Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Птичи грип в димитровградското село Черногорово

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Около 40 000 кокошки ще бъдат умъртвени начин заради огнище на птичи грип в птицеферма в димитровградското село Черногорово. Определени са 3-километрова предпазна зона, в която попадат 3 села и 10-километрова наблюдавана зона с още 10 населени места, сред които и Димитровград.

Агенцията по храните напомня, че самото месо и продуктите от огнище на причи грип не представляват опасност за човешкото здраве.

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

СЗО: Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот

Тактиките на тютюневата и никотиновата индустрия пристрастяват младежите за цял живот, а в много държави броят на младите хора, които използват електронни цигари, надвишава броя на възрастните пушачи. Това се посочва в доклад на СЗО и глобалната организация „СТОП“, която следи дейностите на тютюневата промишленост. Документът показва как..

публикувано на 25.05.24 в 13:23

Повече чушки, домати и дини в градините, по-малко картофи, зеле и краставици

Българските градинари отглеждат все повече чушки, домати и дини, и все по-малко картофи, краставици и зеле. Това сочи последният оперативен анализ на Министерството на земеделието. Особено драстичен е спадът при картофите, като статистиката отчита, че тази година са засети 30% по-малко картофи спрямо миналата. 30% повече дини и  30 на сто..

публикувано на 25.05.24 в 13:11
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Консервативната партия е уморена и деморализирана

В проливен дъжд в сряда вечерта британският премиер Риши Сунак изненадващо обяви по-ранна от очакваната дата за парламентарните избори. Така партиите в Обединеното кралство получиха около 50 дни да се подготвят за общонационалния вот на 4 юли, който, ако се вярва на социологическите допитвания, изглежда предрешен в полза на настоящата лейбъристка..

публикувано на 25.05.24 в 12:06

Студен и дъждовен уикенд в Гърция

Студен и дъждовен уикенд в Гърция. Властите призовават за внимателно шофиране и да се избягва влизане в морето. От днес след обяд в продължение на четири дни се очакват силни валежи и рязко спадане на температурите, съобщават синоптиците. Най-силно засегнати ще са  районите на Янина, Кардица, Ламия и Каламата. От Гражданска защита препоръчват..

публикувано на 25.05.24 в 11:53
Мартин Минков

Мартин Минков: Скопие може да ритне вратата към ЕС

"Рано е за среща Радев – Силяновска. По дипломатически внимателно, идеята на Силяновска за бърза среща без предварителна подготовка просто не идва навреме. Добър знак е – готови сме за диалог, казва Скопие, но този диалог подготвен ли е?" Това мнение изрази пред БНР журналистът Мартин Минков, бивш кореспондент на Националното радио в Скопие...

публикувано на 25.05.24 в 11:46

Хю Ловат: Международният съд може да даде лост за примирие в Газа

Миналата събота Бени Ганц - лидер на формацията "Национално единство" и член на военния кабинет в Израел, постави публично срок на министър-председателя Бенямин Нетаняху до 8 юни да излезе с план за изход от войната в Газа. На следващия ден, неделя, Ибрахим Раиси – президентът на Иран, сочен неофициално за наследник на върховния лидер Али Хаменей,..

публикувано на 25.05.24 в 11:23
Атанас Запрянов

Министър Запрянов: Кремъл има намерение директно да повлияе на изборите

Според служебния министър на отбраната Атанас Запрянов, Кремъл има намерение директно да повлияе на предстоящите избори през юни. Военният министър каза това при откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, която продължава от днес до 27 май.  Очаква се за заседанието на Асамблеята да пристигне генералният секретар на..

публикувано на 25.05.24 в 11:22