Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменатална церемония пред паметника на Васил Левски в Карлово

Снимка: БТА

С възпоменателна церемония пред паметника на Васил Левски в родния му град Карлово беше отбелязана 151-годишнината от гибелта на Апостола на свободата.

"Левски надживява имперските разбирания, но надживява и разбиранията на дребния националистичен шовинизъм. И днес, когато деспотични тоталитарни системи, самозабравени автократи и деспоти решават да заглушат гласът на демокрацията с физическото отстраняване на своите опоненти, истината виси със страшна сила, защото свободният дух не може да бъде прекършен на бесило, а мъченичеството проправи светла диря в търсенето на свободата, демокрацията, равенството братството и хуманизма", каза в словото си председателят на Народното събрание Росен Желязков.


В българската историческа памет личността на Левски е тази на човека, който излезе извън времето и го преобърна, каза още Желязков. 

По думите му Левски надживява своето време, просветителските идеи на 18 и 19 век, а неговите виждания, принципи и идеали много повече подхождат на нашето съвременно разбиране за демокрация, за република, равенство пред закона. Идеалите на Левски Републиката да е свята, демокрацията да е истинна, властта да е на народа, а свободата да е на свободните човеци са живи и до днес, каза още Желязков.

Биографиите на Левски и българската историческа наука още от края на 19 век искат да навлязат дълбоко в неговия характер и да разберат защо той успя да направи това, което никой преди и след него не успя, каза в словото си кметът на Карлово Емил Кабаиванов. Той припомни, че Апостолът успява да организира над 250 комитета из цяла България, да спечели за делото за свободата на България над 12 хил. българи от различни професии, съсловия, най-активната част на българската нация. Левски беше идеологът, който постави по нов начин организацията на българската национална революция, която по думите му трябва да се прави в България от българи, допълни кметът.

На церемонията присъстваха областният управител на Пловдив Илия Зюмбилев, народни представители, пловдивският митрополит Николай, изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов, военнослужещи от Карловския гарнизон, представители на местната власт и родолюбиви организации, жители и гости на Карлово. Председателят на парламента Росен Желязков прие строя на представителните роти от Карловския гарнизон.

Отбелязването на годишнината ще продължи и утре. В храм "Успение на Света Богородица" ще бъде отслужена архиерейска света литургия и панихида в памет на Васил Левски. В 11:00 часа ще се проведе възпоменателен митинг-поклонение пред паметника на Васил Левски и шествие до родната му къща.


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Температурен рекорд беше регистриран във Великобритания

Вчерашната събота беше най-топлият ден от началото на годината в Обединеното кралство, съобщиха от британската метеорологична служба. Температурите достигнаха 25,9 градуса в Източен Съсекс и 25,7 градуса по Целзий в Северна Шотландия.  Националната метеорологична и климатична служба на Обединеното кралство заяви, че рекордите едва ли ще задържат дълго,..

публикувано на 12.05.24 в 05:25

България ще бъде представена на "Форум на разнообразието" в Никозия

"Форум на разнообразието" /Diversity Forum/ се провежда днес на централния площад на кипърската столица Никозия. България ще бъде представена на фестивала от танцовия ансамбъл "Канатица" към Съюза на българите в Кипър. "Да отпразнуваме заедно разнообразието, равенството и приобщаването", кани Центърът за социални иновации, който организира..

публикувано на 12.05.24 в 05:22

Огромни запаси от нефт и газ в Антарктида са били открити от Русия

Русия е открила огромни запаси от нефт и газ в Антарктида, голяма част от които в райони, към които има претенции Обединеното кралство, съобщи вестник "Сънди телеграф". Проучванията са прелюдия към въвеждането на сондажни платформи за експлоатация на девствения регион за изкопаеми горива, предупредиха британски дипломати, цитирани от "Сънди телеграф"...

публикувано на 12.05.24 в 04:54

Откриха ремонтирания Клисурски манастир на храмовия му празник

С голям тържество Клисурският манастир "Св. Св. Кирил и Методий" отбеляза храмовия си празник. В днешния ден беше открит официално храмът след реставрация на иконите в него, продължила г одина и половина. За целта бяха предвидени половин милион лева европейски средства. Реставрацията стана 87 години след изографисването на светата обидел...

обновено на 12.05.24 в 04:40

Байдън: Примирие е възможно още утре, ако "Хамас" освободи заложниците

Американският президент Джо Байдън е заявил, че примирие между Израел и "Хамас" е възможно още утре, ако групировката освободи заложниците, които държи. "Израел каза, че зависи от "Хамас", ако искат да го направят, можем да сложим край утре. И примирието ще започне утре", посочи Байдън на събитие за набиране на средства за предизборната му кампания в..

публикувано на 12.05.24 в 03:55

Швейцария спечели "Евровизия"

Швейцария спечели 68-ото издание на "Евровизия". Изпълнителят Немо триумфира в шведския град Малмьо с песента "Кодът". 24-годишният Немо извоюва победата с 591 точки. "Надявам се, че този конкурс ще продължи да се застъпва за мира и достойнството за всеки човек по света", заяви той при получаването на наградата. За Швейцария настоящото първо място е..

обновено на 12.05.24 в 02:50
Министерство на иновациите и растежа

До 15 май компаниите да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации

До 15 май български компании могат да кандидатстват по процедурата за разработване на иновации, която е с бюджет 127 милиона лева. Наближава крайният срок, през които български компании могат да кандидатстват по процедурата "Разработване на иновации в предприятията" с бюджет 127 млн. лв. по програма "Конкурентоспособност и иновации в..

публикувано на 11.05.24 в 21:28