви фестивалът "Великденско яйце" с участието на деца от Бесарабия с български произход, от Украйна и Молдова, Република Северна Македония, Сърбия, както и от различни градове от България.  Преди пандемията организаторът - сдружение "Глас" в Босилеград - кандидатства рекорд на Гинес по брой на..

публикувано на 02.05.24 в 10:28