Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои оптимистичен период за двустранните отношения, смята дипломатът

Марин Райков: Обединеното кралство се утвърди като ключов партньор на България

"В икономическата сфера има нереализиран колосален потенциал"

| Интервю
Марин Райков
Снимка: БГНЕС

Мандатът на Марин Райков като посланик на България в Обединеното кралство изтича на 1 март. Бившият посланик в САЩ и настоящ заместник-външен министър Тихомир Стойчев ще заеме неговия пост.

Посланик Райков напуска поста си до края на месеца и се завръща в България. Преди пет години той връчи акредитивните си писма на покойната кралица Елизабет II. През петте години на Острова пред очите му се смениха четирима британски премиери, в България също се смениха правителства. Мандатът на Райков съвпадна и с пандемията от Covid-19.

Райков смята, че е положил много усилия за развитието на двустранните британско-български отношения, чиито краен резултат е подписаната Съвместна декларация за стратегическо партньорство между България и Обединеното кралство от вицепремиера и външен министър Мария Габриел и Джеймс Клевърли, тогава министър на външните работи на Великобритания, който сега оглавява министерството на вътрешните работи. Българският посланик в Обединеното кралство е дълбоко убеден, че в икономическата сфера има колосален нереализиран потенциал в двустранните българско-британски отношения.

"Всеки посланик в рамките на своя мандат постига определени резултати. Респективно има неща, които би желал да е постигнал, но не е успял. Но за мен този период от почти пет години беше един важен период в чисто професионален план, а и защото съвпадна с доста съществени развития както в двустранен план, така и в международен план. Очевидно е, че можем да говорим за всички предпоставки, свързани с напрежението, което се създаде в отношенията между ЕС и Обединеното кралство около Брекзит. Преодоляхме много от неизвестните и се връщаме на релсите на едно динамично сътрудничество с Обединеното кралство. Що се отнася до България, за мен голямото събитие остана установяването на това стратегическо партньорство, подписването на съответен стратегически документ за сътрудничество в различни области – икономическа, разбира се политическа, военна, културна, образователна. Няма никакво съмнение, че както в рамките на НАТО, така и с оглед на нашите двустранни отношения, Обединеното кралство се утвърди като един ключов партньор на България. И това в момент, в който ние се изправяме пред изпитания за сигурността на нашия регион, на Европа. Големи проблеми, които произтичат, разбира се, от руската война срещу Украйна, но и предизвикателствата в по-широк план, и нашето сътрудничество с Обединеното кралство в бъдеще може само да се задълбочава", заяви Марин Райков пред БНР.

Относно работата си с българската общност Марин Райков посочи:

"Освен в двустранен план, мога да кажа, че за мен беше много важно и разгръщането на тези много задълбочаващи се контакти на посолството с нашата диаспора, с нашата общност тук, както в Англия, така и в другите части на Обединеното кралство. Знаете, че само преди дни открихме помещенията на бъдещото консулство в Единбург, което ще обслужва административно немалък брой наши сънародници в Шотландия, но също така и в Северна Англия. Знаете също така, че след много усилия успяхме да получим разрешение за начало на строителството на българския православен храм, който е към посолството. Всичко това благодарение на разбирането, което проявиха моите британски контрагенти, които приеха всичките ни аргументи, за да дадат своето съгласие. Но, държа да подчертая, и благодарение на българското правителство, включително финансова подкрепа, на Министерството на външните работи и министър Габриел. По отношение на нашата общност определено мога да кажа, че имаме едно съществено динамизиране на отношенията и то в един чувствителен период, когато поради Брекзит много от хората изпаднаха в известни затруднения, най-вече във връзка с придобиването на статут на уседналост, промяна в техния живот вследствие на излизането на Обединеното кралство от ЕС. Мисля, че разширението на Консулската служба тук, в самото посолство в Лондон също имаше голямо значение за по-гладкото обслужване на нашите сънародници."

Много неща могат да се кажат за разгръщането на взаимодействието в икономическата област, реализирането на съвместни проекти, разширяването на нашите търговско-икономически отношения, подчерта още посланик Райков.

"Не на последно място бих споменал и културната сфера, в която бяха постигнати не малко неща. Знаете че от началото на 70-те години за първи път ние организирахме една много мащабна и много широко рекламирана изложба на българските тракийски съкровища и това със сигурност ще се запомни. Много неща се случиха през тези пет години и е нормално, когато човек се обръща назад, да прави една ведра равносметка."

