Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Станчев: Нищо чудно да видим нови протести на миньорите

"Никой не обяснява на миньорите. Това позволява да се правят спекулации, да се насаждат страхове. Убеден съм, че всички знаят какво предстои и какво се случва"

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Политическата нестабилност и липсата на ясна визия, на ясно мнозинство, което да работи в дадена посока за енергийния сектор, създават не малко проблеми и то дългосрочни проблеми, които ще се усещат десетилетия напред.

Това заяви пред БНР журналистът Ивайло Станчев преди енергийния форум, организиран от бизнес изданието "Капитал".

По думите му нестабилността се усеща от няколко години в сектора. Националният план за енергетика и климат, както и енергийната стратегия трябваше да са готови много отдавна, напомни той и посочи:

"Липсата им прави необходимостта от такива събития, форуми, дискусии, публичното говорене по темата още по-наложително. Има една голяма празнота, неяснота в сектора, особено за инвеститорите – как и какво ще се развива в България".

Насочването на държавата в нови ядрени мощности предопределя за десетки години напред структурата на енергетиката, коментира още журналистът в интервю за предаването "Преди всички".

Според него са необходими ясни цели за България. С ядрената енергетика вървим твърдо напред, отбеляза Станчев, но добави, че лично той е скептичен в това отношение, защото не се знае докъде ще стигнем.

Енергетиката е неизменна част от геополитиката, продължи коментара си той и подчерта, че във време на военни конфликти нещата се изострят още повече.

"Виждаме обратна насоченост – всичко, което е било свързано с Русия, по един или друг начин вече не е така. В момента разчитаме основно на внос на втечнен газ. /…/ Махнахме АЕЦ "Белене", сега сме насочени към АЕЦ "Козлодуй" – нови мощности с американски реактори – очевидно геополитически са тези решения. От геополитическа гледна точка – това е ясната посока, която България заявява – към коя част на света принадлежи и с кои държави ще си партнира".


Въпросът за въглищните централи и притесненията на работещите в сферата също е много актуален, каза Ивайло Станчев. Той припомни, че тази седмица изтича дългосрочният договорът на една от т.нар. американски централи в комплекса "Марица Изток" и се очаква тя да преустанови дейността си. Според него последиците от това ще бъдат видими няколко дни по-късно, когато един от рудниците на държавните "Мини Марица" ще трябва да спре работа:

"Около 1000-1200 миньори, ако говорим за нормални икономически отношения, би трябвало да бъдат освободени. Те няма да бъдат освободени – те ще продължат да взимат заплати без да работят най-вероятно, както често се случва в държавните дружества. Но не мисля, че някой обяснява или дава ясни разяснения на миньорите. Това позволява да се правят спекулации, да се насаждат страхове. Нищо чудно да видим нови протести по магистралите, както беше есента. Убеден съм, че всички знаят какво предстои и какво се случва. Убеден съм, че синдикатите са наясно, че моделът, който там е изграден, няма как да продължи".

България е нетен вносител на електроенергия посред зима, изтъкна журналистът и обясни :"Защото въглищните централи са неконкурентни и е много по-евтино за икономиката и бизнеса да внесе от Гърция или Румъния. Ние дори когато би трябвало да са ни най-нужни въглищните централи, ние не ги ползваме, камо ли пролетта и лятото".

До 2038 г. няма как да се случи розовият живот на въглищата, категоричен бе Станчев и изказа мнение, че едва ли някой има заблуди в тази посока. По думите му проблемът е, че в един момент тези хора ще останат без алтернатива:

"В чакането си пропуснахме много възможности да модернизираме, реновираме, да развием Старозагорския регион, както и други въглищни региони. Парите се губят. Европейското финансиране стои неусвоено. Накрая, за жалост, тези хора просто няма да могат да бъдат интегрирани така бързо и ще се получи един вакуум във времето".

Цялото интервю на Силвия Великова с Ивайло Станчев в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За над 10 000 деца от София няма места в детските градини и ясли

За над 10 хиляди деца от София към днешна дата няма места в детските градини и ясли.  Близо 24 000 са децата, които кандидатстват за място, като на първото класиране днес са допуснати малко над 11 000.  Публикуват първото класиране за детските градини и яслите в София за следващата учебна година Над 3 000 са незаетите места, за които..

публикувано на 10.05.24 в 12:09
„Скрит герой“

Танци и музика в Пловдив: Започва One Dance

В Пловдив днес започва 16-ото издание на Международния фестивал за танц и пърформанс One Dance. Той ще продължи до 2 юни. "Това, което се случва с фестивала, е, че той не просто представя спектакли, а вече много активно участва в създаването на спектакли, които ние копродуцираме с едни от най-големите институции в Европа. Това, което ние се..

публикувано на 10.05.24 в 12:09

Повишението на пенсиите от 1 юли може да бъде с 10%, а не с 11%

Повишението на пенсиите от 1-ви юли може да бъде с 10%, а не с 11%, както е заложено в бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Причината е в отчетената официално по-ниска инфлация от прогнозните разчети. Предложението се съдържа в проект на решение на Надзорния съвет на Националния осигурителен институт, научи..

публикувано на 10.05.24 в 12:02

Йотова: В църквата в Перущица беше записан най-мощният глас за свобода

"Тук, в църквата "Св. Архангел Михаил", беше записан най-мощният глас за свобода – гласът на бащата, който убива жена, деца и себе си, за да не бъдат повече роби. Жителите на Перущица не развяваха като байрак жертвоготовността си, в нея не се чуваше звънът на монетите, които често са изкупление за греховете. Те се превърнаха във факли, за да..

публикувано на 10.05.24 в 11:39

ПСС: Лоши са условията за туризъм в планините

Лоши са условията за туризъм в планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС). Облачно е и почти навсякъде е мъгливо. Има превалявания от дъжд, като тенденцията е през целия ден да има превалявания и да е мъгливо. Над 2000 метра превалява сняг, предаде БТА. От ПСС съобщиха за инцидент от снощи - човек се е бил загубил в района..

публикувано на 10.05.24 в 11:18

"Who targets me" ни помага да проследим кои партии ползват данните ни в социалните мрежи

Инструментът "Who targets me" позволява да проследим кои политически партии ползват данните ни, за да ни подават определено съдържание в социалните мрежи, и да разберем дали може да станем мишени на профилирана политическа партийна кампания в социалните мрежи. "Това е разширение за браузъра. То следи кои политически партии чрез политическа..

публикувано на 10.05.24 в 11:12
Плаж в Пелопонес, Гърция

Гърция спешно търси 80 000 работници в туристическия сектор

Застрашен е летният сезон заради недостига на кадри, съобщават хотелиерите в Гърция. По предварителни резервации до сега Гърция очаква много силен туристически сезон с перспективи за над 30 милиона туристи, съобщават от министерството на туризма. Голям проблем пред сектора е липсата на достатъчно работници. Търсят се от..

публикувано на 10.05.24 в 11:09