Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Децата в Пловдив се радват на новата зала "Полюси" в Природонаучния музей на града

Леден аквариум, разположен в новата зала „Полюси“ в Пловдивския природонаучен музей вече няколко дни се радва на голям интерес от страна на малките посетители. В момента в аквариума има  раци от северна Финландия , но в края на март със завръщането на българската антарктическа експедиция в него ще бъдат пуснати полярни риби и други морски обитатели, които антарктиците ни превозват със специално оборудване на борда на научноизследователския кораб "Свети Свети Кирил и Методий".  С празник , озаглавен „Ледена епоха“ беше открита новата експозиционна зала,  а образователните игри,  подготвени от екипа на музея  ще помагат на малчуганите да опознаят по-добре суровия и красив  свят на северния и южния полюс.

Новата  експозиция „Полюси“ е създадена в рамките на съвместен проект с Българския антарктически институт , финансиран от Национален фонд "Култура" . Това е първата в континентален град в Европа експозиция от живи екземпляри, редки видове риби и безгръбначни от Антарктика, подчертава директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров.


Аквариумът ще бъде допълван  с видове от двата полюса, като тези, които няма да могат да съжителстват, ще бъдат поставени в различни оградени части в него. Музеят има договореност за сътрудничество и с  аквариуми от Норвегия.  Огнян Тодоров  е горд и с  композиционното оформление на експозиционната зала, където също в могат да се видят екземпляри от Северния и Южния полюс.

А представянето на новата ледена атракция в музея беше съпътствано от разнообразни забавления за малчуганите  -  творчески ателиета "Антарктическите чудеса" за оцветяване и за сглобяване на образователни пъзели. Сред първите , разгледали новата експозиционна зала бяха децата от Детска градина „Малкия принц“.

„Децата са интригувани от всичко,  нашите посещения са традиция, а всички от екипа се стараят за да ги превърнат в истинско приключение“,  каза директорът на Детска градина „Малкия принц“ Анелия Божанова.

„Най-голямата радост за нас е да виждаме емоцията, с която децата приемат всичко, което правим за тях“, допълва директорът на музея Огнян Тодоров.

Повече чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Виолета Коритарова

Регионалният министър отстрани шефове на областното пътно управление във Варна

Служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова разпореди незабавно дисциплинарно производство срещу директора на Областно пътно управление във Варна Явор Пасев и срещу началника на отдела „Инвестиционно-ремонтни дейности“ там Севдалина Казълова. Докато тече производство, двамата са отстранени от работа. Причината е,..

публикувано на 21.05.24 в 12:18
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Реакции на искането за заповед за арест на Нетаняху и лидери на "Хамас"

Израелският премиер Бенямин Нетаняху гневно заклейми прокурора Карим Хан от Международния наказателен съд, поискал заповеди за арест за него, министъра на отбраната на Израел и лидерите на ислямисткото движение "Хамас" заради предполагаеми военни престъпления в конфликта в Газа. В публично изявление Нетаняху осъди молбата за арестуването му..

публикувано на 21.05.24 в 12:06
Мярка за неотклонение на задържаната за убийството на Пейо Пеев Красимира Трифонова, 21 май 2024 г.

Съдът остави в ареста заподозряната в убийство Красимира Трифонова

На фона на протест на близки и приятели на убития Пейо Пеев, Софийският апелативен съд отхвърли молбата на една от обвиняемите за смъртта му - бившата дипломатка Красимира Трифонова, да излезе от ареста. Тримата апелативни съдии изцяло се съгласиха с определението на Софийския градски съд от миналата седмица, че са събрани достатъчно..

публикувано на 21.05.24 в 11:53

Гърция в плен на 24-часова стачка

Продължава стачката в Гърция. Синдикатите и депутати от опозицията протестират срещу ниските заплати и високите цени. Тече протестна демонстрация в Атина. Голяма демонстрация се провежда пред министерството на финансите в Атина. Синдикатите протестират срещу високите цени, непосилните данъци и "заплати с които едвам преживяват". Пред..

публикувано на 21.05.24 в 11:39
Церемония в памет на Ебрахим Раиси в Табриз, 21 май 2024 г.

Церемонии в Иран в памет на покойния президент Раиси

Започнаха погребалните ритуали за президента на Иран Ебрахим Раиси и още седем души, които загинаха при катастрофа с хеликоптер в неделя. Хиляди хора излязоха по улиците в Табриз, където стана инцидентът. Очаква се тялото на покойния ирански президент да бъде погребано в родното му място Машхад в четвъртък. Би Би Си отбелязва, че тази..

публикувано на 21.05.24 в 11:27
МВР на 6 септември

Уволниха дисциплинарно директора на ОДМВР-Ловеч

Директорът на Областната дирекция на МВР в Ловеч Станислав Великов е уволнен дисциплинарно със заповед на служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Великов беше отстранен от работа  преди три месеца, когато срещу него беше образувано дисциплинарно производство. Със заповед на министър Стоянов от длъжност сега е отстранен и..

публикувано на 21.05.24 в 10:59

Премиерът поиска проверка на пътя до Аксаково, където катастрофира кола на НСО

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова да извърши незабавна проверка във връзка с информацията за новоасфалтирана част от пътя в района на Аксаково, където преди дни имаше тежка катастрофа с автомобил на НСО с жертва и ранени. Това съобщи правителствената..

публикувано на 21.05.24 в 10:55