Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шествие в подкрепа на украинския народ по повод втората годишнина от началото на войната

| обновено на 24.02.24 в 19:23
5
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Към 17.00 часа пред сградата на президентската институция в столицата се събраха стотици граждани, за да заявят подкрепата си за украинския народ по повод втората годишнина от началото на войната на Русия срещу Украйна. Представители на украински организации излязоха пред събралите се, за да благодарят на България, че е приела хиляди майки с децата им, избягали от войната, както и да призоват правителството за бърза и адекватна помощ за украинския народ и за украинската армия.

Пред президенството беше разположена и своеобразна изложба с фотоси на разрушенията от войната, както и на деца, родени в бомбоубежища или прекарващи голяма част от дните си там.

Последва шествие под наслов "Украйна: Две години борба за живот, свобода и демокрация! Две години ЗАЕДНО и до победата на Украйна".

Водено от български и украински флаг, шествието в подкрепа на украинския народ премина покрай Народното събрание и достигна до Орлов мост.


С минута мълчание стотици украинци и българи почетоха паметта на жертвите на войната.

С това шествие София става един от 400-те града в света, които днес демонстрират солидарност с  Украйна.

Организаторите предупредиха за очаквани провокации при преминаване край руската църква, но благодарение на засиленото полицейско присъствие до конфликти с групата руски граждани, събрали се пред църквата, не се стигна.

Участниците в шествието спряха за кратко пред сградата на Народното събрание, която заедно с тази на Министерския съвет са осветени в цветовете на украинския национален флаг.


След това те блокираха за кратко движението на Орлов мост, а малко след 19.00 часа движението беше възобновено с края на проявата.

През тези две години Украйна показа на целия свят, че на злото може и трябва да се противопоставяш, защото любовта към родината и стремежът към независимост дават огромна сила дори и на малки държави и народи, казаха организаторите на шествието по повод втората годишнина от началото на войната. Това са сдружение БОЕЦ и украинските организации "Мати Украйна" и Интеграционно-образователният център "Украински Вулик (кошер)".
Десетки хиляди загинали, 20 хиляди деца изведени от окупираните територии без близките им да знаят къде са, 1200 деца, осакатени от бомби през последните две години. Това е само част от статистиката, която ораторите представиха пред дошлите на днешното събитие.
Снимки: БТА и БГНЕС
По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на здравеопазването Галя Кондева

843 са регистрираните случаи на коклюш

843 са регистрираните случаи на коклюш в страната, съобщи министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.  От вчера е обнародвана наредбата, с която личните лекари могат да имунизират бебетата на 6-седмична възраст, допълни Кондева:  "С промените в тази наредба е създадена възможност задължителната основна имунизация срещу коклюша, както и..

публикувано на 08.05.24 в 16:33

Вижте номерата на бюлетините, с които партиите ще се явят на изборите

ГЕРБ-СДС ще участват на изборите с номер 22, ПП-ДБ с номер 14, а ДПС под номер 28. Това стана ясно при изтеглянето на номерата в ЦИК, предаде БГНЕС. "Възраждане" ще се явят с номер 12, а "Има такъв народ" с номер 1. БСП ще участва в изборите с номер 24. Останалите номера за участие в изборите са както следва: ПП "Единение" - с номер 10. ПК "Синя..

публикувано на 08.05.24 в 16:32
Пламен Димитров

В петък предстои среща на работодатели с останалите без работа 160 служители на ТЕЦ "Марица-изток 3"

След преструктуриране на бюджетните разходи служебното правителство ще осигури средствата за тази година за "Мини Марица-изток".  В това са уверили по време на срещата си с лидера на КНСБ Пламен Димитров премиерът Димитър Главчев и вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова.  С решение на последното НС, непосредствено преди разпускането му,..

публикувано на 08.05.24 в 16:25

Костадин Филипов прогнозира 58 места за ВМРО-ДПМНЕ в парламента на РСМ

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде - по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие , с когото може да се работи. Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие,..

публикувано на 08.05.24 в 16:20
Изглед към сградата на британския парламент.

Британски депутат напусна управляващата Консервативна партия и премина към лейбъристите

Във Великобритания Натали Елфик, която е депутат от управляващата Консервативна партия, премина към опозиционната Лейбъристка партия, заявявайки, че "торите са се превърнали в нарицателно име за некомпетентност и разделение".  Лошите новини за премиера Риши Сунак не спират след катастрофалното представяне на торите на местните избори. Сунак..

публикувано на 08.05.24 в 16:18

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:00

Почина Райна Вълчева, бивш зам. главен редактор на в. "Труд"

На 5 май е починала Райна Вълчева, бивш първи заместник главен редактор на в. "Труд", съобщиха от семейството за "Хоризонт". Поклонението ще е в петък в Централните софийски гробища.

публикувано на 08.05.24 в 15:51