Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По данни на КФН към края на 2023 г.:

Активите на частните пенсионните фондове са близо 23 млрд. лева

Снимка: БГНЕС

Активите на частните пенсионните фондове вече са близо 23 милиарда лева, сочат данните на Комисията за финансов надзор към 31 декември 2023 г., които бяха оповестени днес. В сравнение с края на 2022 г. те се увеличават с почти 20 процента.

Най-бързо нарастват нетните активи на най-масовите универсални пенсионни фондове, в които задължително се осигуряват за втора пенсия всички родени след 31 декември 1959 г.

Общо осигурените в четирите вида пенсионни фондове към 31-ви декември 2023 г. са малко над 5 милиона души, като най-голям дял осигурени е концентриран в универсалните пенсионни фондове – над 80% от всички или 4 милиона души. Средният размер на натрупаните по индивидуалните им партиди средства е малко под 5000 лева.

Осигурените в доброволните и професионалните пенсионни фондове са съответно 13% и 6,5%. Най-малко са осигурените в доброволните пенсионни фондове по професионални схеми.

20 600 души получават плащания от фондовете, от които 2600 са пенсионери, а 18 000 души са с разсрочени плащания. Това са осигурявалите се в универсалните пенсионни фондове и навършили пенсионна възраст.

Средният размер на изплатените пенсии към края на миналата година е 229,54 лева, а средният размер на разсроченото плащане е 416,55 лева. В сравнение с края на 2022 г. нарастването им е с над 18 на сто. 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 80 са вече жертвите на наводненията в Бразилия

Близо 80 души достигна броят на жертвите на наводненията, предизвикани от проливните дъждове в Бразилия. Над 100 души се издирват. 88 хиляди бяха принудени да напуснат домовете си в засегнатите райони. Разрушени са пътища и мостове. Президентът  на страната Луиз Инасиу Лула да Силва посети щата Рио Гранди до Сул, за да обсъди с местните власти..

публикувано на 06.05.24 в 11:00

Гергьовденско веселие на пл. "Велбъжд" в Кюстендил

Община Кюстендил кани на Гергьовденско веселие с интересна програма за 6 май на централния пл. "Велбъжд", обявиха от отдел "Култура и духовно развитие“. Началото е от 11.00 часа. Ще бъдат раздадени 900 боядисани в червено яйца и 150 козунака Инициативата е по идея на Младежкия консултативен съвет, подкрепена от Общината и Фолклорен ансамбъл..

публикувано на 06.05.24 в 10:48
Изглед към Акропола в Атина.

И Гърция чества свети Георги

С изключителна тържественост отбелязват днес в Гърция празника на свети Георги. Повсеместно има църковни богослужения. Редица прояви има и в армията - свети Георги е почитан като символ на храбростта. С тържествена литургия за днешния празник започнаха тържествата в чест на свети Георги Победоносец. Църкви и манастири се изпълниха с..

публикувано на 06.05.24 в 10:38

В Силистра: Панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България

В Силистра Денят на храбростта и празник на Българската армия ще бъде отбелязан в мемориала-военно гробище на загиналите през Първата световна война. Тържествената церемония ще започне в 11:00 часа. Ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите офицери и войници за свободата на България. На мемориала ще бъдат поднесени венци и цветя...

публикувано на 06.05.24 в 10:29

Парижки пекари поставиха световен рекорд със 140-метрова багета

Нов световен рекорд на Гинес е поставен от френски пекари. Те приготвиха най-дългата багета - 140 метра и половина. Успешният опит стана факт в Сюрен, предградие на Париж. Масивната багета измести от първото място предишното постижение - хляб с дължина над 132 метра, изпечен в италианския град Комо през 2019 година. Голяма част от багетата..

публикувано на 06.05.24 в 10:12
Иван Радев

Иван Радев: Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те

Виждаме колко крехка е ситуацията на медиите в България и колко уязвими са те. Това зяви пред БНР Иван Радев, Асоциация на европейските журналисти. "До такава степен зависят от рекламата на хазарт, че много от тях се обявиха против ограничаването й . В краткосрочен план ще има медии и спортни клубове, които ще страдат, но в дългосрочен -..

публикувано на 06.05.24 в 09:59

Надежда Цекулова: Държавата би могла да изгради детска болница, ако се намери политическа воля

Нашите претенции са към държавата, която непрекъснато изпраща разнопосочни послания и остава впечатление, че е неспособна да гарантира, както е по Конституция,  на хората право на здравеопазване. Това сподели в интервю пред БНР Надежда Цекулова, журналистка и член на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в София...

публикувано на 06.05.24 в 09:57