Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здравната комисия изслуша професор Николай Габровски и майката на Даная

Професор Николай Габровски (вляво) и изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов по време на изслушването в здравната комисия на Народното събрание
Снимка: БГНЕС

Назначаването на изследване със скенер е въпрос на лекарска преценка, а стандартът по неврохирургия не разглежда в детайли клиничния подход към пациентите. Това обясни пред депутатите от здравната комисия проф. Николай Габровски, главен координатор на Експертния съвет по неврохирургия към здравния министър. Той беше изслушан във връзка със случая на починалата в "Пирогов" 15-годишна Даная Кулева. Нейната майка Ани Стоянова също беше изслушана.

Тъй като при изследване със скенер има облъчване, назначаването му се предприема, ако нещо безпокои лекарите, обясни проф. Габровски. Според майката на Даная при първото ѝ приемане в "Пирогов" момичето е било с подутина на главата, кървене от носа и е съобщено за хематологичното й заболяване. 

Според Габровски скенер не е направен, тъй като ударът в таблата на легло е нискоенергийна травма.

"Направени са няколко изследвания, направена е консултация с педиатър, колегата, който е бил дежурен, не е открил някакви обезпокоителни знаци"

При втория прием в болницата, седмица по-късно, до третия ден от престоя на Даная не се появява неврохирург, твърди майката Ани Стоянова. Тя отправя апел в социалните мрежи и до вечерта се свиква екип за операция на момичето, в който е д-р Михаил Захаринов.

"Казаха ми, че сега ще видя как умира на масата, защото настоявам за операция и той влезе в операция. Подписах документ за съгласие, след операцията той каза, че всичко е минало добре"

Стоянова посочи, че с действията си търси управленска отговорност, а не цели линчуване на лекари.

"Смятам, че Даная е събирателен образ на цялото българско здравеопазване и счупените процеси"

По време на изслушването стана ясно, че ще има законодателна инициатива за въвеждане на задължително продължаващо професионално обучение за медиците.  


По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Любенов

Милен Любенов: Политическото статукво до 2021 г. се завръща

Политическото статукво до 2021 г. се завръща. Формулата на бъдещото управление ще е ГЕРБ, ДПС и още някой . Това обаче няма да бъде трайна конструкция, защото тези формации не са способни на някаква вътрешна реформа. Прогнозата направи пред БНР политологът и университетски преподавател доц. Милен Любенов. "Алфа Рисърч": ПП-ДБ губи 200 000..

публикувано на 09.05.24 в 17:02

Изборите 2 в 1 ще създадат проблеми в секционните комисии, казва председателят на РИК-Кюстендил

Изборите „две в едно“ може да създадат проблеми в секционните комисии. Това каза на пресконференция председателят на РИК-Кюстендил Венцеслав Механджийски, който е заемал поста, както и председател на Общинската избирателна комисия, няколко пъти.   "Ще има случаи, при които избиратели гласуват за Европарламент, но се подписват в списъка за..

публикувано на 09.05.24 в 16:32

Скандал с руското знаме пред Общината в Дупница

Руското знаме, издигнато редом с българския трибагреник и флага на Европа на пилоните пред Общината в Дупница, предизвика скандал, след като бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник, художникът Николай Табаков на два пъти го свалил. По нареждане на кмета на града Първан Дангов (БСП) обаче то е поставено отново. Това разказа за БНР..

публикувано на 09.05.24 в 16:14

Горящ тир затвори международния път Е79 край Монтана

Горящ камион затвори международния път Е79 край Монтана.  Два автомобила на пожарната в Монтана гасят горящия товарен автомобил. Машината се е преобърнала на входа на село Долна Вереница на влизане откъм град Монтана. Пътят е мокър и хлъзгав заради падналия дъжд. Причините за катастрофата, както ѝ за възникването на пожара в камиона се изясняват ...

публикувано на 09.05.24 в 15:55

Д-р Сотиров: Имунизация срещу коклюш може да се прави по всяко време

В първия ден от действието на мерките срещу разпространение на коклюш личните лекари изпращат пациенти със симптоми на заболяването да се тестват в регионалните здравни инспекции, тъй като не разполагат с нужните консумативи за взимане на проби на място, както е разписано в заповедта на здравния министър.  Това обясни пред БНР д-р Костадин Сотиров,..

публикувано на 09.05.24 в 15:47
Лотар Яшке

Лотар Яшке: 70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски

70% от законите, които влияят на живота ни, са европейски закони. Това каза пред БНР дългогодишният европейски дипломат Лотар Яшке, бивш културен аташе в посолството на Австрия в София, който в момента е ръководител на отдела по политическите въпроси в Делегацията на ЕС в Южен Судан.  По инициатива на Яшке преди повече от 30 г. в Русе е създадена..

публикувано на 09.05.24 в 15:43
Андрей Ковачев

Кандидати за ЕП с коментари след убедителния изборен успех на ВМРО-ДПМНЕ

Само 3 места не стигат на ВМРО-ДПМНЕ, за да има пълно мнозинство в парламента на Северна Македония след вчерашни избори. Дясната партия, която постоянно използваше антибългарска реторика в предизборната си кампания, спечели разгромна победа на парламентарния вот, а нейният кандидат - Гордана Силяновска, ще бъде първата жена президент на страната...

публикувано на 09.05.24 в 15:38