Запитан какво не е успял да свърши и за какво не му е стигнало времето, Марин Райков коментира:

"Един посланик винаги има нещо, което не е завършил. Повече от очевидно е, че тази църква, която се строи, е нормално да искам да я видя завършена, но съм сигурен, че ще имам възможност един ден, пътувайки до Лондон, да дойда и да я видя завършена. Повечето проекти, които инициирахме в различни области, също са в период на разгръщане и е нормално човек да се надява и да очаква да види резултата от тези проекти. Очевидно е, че могат да бъдат реализирани и много други неща, в различни градове на Обединеното кралство. Училищата на нашата общност, които аз много ценя, не само така успешното, както всички знаят, училище към посолството, но и в други градове на Обединеното кралство. Съжалявам, че не можах да ги обходя всички, дори и половината не успях, но съм сигурен, че моят наследник ще направи всичко, което аз не съм успял да направя."

Къде в двустранните отношения има ниша за развитие?

"Дълбоко убеден съм, че в икономическата сфера има колосален нереализиран потенциал. Във всички области на икономическото сътрудничество между България и Обединеното кралство – като се почне от енергетика и се стигне до сътрудничество между военнопромишлените комплекси на двете страни. Много са възможностите и те остават до голяма степен все още непълноценно реализирани. Но за мен лично няма сфера, за която да кажа, че сме изчерпали възможностите за сътрудничество. Предстои доста оптимистичен период за нашите отношения."

"Като всеки посланик, след края на мандата е нормално да се прибера в страната си и да предоставя своето професионално бъдеще в ръцете на своите ръководители", уточни посланикът ни в Обединеното кралство и не коментира слуховете за неговото бъдеще в България.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Германия подкрепи Харков след руската офанзива

Германия призова съюзниците на Украйна да продължат да подкрепят Киев, след като Русия започна офанзива срещу северната част на Харковска област, предава АФП. Украйна съобщи за опит на руски диверсионни групи да пробият границата "Хората от Харков продължават смело да се съпротивляват на постоянните руски бомбардировки. Вашата смелост изисква..

публикувано на 10.05.24 в 22:43
Джон Кърби

Кърби: Все още няма мащабна операция срещу Рафах

Съединените щати отново изразиха загриженост относно израелското нападение срещу Рафах, но заявиха, че все още не са видели мащабна операция срещу препълнения с бежанци от целия анклав град.  От Белия дом подчертаха, че въпреки че преговорите по споразумението за прекратяване на огъня срещу заложници в Ивицата Газа засега са приключиха без споразумение,..

публикувано на 10.05.24 в 22:39
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: По цялата фронтова линия се водят тежки сражения

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че по цялата фронтова линия се водят "тежки сражения", след като Русия започна мащабна сухопътна офанзива в североизточната част на страната. Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна "Има тежки сражения по цялата фронтова линия", заяви Зеленски в публикация в социалните мрежи,..

публикувано на 10.05.24 в 22:19
Кулите

Дарение от 1 милион евро за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ в Болоня

Американският милиардер и топ мениджър в света на икономиката Ерик Шмид направи уникално дарение за спасяването на средновековната кула "Гаризенда“ – символ на Болоня със съседната ѝ „Азинели“, застрашена от срутване. Обезопасиха кулата Гаризенда в Болоня – един от символите на града Дарението е от 1 милион евро. Дело е на Ерик Шмид - бивш..

публикувано на 10.05.24 в 21:45

Русия продължава настъплението си в Харковска област на Украйна

Руски части са овладели четири села в украинската Харковска област и се опитват да си проправят път към град Волчанск. Това съобщи изданието "Украинская правда", като се позова на военни източници. От Волчанск и околните селище се евакуират местните жители. Русия с атака в Харковска област Президентът на Володимир Зеленски увери, че украинското..

публикувано на 10.05.24 в 21:15
Президентът на САЩ Джо Байдън

САЩ обявиха нов пакет от 400 млн. долара помощ за Украйна

Съединените щати обявиха нов пакет от военна помощ в размер на 400 млн. долара за Киев, след като Русия започна изненадваща сухопътна офанзива в Североизточна Украйна. Русия с атака в Харковска област В меморандум, публикуван от Белия дом, президентът Джо Байдън разрешава "предоставянето на отбранителни продукти и услуги на Министерството на..

публикувано на 10.05.24 в 20:59

Огнище на птичи грип в Хасковска област

Ново огнище на птичи грип е регистрирано в Хасковска област, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Заразата е засечена във ферма със 6 300 патици в симеоновградското село Константиново. Заболелите патици ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Определена е 3-километрова предпазна зона, в която попадат село Константиново и харманлийското..

публикувано на 10.05.24 в 19:50