Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов определи меморандума като "попска работа"

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов определи меморандума, предложен от ПП-ДБ, като "попска работа", което означавало, че вършат обратното на това, което говорят. 

"Запознах се вече с меморандума и точно ми е като попската работа. Където един поп казал: Няма да гледате какво правя, а ще слушате какво говоря. В него пише, че кандидатури трябва да бъдат прозрачни, непартийни, неярки, експерти", коментира Борисов.

Днес обаче бил разочарован от ПП-ДБ, защото не подкрепили в дневния ред да влезе точка, свързана със строежа на АЕЦ "Козлодуй" и са гласували "против", което не било добър знак.

Той изброи поименно политическите назначения, направени от ПП-ДБ.

"А и завчера по кой прозрачен принцип избраха шефа на АДФИ. Къде се произнесоха неправителствените организации? Чий глас чухме? С кого се консултираха? Има ли право на вето? А шефът на Митниците? Кои неправителствени организации се произнесоха за него? Може да е добър, ама защо смениха стария? Каза ли някой нещо? С една дума – чрез своите говорители те пръскат в общественото съзнание, че това са някакви борци за чистота, а всичките им действия до този момент показват точно обратното. Те назначиха ярките си политически фигури като областни управители, като министри, като заместник-министри, като ДАНС, като "Митници", като АДФИ и така нататък", заключи той.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Емил Кастехелми: Руснаците ще засилят офанзивата през лятото

В резултат на боевете от началото на годината днес украинската армия е поставена в уязвимо положение едновременно на няколко участъка от 1000-километровия фронт, който от 10 май се разпростря и в североизточната Харковска област. Край Харков руснаците са на броени километри от значим оперативен успех, който би създал заплахата от нова масова..

публикувано на 25.05.24 в 09:55

Юрий Андрухович: На Запада ще се наложи да се включи пряко в Украйна

Унищожава ли войната демокрацията или е последното средство за запазването ѝ? Върху този въпрос разсъждава популярният украински писател Юрий Андрухович в интервю за БНР. В предаването "Събота 150" Андрухович говори и за най-новия си роман - "Радио нощ", в който се разказва историята на музикант от една източноевропейска страна...

публикувано на 25.05.24 в 09:26

"Стандарт енд пуърс" потвърди кредитния рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's потвърди дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута 'BBB/A-2'. Перспективата пред рейтинга остава положителна. Агенцията отбелязва, че ако бъде сформирано стабилно правителство бързо след изборите през юни и се избегне продължителен период на..

публикувано на 25.05.24 в 09:20

Следващата седмица подписват Колективния трудов договор в НКЖИ

През следващата седмица се очаква да бъде подписан Колективният трудов договор между Национална компания "Железопътна инфраструктура" и синдикатите. Част от мерките в него включват по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения. След напрежение между синдикатите и ръководството на компанията, чиято оставка профсъюзите поискаха, е проведена..

публикувано на 25.05.24 в 09:09
Възпоменателен митинг в памет на Георги Бенковски в местността „Костина“ на с. Рибарица.

Край Тетевен отбелязват 148 години от гибелта на Георги Бенковски

В местността "Костина",  край тетевенското село Рибарица, с възпоменателен митинг, ще бъде отбелязана паметта на Георги Бенковски и на загиналите по време на Априлското въстание. Поводът е 148-годишнината от гибелта на революционера. Възпоменателният митинг пред паметника на Георги Бенковски ще започне в 11.00 ч. Участие в него ще вземат..

публикувано на 25.05.24 в 08:29

Светият Синод решава: Арсений или Герасим ще е новият Сливенски митрополит

На заседание на Светия Синод на Българската православна църква ще бъде разгледана документацията от провелия се на 19-ти май епархийски избор за Сливенски митрополит. Тогава епископите Арсений и Герасим бяха избрани от епархийските избиратели в Сливен, като един от двамата се очаква да бъде посочен утре от Св. Синод за Сливенски владика...

публикувано на 25.05.24 в 08:15

МЕУ приключва процедурата по удостоверяване на машините за вота 2 в 1

Днес Министерството на електронното управление приключва процедурата по удостоверяването на машините за изборите на 9 юни. В процеса на проверка на софтуера и хардуера им участваха Институтът по метрология и Институтът по стандартизация. Днес започва процедурата по доверено изграждане на софтуера, който ще се инсталира на машините за..

публикувано на 25.05.24 в 08:05